İşte, Turk turizminin 50 yılda nerden nerelere geldiğinin iyi bir kanıtı.. 1950’lerde kaleme alınan « Turist nedir, kimdir » başlıklı broşurde « Yoldan bir vasıtayla gecen turiste, el sallayarak selam vermeliyiz. Yabancı bir memlekette kendisine el sallanarak selam verilmesi kadar hicbirşey turisti memnun bırakamaz » deniliyor.

Eda Ozsoy – Turizm Guncel

Kultur ve Turizm Bakanlığı'nın 50. kuruluş yıl donumunde Lutfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda acılan "Seyyahinden Turizme" temalı sergide, Turk turizminin tarihine ilişkin ilginc enstantaneler yer alıyor. Bu sergide yer alan ve 1949 1957 Basın Yayın ve Turizm Genel Mudurluğu tarafından bastırılan « Turist nedir, kimdir » başlığıyla hazırlanan yazıyı sizlere aktarıyoruz :

Turiste karşı neler yapmalıyız ?

Turist, bizim misafirimiz olduğuna gore, ona ikram etmeliyiz. Bulunduğumuz yerin en ilgi ceken koşelerini gostermeye calışmalıyız. Turistin bir muşkulu yoksa, kendi işleriyle, arkadaşlarıyla veya ailesiyle meşgul ise kat’iyen misafirlerin başına toplanıp, onları rahatsız etmemeliyiz. Ancak turist yardım veya hizmet istediği zaman butun gucumuzle onunla ilgilenmeliyiz.

Şehrimize, koyumuze bir turist ya da turist kafilesi gelmişse, yaşlı olalım, genc olalım onlara mutlaka guleryuz gostererek selamlamalıyız. Yoldan bir vasıtayla gecen turiste, el sallayarak selam vermeliyiz. Bilhassa okul cocukları ve gencler bunu hic ihmal etmemelidirler. Yabancı bir memlekette kendisine el sallanarak selam verilmesi kadar hicbirşey turisti memnun bırakamaz.

Dil bilmesek de turiste yardım edebiliriz. İşaretlerle o size bazı sıkıntılarını anlatabilir siz de ona yardım edebilirsiniz. Anlaşamam diye turiste yaklaşmamak buyuk bir hatadır. Turistin otomobili bozulmuşsa, turist yolunu şaşırmışsa, turist bir adres soruyorsa, turist lokanta ya da yatacak bir yer bulamamışsa ona butun gucumuzle yardım etmeliyiz.

Turiste kucuk menfaatleri icin sokulan ve onları kandırmak icin uğraşanlara mani olmalıyız. Boyle birşey gorursek durumu hemen muhtara, jandarmaya, polise bildirmeliyiz.

Turiste yiyeceğin, iceceğin en iyisini, en tazesini ve en temizini vermeliyiz. Turizmde temizlik esastır. Lokantalarımızı, otellerimizi, motellerimizi, garsonlarımızı, vasıtalarımızı herşeyimizi son derece temiz tutmalıyız.

Turiste yaptığımız hizmet veya sattığımız mal icin fazla para istememeliyiz. Onu aldatmamalıyız.

TURK MİSAFİRPERVERLİĞİNİN DUNYAYA YAYILMIŞ ŞANINI BOZMAMALIYIZ

Kaynak