İngiltere metrosunda yaşanan olayda bir kadının iPhone'una bir erkeğin cıplak fotoğrafları gonderildi. Yaşadıklarını anlatan kadın, yaşadığı olayın şokunu atlatmaya calışıyor. İlk nesil akıllı telefonlarda kızılotesiyle dosya aktarım ozelliği bulunurdu. İki farklı telefonun kızılotesi sensorleri karşılıklı olarak tutulurdu ve veri aktarımı sağlanırdı. Sonrasında ise Bluetooth ile aktarımlar yaygınlaştı. Kullanıcılar, Bluetooth sensorlerinin kapsama alanı icerisinde birbirlerine dosya aktarımı yapabildiler. Ancak Apple'da bu durum biraz daha farklı. Eğer bir iPhone kullanıcısıysanız, bir başka kullanıcıya dosya gonderebilmek icin Apple'ın 2011 yılında piyasaya surduğu AirDrop ozelliğini kullanmanız gerekiyor. AirDrop ozelliği sayesinde diğer iPhone kullanıcılarına resim, muzik, bir kişinin rehber bilgileri gibi dosyaları doğrudan gonderebiliyorsunuz. Ancak bu sefer yaşanan bir olay, AirDrop ozelliğinin nasıl art niyetli kullanılabileceğini gozler onune seriyor. Az sonra bahsedeceğimiz olay, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşandı. İşe gitmek icin metroya binen Emma Wilson isimli kadın Apple'ın AirDrop ozelliği nedeniyle bir siber tehşircilik olayına maruz kaldı. İşe giderken telefonuyla uğraştığını belirten Wilson, Airdrop uzerinden gelen bir fotoğrafla şok oldu. Bir kişi Wilson'ın fotoğrafına, uzerinde fazlasıyla uğraştığı cıplak bir fotoğrafını gondermişti. Fotoğrafı gonderen kişi; bedeni uzerinde ceşitli duzeltmeler yapmış, arka planı bulanıklaştırmış ve birden cok filtre uygulamıştı. Emma Wilson, yaşadığı o anları şoyle anlatıyor: "Bir anda ekranda cıplak bir adam fotoğrafı belirdi. Sanki cıplak kalan benmişimcesine bir utanc dalgası kapladı bedenimi. Bir erkek bir ayna onunde erekte olmuş penisiyle cektiği fotoğrafı bana gondermişti. iPhone'um, bu telefonu kabul edip etmediğimi sordu. Hemen "reddet" seceneğine bastım. Ama bu olayın bence yarattığı guvensizlik ve korkuyu reddedemedim." Yaşadığı olayın şokunu uzerinden atan kadın, bu fotoğrafın kim tarafından gonderildiğini tespit edebilmek icin metrodaki tum erkekleri incelemeye karar veriyor. Ardından aynı fotoğraf, Wilson'un telefonuna bir kez daha geliyor ve kadın, siber teşhirciyi tespit ediyor. Adamı takip ederek aynı asansore binen kadın, fotoğrafın teşhis ettiği kişiden geldiğini cok net bir şekilde anlıyor. Cunku teşhirci, asansor boyunca telefonunun AirDrop ekranı ve fotoğrafları arasında geciş yapıp duruyor. Teşhirciyle goz goze geldiğini ifade eden kadın, o anı ise şoyle anlatıyor: "Ona hicbir şey diyemedim. Neden boyle bir şey yaptığını sorup onu suclayamadım. Ne kadar guclu olduğumu duşunursem duşuneyim, beni bir fotoğrafla gucsuz bir insana donuşturdu, aşağılanmış hissettirdi ve kendi hakkımı savunamayan bir konuma soktu." Kısa bir asansor yolculuğundan sonra Emma Wilson, Londra'nın toplu taşıma polislerine durumu bildiriyor. Ancak polisler, bu gibi olayların cok sık yaşandığını ve ortada yeterli deliller olmadığı icin herhangi bir soruşturma başlatmadıklarını soyluyorlar. Ustelik polisler, gonderilen şeylerin sadece bir fotoğraftan ibaret olduğunu ve telefonunun AirDrop ozelliğini, ozellikle de toplu taşıma araclarında kapatmasını tavsiye ederek kadını gonderiyorlar. Konuyla ilgili acıklamalarda bulunan Londra polisi, her ay buna benzer en az iki uc olayın yaşandığını ancak ellerinden cok da bir şey gelmediğini kullanıcıların ayarlarını değiştirmesini tavsiye ettiklerini belirtiyorlar. Ustelik polislere gore siber tehşirciliğe maruz kalan insanların sayısı belirtilenlerin cok otesinde. İnsanlar bu durumu kimi zaman onemsemedikleri kimi zaman da nereye başvuru yapacaklarını bilemedikleri icin olayı unutmayı tercih ediyorlar. Ancak İngiltere hukumeti bu durumu ciddiye alıyor ve konuyla ilgili bir yasa tasarısı uzerinde calışıyor. Bir komite tarafından sunulan yasa tasarısı erkeklerin kadınlara karşı davranışlarını değiştirmeyi hedefliyor. webtekno
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Cep Telefonları ve Tabletler
- IOS & iPhone & MacBook & iMac
- Apple’ın AirDrop Ozelliği Yuzunden Bir Kadının Başına Gelen İğrenc Olay