Tayvan merkezli teknoloji şirketi Foxconn, Apple'ın en onemli tedarikcilerinden biri ve firma, Apple'dan uretimini Cin'den Tayvan'a taşımasını istedi. Foxconn’un kurucusu ve ortağı Terry Gou, Apple’dan iPhone uretimini Cin’in dışına cıkarmasını istediğini soyledi ancak bu acıklama, Apple’dan daha cok Tayvanlı secmenler icin yapılmış olabilir. Gou; Foxconn’un yoneticiliğinden Tayvan başkan adayı olmak icin vazgecti ve Bloomberg, Gou’nun iPhone uretimini Tayvan’a taşınmasını onerdiğini bildirdi. Precision Industry’nin hisselerinin buyuk bir coğunluğuna sahip olan Terry Gou, “Apple’ın Tayvan’a taşınmasını oneriyorum” şeklinde bir acıklamada bulundu. Apple’ın uretimini Cin’in dışına cıkarıp cıkarmayacağı hakkındaki sorulara da “Bence oldukca mumkun” dedi ve daha fazla detay vermedi. Apple’ın, Trump’ın ithalat tariflerinden kacmak icin boyle bir yol izleyebileceği hakkında son zamanlarda artan spekulasyonlar mevcut. Bir rapora gore firma, uretiminin %15 ile 30’unu Cin’in dışına cıkarmayı duşunuyor. Foxconn, daha once de Apple’a butun iPhone’ların Cin’in dışında birleştirmesinin yapılabilir bir şey olduğunu soylemişti. Foxconn’un yeni başkanı Liu Young-way, firmanın gerekeni yapmakta hazır olduğunu soyledi. “Uretim kapasitemizin %25’i Cin’in dışında ve biz, Apple’ın ABD piyasasındaki ihtiyacları karşılamasına yardım edebiliriz” diyen başkan, Apple icin Hindistan’da da yatırımlar yapıldığını da ekledi. Young-way, ayrıca “Apple’ın isteğini karşılayacak kadar uretim kapasitesine sahibiz” şeklinde bir acıklamada da bulundu. Apple ise gelecek icin endişeli: Apple, Trump’ın ABD ve Cin arasındaki ticaret savaşını bir ust seviyeye cıkarmasından dolayı oldukca endişeli. Cupertino merkezli şirketin bugun Amerikan Ticaret Temsilcisi Robert Lightizer’e Apple urunlerine %25 vergi uygulamak, firmanın ABD’ye olan katkısını azaltacağını yazdığı ortaya cıktı. Yazı; fiyatları yukseltmektense artan fiyatları Apple’ın soğuracağının, dolayısıyla firmanın daha az kÂr elde edeceğini ve bu nedenle de daha az vergi odeyeceğinin de altını cizdi ancak Trump’a gore Apple, bu ithalat tariflerinden uretimini Cin’in dışına cekerek kurtulabilir. ABD başkanı, firmayı uretimini ABD’de yapması icin sıklıkla aradı ancak Apple, bu durumun mumkun ya da yararlı olmadığını soylemekte ısrarcıydı. Bloomberg, Gou’nun onerilerinin onemli siyasal sonuclar doğurabileceğini not etti. Onemli boyutlardaki uretimin Cin’den Tayvan’a taşınması iki devlet arasında gerginliğin yaşanmasına sebep olabilir. Foxconn Teknoloji Grubu’nun onemli bir parcası olan Hon Hai, neredeyse bir milyon kadar insanı calıştıran Cin’deki en buyuk ozel firmalardan birisi ve calışanların coğunluğu gocmen işcilerden oluşuyor. WebTekno
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Cep Telefonları ve Tabletler
- IOS & iPhone & MacBook & iMac
- Foxconn, Apple'dan iPhone Uretimini Cin'in Dışına Cıkarmasını İstedi