Almanya, Hollanda ve Belcika’da yaşayan yuzlerce aile 'ucuz tatil' vaatlerine kanarak parasından oldu. Sosyal medyada orgutlenerek birlikte hareket etme kararı alan tatilzedeler, “Sorumlular Turkiye’de elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Hesap versinler” talebinde bulundu.



“tatilara.de”, “tatilfirsati.de” ve “tatildunyasi.de” isimleri altında internet uzerinden tatil satışı yapan dolandırıcıların, Avrupa’da yaşayan gurbetcilerden milyonlarca euro para toplayarak ortadan kaybolduğu iddia ediliyor. Sosyal paylaşım sitelerinde 'Cok uygun fiyata tatil' vaatlerinde bulunan bazı şirket yetkililerinin, paraları peşin olarak aldıktan sonra insanları yarı yolda bırakarak ortadan kaybolduğu ifade ediliyor.

Turizmavrupa.com'da yer alan habere gore, aylardır paralarını geri alabilmek icin mucadele veren gurbetciler, Dusseldorf’ta bir araya geldi. “Hayallerimiz yıkıldı. Onurumuzla oynandı. Sorumlular hicbir şey olmamış gibi paralarımızla Turkiye’ye kactılar.’’diyen mağdurlar, ‘’Şimdi hem Alman, hem de Turk devletinden yakalanmalarını ve adalet onunde hesap vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

PARAYI PEŞİN YATIRDILAR

Mağdurların iddiaları şu şekilde:

“tatilara.de”, “tatilfirsati.de” ve “tatildunyasi.de” isimleri adı altında değişik şirket isimleriyle gectiğimiz aylarda insanlara tatil satışları yapıldı. Paralar peşin alındı. Son ana kadar “rezervasyonunuz yapıldı” denilerek insanlar oyalandı. Ancak bir coğuna ne bilet, ne de evrak gonderildi. Tatil zamanı gelip cattığında ise otel ve ucak rezervasyonlarının iptal edildiği anlaşıldı. Para yatıranlar şirket sorumlularına ulaşmaya calışsalar da bunda başarılı olamadılar. Şirket yetkilileri telefonlara cıkmazken, daha sonra Turkiye’ye gittikleri anlaşıldı.

Mağdurlar bunun uzerine sosyal medyada orgutlenerek polise gitmeye başladılar. Şikayetler hem Almanya’dan hem de komşu ulkelerden geldi. Paraları alan şirket merkezlerinin Dusseldorf’ta olması nedeniyle dosyalar Dusseldorf polisinde toplandı.

Duzenlenen toplantıda ortak hareket etme kararı alan mağdurlar, “Birlikten guc doğar” duşuncesiyle birlikte hareket edeceklerini soyledi.

4 MİLYON EURONUN UZERİNDE PARA TOPLAMIŞLAR

Edinilen bilgiye gore, gurbetcilerden toplanan toplam miktar 4 milyon euronun uzerinde.

‘BİZ HER ŞEYİ DEVRETTİK, BİZİMLE İLGİSİ YOK’

Olayın mağdurlarından Almanya’nın Dormagen kentinde yaşayan Trabzonlu kamyon şoforu İsmail Parlak, şunları soyledi:

‘’Ben Facebook’ta reklam yapan Tatilara.de sayfası uzerinden tatil satın aldım. Parayı peşin yatırdım. Tatilara.de aynı zamanda Dusseldorf’ta seyahat acentesi işletiyordu. Sahibi Bahadır K. Aralık 2016’da işleri Mahmut Y.’ye devretti. Mahmut Y. ‘Tatilfirsati.de’ adıyla yola devam etti. Aylarca otel rezervasyonumuz olduğu soylendi. Tatile kısa bir sure kala rezervasyonun iptal edildiğini oğrendik. Meğer ‘Rezervasyon var’ demek, para yatırıldığı anlamına gelmiyormuş. Benim gibi bir cok kişi bu yanılgıya duştu. Paramı geri almak icin Mahmut K.’ye gittim fakat kendisi ortada yoktu. Ben de parayı yatırdığım Tatilara.de yetkililerini aradım. Onlar ‘Biz her şeyi devrettik, bizimle bir alakası yok’ dediler. Ancak ben parayı onlara yatırdım, şimdi nasıl alakamız yok diyebilirler?

‘TURKİYE’YE KACMIŞ, MAĞDURLARIN ARASINDA ALMANLAR BİLE VAR’

Daha sonra oğrendiğimize gore Mahmut Y. Turkiye’ye kacmış. Benim gibi bir cok mağdur polise şikayetci olduk. Bahadır K. olayla bir alakası olmadığını soyluyor. İşlerini Turkiye’deki cağrı merkezi uzerinden yurutuyor. İnternet uzerinden satış yapan şirketler surekli isim değiştirerek bugune kadar cok sayıda kişiyi mağdur ettiler. Mağdurlar arasında Almanlar bile var.

‘BEN NASIL KOMŞUMU ALIP GELEYİM?’

Hem Alman yetkililerden, hem de Turkiye’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak uzere Başbakan ve Turizm Bakanımızdan yardım bekliyoruz. Bizim gibi başkalarının da mağdur olmasını istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız ‘Komşunu da al gel’ dedi ancak bu tur şirketler nedeniyle ben nasıl komşumu da alıp geleyim?
Cok az sayıda mağdura parası iade edildi. Biz artık paradan vazgectik. İmkanı olanlar ikinci kez para vererek tatile gidebildi. 10 bin veya 7 bin eurosunu kaybeden kalabalık aileler var. Onlar ne yapsın?’’

‘HOLLANDA’DA DA COK MAĞDUR VAR’

Hollanda’nın Nijmegen kentinde yaşayan Yozgatlı Mehmet Emin Kılıc (41) da mağdurlardan. Kılıc ise şunları anlattı:

“Parayı bu yıl nisan ayında peşin yatırdım. Ancak aradan uzun zaman gecmesine rağmen bana bilet ulaşmadı. Bize tatil paketini satan Esra F. adlı gorevliyle surekli irtibat halindeydim. Bana surekli evrakların geleceğini soyledi. Tatile cok az bir sure kala Turkiye’deki oteli ve hava yolu şirketini aradım. Bizim adımıza bir kayıt olmadığını oğrenince tekrar bileti aldığım kişileri aradım. Bana ‘Şu an yetkili yok. Ne yaparsanız yapın bizi ilgilendirmiyor’ dediler. Benim gibi Hollanda’dan bir cok mağdur var.”

‘BİR BAKTIM Kİ DUKKAN BOŞ’

Almanya’nın Neuss kentinde yaşayan bir başka mağdur Hakan Saltu da son ana kadar bekletme taktiği ile kandırıldıklarını belirtiyor. Tatile gitmesine iki hafta kala parayı yatırdığı Dusseldorf Oststr. 152 numaradaki seyahat burosuna gittiğini soyleyen Saltu şu bilgileri verdi:

“Bir baktım ki dukkan boş. Vitrinde yazan numarayı aradım. Maddi durumlar iyi olmadığı icin muşterilere paraların geri odeneceği bilgisini aldım. Ancak şu ana kadar bir odeme yapılmadı. Bu işin peşini bırakmayacağım, hakkımı sonuna kadar arayacağım.”

‘FARKLI İSİMLE YENİ ŞİRKET KURUYORLAR’

Mağdurlar hemen hemen aynı sorunları yaşadıklarını hatırlatarak yurt dışında yaşayan gurbetcilere şu tavsiyede bulundular:

“Siz siz olun cok uygun fiyata satılan tatillerden uzak durun. İnsanları cok ucuz fiyatlarla kandırıyorlar. Paralar toplanıyor. Daha sonra ortadan kayboluyorlar. Aradan belirli bir sure gectikten sonra yeni bir şirket ismi ile tekrardan aynı oyun oynanıyor. Şirketlerin sahipleri hep aynı, sadece kullandıkları isimler surekli değişiyor. Tatili mutlaka tanıdığınız ve guvendiğiniz yelerden alın. Yıllardır piyasada olan seyahat acentelerinden şaşmayın.”

turizmguncel

__________________