Antalya Buyukşehir Belediye Başkanı Muhittin Bocek'in kente gelen turistlerden şehir vergisi alınmasını istedikleri ve bu doğrultuda girişimlede bulunacaklarını acıklaması medyada geniş yer buldu.
Konuyla ilgili Haberturk'ten Selim Karahan tarafından hazırlanan haberde, Turkiye'de ortalama 112 milyon geceleme yapıldığı ve geceleme başına 5 euro şehir vergisi alınması durumunda Turkiye'deki belediyelerin kasasına 561 milyon euro (3,7 milyar TL) gibi onemli bir kaynak gireceği belirtildi.
Aslan payını Antalya alır
Turistlerden geceleme başına 5 euro şehir vergisi alınması durumunda aslan payını 351 milyon euro ile Antalya'nın alcağına dikkat cekilen haberde, Avrupa'nın pek cok ulkesinde ''şehir vergisi'' ya da ''konaklama vergisi'' ismiyle vergi alındığı hatırlatıldı. Avrupa'daki şehir vergisi uygulamarıyla ilgili ornekler verilen haberde, ''Fransa'da kalınan gece başına ortalama 4 euroluk 'konaklama vergisi' alınıyor. Bu vergi otel ucretine dahil ediliyor. Ulkenin en populer destinasyonu Paris'te ise bunun uzerine her gelen turistten yuzde 10'luk ek bir vergi alınıyor. Almanya'da ise gittiğiniz şehre gore 'kultur' veya 'yatak' vergisi alınıyor. Konaklanılan tesisin turune bağlı olarak ya kalınan gece başına 5 euro, ya da toplam oda ucretinin yuzde 5'i kadar vergi alınıyor. Yuzde 5'lik vergi KDV eklendikten sonraki miktar uzerinden hesaplanıyor. Yani Almanya'yı ziyaret eden turistler verginin vergisini oduyor. Hollanda'da ise her bolgede farklı oranlarda turist vergisi alınıyor. Verginin miktarı konaklanılan otelin ucretine gore de değişebiliyor. Ulkenin en onemli turizm merkezi olan Amsterdam'da turistlerden oda ucretinin yuzde 6'sı kadar vergi alınıyor.'' denildi.
Avrupa’nın pek cok ulkesinde uygulanıyor
Haberde Ayrıca, İtalya'da şehir vergisinin 5 euro olduğu, bu rakamın Roma'da 10 euroya kadar yukseldiği ifade edildi. Portekiz'de 2 euro olan şehir vergisinin gectiğimiz yıl Yunanistan tarafından da başlatıldığı kaydedilen haberde, Yunanistan'da 5 yıldızlı otelde konaklayanların 4, 4 yıldızlı otelde konaklayanların gecelik 3, 3 yıldızlı otellerde konaklayanların gecelik 1,5 ve 1-2 yıldızlı otellerle apart otellerde konaklayanların ise gece başına 0,5 euro vergi odediği kaydedildi.
Vergi alınırsa belediyelerin kasasına yılda 561 milyon euro girer
Avrupa'daki orneklerde olduğu gibi Turkiye'de de geceleme başına 5 euro şehir vergisi alınması durumunda, Turkiye'deki belediyelerin kasasına toplamda 561 milyon euro gireceği ve bu paranın 351 milyon eurosunun yılda 70 milyonun uzerinde geceleme yapılan Antalya'nın kasasına gireceği hesaplanıyor. İkinci sırda ise 100 milyon euro ile İstanbul geliyor.
Paket turların fiyatı artar
Destinasyonlara paket turla turist goturen tur operatorleri, paket turları cok ince hesaplar yaparak oluşturuyor. Dolayısıyla gunluk şehir vergisinin paket tur fiyatlarına yansıması kacınılmaz. Orneğin Antalya'da 10 gun tatil yapan 4 kişilik bir ailenin odeyeceği şehir vergisi (gecelik 5 euro olursa) 200 euroya ulaşıyor. Bu rakam neredeyse duşuk sezonda satılan bir kişi bir hafta konaklamalı her şey dahil paket tur fiyatına eşit.
Yunanistan’ın getirdiği vergi talebi duşurmedi
Gectiğimiz yıl Yunanistan’ın başlattığı şehir vergisi uygulaması ilk etapta tur operatorlerinin tepkisi ile karşılaşmış ve bunun taleb olumsuz etkileyeceği belirtilmişti. Ancak sonraki surecte, uygulanan şehir vergisi nedeniyle Yunanistan’a donuk tatil talebinin duştuğune dair herhangi bir habere rastlanmadı. Ancak Turkiyei'de şehir vergisi uygulanmasının paket tur tlebini nasıl etkileyeceği bilinmiyor.
turizmguncel
__________________
Geceleme başına 5 euro turist vergisi ne getirir, ne goturur?
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Geceleme başına 5 euro turist vergisi ne getirir, ne goturur?