Sual: Hicbir iyilik ve ibadeti olmayan gunahlar icinde yuzen bir kimse, ihlÂsla kelime-i şehadeti soylese ve o hÂl uzere olse cennete gider mi?
CEVAP
Gunahlar icinde yuzup ibadetten uzak kimsenin imanla olmesi cok zordur. Ancak imanla olebilirse, gunahlarının cezasını cektikten sonra elbette Cennete gider. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Kalbinde zerre kadar imanı olan kişi ateşten cıkar.) [Buhari, Muslim, Tirmizi]
İbadeti ve iyiliği kucuk gormemelidir. Basit sandığımız bir iyilik kurtuluşumuza sebep olabilir. Bir hadis-i şerif meali de şoyledir:
(Omrunde hic hayır yapmayan bir Musluman, [başka Muslumanların ayağına batmasın diye] bir dikeni yoldan kaldırdı. Onun bu işi, Allah indinde makbul oldu ve Cennete gitti.) [Ebu Davud]
Sual: Zerre imanı olan Cennete mutlaka girecek deniyor. Zerre iman nedir?
CEVAP
Amentu’deki altı esasa inanan, Peygamber efendimiz ne bildirdiyse hepsine inandım, beğendim, hepsini kabul ettim diyen kimse, zerre imana kavuşmuş demektir.
Allah'ın rahmeti geniştir, Muhammedun Resulullah demeye luzum yok dense, İslamiyet ile alaka kesilir, zerre iman hasıl olmaz. Bir hadis-i şerif meali:
(LÂ ilahe illallah Muhammedun Resulullah diyerek, kalbinde zerre kadar imanı olan kişi ateşten cıkar.) [Buhari, Muslim, Tirmizi]
İmanın altı şartına inanılsa, icinden birine, mesela Peygamberlerden birine inanılmasa, hatta bir farzı, bir sunneti beğenmese, o kimse mumin olamaz. Yani imanın altı şartına inanmamış olur.
Zerre imanla olebilmek icin de haramlardan kacmaya, ibadetleri yapmaya calışmalıdır. Cunku işlenen gunahlar iman nurunu sondurebilir, yani o insanı kufre surukleyebilir.
Sual: Kelime-i şehadeti soyleyip imanla olen herkes mutlaka Cennete girecek midir?
CEVAP
Zerre imana sahip olan elbette girecektir. Ancak, ibadet etmeyen ve gunahlardan kacınmayan imanını muhafaza edemez, kufre duşer. Muhafaza edebilen ise muhakkak Cennete girer.
Hazret-i Muaz anlatır:
Resulallah, (Ya Muaz, Allahu teÂlÂnın, kulları uzerine ve kulların Allahu teÂl uzerine hakkı nedir) buyurdu. Ben de, (Allah ve Resulu daha iyi bilir) dedim. (Allahu teÂlÂnın kulları uzerine hakkı, Allah’a [Onun bildirdiği gibi inanarak, beğenerek] ibadet etmeleri ve Ona şerik koşmamalarıdır. Kulların Allah uzerine hakkı da, Ona şerik koşmayanı azap etmemesidir) buyurdu. (Ya Resulallah insanlara bu mujdeyi vereyim mi?) diye sorunca, (Hayır, buna guvenirler de iyi işlerden vazgecebilirler [diğer emir ve yasaklara riayet etmeyip felakete duşebilirler]) buyurdu. (Buhari, Muslim, Tirmizi)
Resulullah, (Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in Allah’ın Resulu olduğuna ihlasla şehadet eden [bunu muhafaza edip musluman olarak olen] herkese, Allahu teÂl ateşi haram kıldı) buyurunca, (Ya Resulallah bunu insanlara haber vereyim mi?) dedim. (O zaman buna guvenirler de iyi işlerden vazgecerler) buyurdu. (Buhari, Muslim, Tirmizi)
Hazret-i Muaz, bildiği şeyi gizlemek gunahından kurtulmak icin bunu vefatından az once haber verdi.
Sual: Buyuk gunah işleyen muminler de Cennete girecek midir?
CEVAP
Şefaate kavuşursa hic Cehenneme girmeden Cennete girecektir. Şefaat buyuk gunahlar icin olacaktır. Zerre imanı olan kıyamette buyuk nimete kavuşacaktır. Peygamber efendimiz, yemin ederek şoyle buyuruyor:
(Şunları yeminle soyluyorum:
1- Facir olan [ceşitli gunahlar işleyen], maişetini kazanmaktan da ahmak olan mumin Cennete girecektir.
2- Gunahları sebebiyle Cehennem ateşi yakmış olan da Cennete girecektir.
3- Kıyamette Allahu teÂl hic kimsenin hatırına hayaline gelmeyecek şekilde muminleri affedecektir.
4- Allahu teÂlÂ, oyle cok mağfiret edecek ki, İblis bile acaba ben de affolacak mıyım diye başını kaldıracaktır.) [Beyheki]
(Şunlar kimde bulunursa Allahu teÂlÂ, onun vucudunu Cehenneme haram eder, onu şeytandan ve nefsinden korur. Nefsi [gunah olan] bir şeye heves ettiği halde nefsine hakim olup, onu yapmayan ve nefsi, [hayırlı bir şeyi, bir ibadeti] yapmak istemediği halde onu yapan, nefsinin şehvet ve gazabına hakim olur. Şunlar da kimde bulunursa, Allahu teÂl onu rahmetine gark ederek Cennetine koyar: Bir yoksulu barındırmak, zavallı birine acımak, hizmetciye iyi muamele etmek, ana ve babasına infak etmek.) [Deylemi]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Zerre iman ne demek?