820 milyar dolarlık piyasa değeriyle dunya teknoloji devi Apple’ın uc guvenlik acığını lise oğrencisi Yiğit Can Yılmaz kapattı. Şirketin onur ve teşekkur listesine ismini yazdıran Yılmaz’ın yeni bir acık tespiti daha var ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın sistemlerinde daha once iki defa acık bulan lise oğrencisi Yiğit Can Yılmaz, yeni bir acığı daha kapattırdı. Milyarlarca liralık yazılım butcesi ve dev muhendislik kadrosuyla geleceğin teknolojileri uzerine calışan Apple, mevcut urunlerindeki uc acığını Yiğit Can Yılmaz’ın tespiti ardından yayınladığı guncellemeler ile duzeltti. Apple, şirketin teşekkur ve onur listesine daha once adı yazılan Yiğit Can Yılmaz’a bu nedenle bir kez daha teşekkur etti. Dunya devi Apple’ın başka bir guvenlik acığını daha tespit eden Yiğit Can Yılmaz, yeni bir guncellemeyle bu acığın da onarılmasını bekliyor. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine gore, Kahramanmaraş’ta Anadolu lisesinde son sınıf oğrencisi olan Yılmaz, 16 yaşından itibaren Apple sistemlerinde guvenlik acığı bulmuştu. Yılmaz, daha once Siri’de ve Safari’de bulduğu guvenlik acığını da şirkete bildirmişti. Apple Watch’da mobil kurulum konusunda bir sorun goren Yılmaz’ın bu bildirimi ardından Apple, 16 Mayıs’ta yayınladığı guncelleme ile bu sorunu giderdi. Apple, yayınladığı guncellemede, watchOS 5.2.1 guvenlik iceriğinde mobil kurulum konusundaki soruna ilişkin yardımından dolayı Yılmaz’a yeniden teşekkur etti. Bu sorun tvOS watchOS ve iOS’i etkiliyordu. Yiğit Can Yılmaz şu anda 18 yaşında. Ancak 16 yaşında Apple’da bulduğu guvenlik acığı ardından Apple’ın onur listesine ismi yazılan 18 yaş altı ilk Turk olmuştu. Yılmaz, aynı zamanda Apple’ın ek teşekkur listesine ismi yazılan ilk Turk. 'UFKUM GENİŞLİYOR' Konuyla ilgili konuşan Yiğit Can Yılmaz, listelerin omur boyu kalıcı olduğu icin buyuk mutluluk duyduğunu soyledi. Bu tecrubenin kendisine onemli destek sunabileceğini belirten Yılmaz, “İş ve meslek icin ileride bunu kullanabileceğimi duşunuyorum. Şu anda Lise 4’teyim ve universite sınavına hazırlanıyorum. Yazılım muhendisi olmak istiyorum. Aynı zamanda bu gibi konular uzerine calışınca ufkum gelişiyor. Bu sayede bir yandan Apple muhendislerinin bulamadığı keşifleri yapmanın mutluluğu, bir yandan da insanların guvenliğine katkı sunmanın gururu oluyor” dedi. Başka guvenlik acığı tespiti de olduğunu kaydeden Yılmaz, bu sorunun da MESLEKLERİ BU... Bulunan guvenlik acıkları kimi zaman şirketlerin aleyhine de kullanılabiliyor. Yılmaz, hicbir zaman boyle bir duşuncesi olmadığını, bu acıkları bildirmenin onemli bir gorev olduğunu dile getirdi. Onur ve teşekkur listelerine eklenmenin de kendisi icin cok onemli olduğunu anlatan Yılmaz, “Hayatımda pek bir şey değişmedi. Henuz lise oğrencisiyim. Bunu zaten değişsin diye yapmıyorum. Bu işi dunyada meslek olarak yapanlar bile var. Ama benim hedefim bu değil” diye konuştu. DAHA ONCE NE OLMUŞTU? Yiğit Can Yılmaz, Apple’ın sesli asistanı “Siri”deki guvenlik acığını bulduğu icin firmanın “onur listesi”ne alınmıştı. Suha Erler Anadolu Lisesi oğrencisi Yılmaz, “Safari” uygulamasında da bazı sorunlarla karşılaştı. Safari’deki guvenlik acığını tespit ederek firmanın guvenlik birimine bildiren Yılmaz, bu sayede Apple’ın teşekkur listesine girmeyi başardı. iOS 12.3, tvOS 12.3 ve watchOS 5.2.1 ile Ek Teşekkur Listesinde yer alan Yılmaz, ayrıca 25 Mart’ta yayınlanan macOS Mojave 10.14.4, Guvenlik Guncellemesi 2019-002 High Sierra, Guvenlik Guncellemesi 2019-002 Sierra guncellemesinin Onur ve Ek teşekkur listesinde bulunuyor. NASIL İLERLİYOR? Yiğit Can Yılmaz, bir guvenlik acığı bulma sureci ve ardından yaşanan gelişmeleri şoyle anlatıyor: “Bir guvenlik sorunu tespit edip uzerinde calışıyorum. Sorunların belli bir onaylanma sureci var. Bu acığı ele alan guvenlik takımının araştırması sonucunda ‘biz guvenlik sorununu gorduk, gelecek guncellemede ele alacağız’ diye geri donuşte bulunuyorlar. Biz zaten cozum onerisi de gonderiyoruz. Sonrası muhendise kalmış. Muhendisler sizin cozum onerinizi de kullanabilir, bizimki bir alternatif; ya da kendileri de geliştirebilir. Yeni guncellemede sorun duzeltilir. Sorunu bildirdiğimiz icin, keşfedip art niyetli olmadığımız icin her bulduğunuz ve bildirdiğiniz guvenlik sorunu nedeniyle teşekkur edebiliyorlar.” İnternethaber __________________