Webtekno
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Cep Telefonları ve Tabletler
- IOS & iPhone & MacBook & iMac
- iPhone X İddia: iPhone XI, Bircok Dizustu Bilgisayardan Daha Hızlı Olacak
-
11-10-2019, 11:50:44Kayıtlı ÜyeiPhone 11’in performansı, tahminlere gore yapay zek desteğiyle bircok dizustu bilgisayardan daha hızlı olacak. iPhone 11’in performansı, tahmin edilebileceği uzere gecen yılki iPhone’lara gore daha yuksek olacak ancak telefona gucunu verecek olan A13 yonga seti hakkında fazla bilgi mevcut değil. TSMC’nin bir kez daha Apple’ın tedarikcisi olması bekleniyor ve yonga setinin uretiminde aynı Kirin 985’te olduğu gibi 7 nm ultraviyole litografi teknolojisi kullanılacağı ongoruluyor. Macworld analisti Jason Cross, yaptığı acıklamalarla A13 yongasından neler bekleyebileceğimiz hakkında birkac fikir verdi: “A13’un A12X ile neredeyse aynı transistor sayısına sahip olmasını bekliyorum ancak Apple’ın yuksek guce sahip cekirdekleri 2’den 4’e cıkarmak gibi bir şey yaparak transistor butcesini aynı şekilde harcayacağını sanmıyorum. Daha ziyade Apple’ın iki yuksek performanslı cekirdek ve dort enerji tasarruflu cekirdek sistemine devam edeceğini duşunuyorum. Apple’ın tek cekirdekli işlemci performansı, son yıllarda oldukca istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Bu trend devam ederse puanı Geekbench’te 5.200 olan tek cekirdekli bir işlemciye bakıyor olacağız. Bu da bircok Android cihazı ve bircok dizustu bilgisayarı geride bırakıyor.” Cok cekirdekli işlemci performansını tahmin etmek ise biraz daha zor ancak puanının 15.000 ile 16.000 civarında olması bekleniyor. Yapay zek hakkında da konuşan Cross, şu ifadeleri kullandı: “Gectiğimiz yıl Apple, A12’deki Neural Engine’i A11’e gore beklendiğinden cok daha fazla geliştirmişti. A11’in Neural Engine’i saniyede 600 milyar işlem yapabiliyordu. A12 ise saniyede 5 trilyon işlem yapabiliyor. Makine oğrenimi ve yapay zekÂ, daha iyi fotoğraf ve video cekmekten artırılmış gerceklik ve Siri’ye kadar iPhone’un cok onemli iki unsuru. Apple A13’un Neural Engine’inin saniyede 20 trilyon işlem yapabileceğini acıklarsa etkilenirdim ama şaşırmazdım.” Bu yıla ‘akıllı telefon yılı’ desek yanılmış olmayız zira bircok teknoloji devi, yeni cihazlarla karşımıza geldi ancak Apple’dan Eylul ayına kadar bir şey goremeyeceğiz gibi gorunuyor. Bu yuzden de iPhone 11’in soylentilerdeki gibi gumbur gumbur gelme olasılığı bir hayli yuksek.