17 Aralık sonrası kamuoyuna yansıyan hadiselerin ikinci bir imaj sıkıntısı yarattığını soyleyen TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Kamuoyumuzu meşgul eden son olayların negatif algılandığını goruyorum. Bizim yurtdışına daha pozitif, daha acık bilgiler vermemiz lazım" dedi.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Yonetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır turizm sektorune 2014 mesajını TurizmdeBuSabah'tan iletti.
Bayındır, 2014 yılında sektorde cozum bekleyen sıkıntılardan soz ederken, komşularla ilişkilerden ulke imajına, meslek yasasından ihracatcı sektor olma beklentisine kadar bircok konuyu mercek altına aldı. İşte Timur Bayındır ile gercekleştirdiğimiz yeni yıl sohbetinden one cıkanlar...
"SON YAŞANAN OLAYLAR İMAJ SIKINTISI YARATTI"
"2014 yılının nasıl bir yıl olacağı 2013 yılından belli olmaya başladı. Mayıs sonrası yaşanan surec maalesef imajımızı yurtdışında olumsuz etkiledi. İstanbul'a da buyuk bir sekte vurdu. Şimdi ikinci bir imaj sıkıntısı daha soz konusu. Bu son yaşanan olaylar da negatif tesir yarattı. Bizim yurtdışındaki kamuoyuna daha pozitif, daha acık bilgiler vermemiz lazım. Ben bazı Fransız gazetelerini takip ediyorum. Kamuoyumuzu meşgul eden son hadiseler negatif algılandığını goruyorum. Dolayısıyla bunlara cok dikkat etmemiz gerekiyor.
"KOMŞULARIMIZLA İLİŞKİLERİMİZİ DUZELTMELİYİZ"
Bunun yanı sıra komşularımızla ilişkilerimize dikkat etmemiz gerekiyor. İlişkilerimizi muhakkak duzeltmemiz lazım. Suriye, Irak ve İran ile daha iyi ilişkilerimizin olması gerekiyor; Yunanistan ile daha iyi ilişkiler kurmamız lazım. Bilindiği uzere UNWTO'nun yayınladığı raporda bundan sonra turizm komşular arasında daha hızlı gelişecek diyordu. Dolayısıyla bizim komşularımızı ihmal etmememiz gerekiyor. Bunlar gercekleşirse eminim ki 2014 iyi bir yıl olacak.
"YUZDE 5 İLA 10 ARASINA BUYUME YAKALAYABİLİRİZ"
Turk turizmi 2014 yılında yuzde 5 ila 10 arasında bir artış yakalayabilir. Butun mesele Turkiye'deki gelişmelere bağlı. Tabii bu tahminleri yaparken 2014 yılındaki ITB Berlin ve MITT Moskova fuarlarını da gormemiz gerekiyor. Bu iki fuarın ardından resim biraz daha netleşecektir.
"MESLEK YASASI YENİDEN GUNDEME GELMELİ"
2014 yılında 2634 sayılı Turizm Teşvik Yasası yeniden revize edilerek duzenlenmeli. Turizmcileri bir araya getirecek bir meslek yasası uzerinde mutlaka calışılmalı. Bu yasa tek ses, tek guc yaratacaktır. Bazı kanunların tartışılmadan cok acele cıkartıldığını goruyoruz. Orneğin yeni bir ticari sicil numarası yerine yeni bir numara cıkarıldı ama daha emri ve numaralar Ticaret Odası'na gelmemiş bile. Yeni yıl itibariyle bunlar kullanılacak. Gelmeyen, olmayan bir şeyin kanunla kullanılma durumu soz konusu ancak ortada yok. Bunların mutlaka alt yapısı oluşturularak cıkartılmasında fayda var.
"PAZARLAMA VE TANITIMA ODAKLANMALIYIZ"
Otelciler bir tarafıyla Sağlık Bakanlığı'na, diğer tarafıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na veya başka bakanlıklara ve kurumlara bağlı olabiliyor. Bir bakıyorsunuz belediyeden frutozlerdeki yağ oranını olcmeye geldik diyerek kapınız calabiliyor. Bu tip bircok prosedur ve uygulamayla zaman kaybı yaratarak mukellefiyet getiriyorlar. Oysa bizim yorulmaya değil, pazarlama ve imaja odaklanmamız lazım.
"30 MİLYAR DOLARI KUŞLAR GETİRMİYOR"
Turkiye ihracatında 20 milyar dolarla ilk sırada otomotiv sektoru yer alıyor. 20 milyar doların 10 milyar dolarını ithalat olarak kabul ederseniz demek bu sektor 10 milyar dolar getirmiş. Oysa biz 30 milyar dolar getiriyoruz ve bunun icinde ithalat yok. Bugun farklı sektorler ihracat yaptıkları zaman ihracatcı sektor olarak kabul ediliyorlar. Halbuki hizmet ihracatı diye bir konu var. Ancak turizmciler hala bunun kapsamına girmiş değiller. Bu 30 milyar doları kuşlar getirmiyor; turizmciler getiriyor. Turizm hep ihracatcı sektor olarak konuşulur ama bir turlu kabul edilmez."
İŞTE TİMUR BAYINDIR'IN YENİ YIL MESAJI
"Ulke ve sektor olarak ikinci yarıyılını sıkıntıyla gecirdiğimiz ve toplumsal bir sınav yaşadığımız 2013 yılını geride bırakıyoruz. Zorlu gecen bu surece rağmen 2013 yılının son ceyreğini ortak gayretlerimiz ile toparlamış olarak atlattık. Bu iyileşmenin 2014 yılında artarak devam etmesi tum sektor ve paydaşlarının destekleriyle mumkun olacaktır. Boylelikle başta ulkemiz olmak uzere 2014 yılının tum toplumlara barış, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum."
KAYNAK