Apple, iOS’un Bire Bir Kopyasını Satan Şirkete Dava Actı
Apple, sanal iPhone hizmeti sunan bir şirketten davacı oldu. Yapılan acıklamalara gore Apple, bu şirketin hem haksız kazanc elde ettiğini hem de iOS işletim sisteminin guvenlik acıklarının yayılmasına sebep olduğunu bildirdi. Yaşanan patent ihlalleri nedeniyle adı surekli olarak davalara karışan Apple, bu kez şikayet edilen değil şikayetci taraf oldu. Corellium isimli bir şirkete dava acan teknoloji devi, şirketin haksız kazanc elde ettiğini duşunuyor. Apple'ın dava actığı Corellium, kullanıcılara bire bir sanal iPhone'lar oluşturuyor. Orneğin Corellium'un sistemini kullanarak kendinize sanal bir iPhone oluşturabiliyorsunuz ve boylece iPhone'u deneyimleme imkanınız oluyor. Apple'ın iddialarına gore şirket, iPhone'ları sanallaştırarak haksız kazanc elde ediyor. Ustelik Apple'a gore şirketin yaptığı şey iOS işletim sisteminin kodlarını, arayuzunu ve diğer tum ozelliklerini kopyalamaktan ibaret. Şirket tarafından yapılan acıklamalarda "Corellium, acıkca "sanal” Apple cihazlarının oluşturulmasını sağlayan bir urun olarak pazarlama yapmaktadır. Ancak bunun herhangi bir yasal dayanağı yoktur." ifadelerine yer verildi. Ustelik Apple'ın tek iddiası telif hakkı değil. Şirkete gore Corellium'un bu tavrı, iOS işletim sistemindeki guvenlik acıklarının pazara yayılmasına neden oluyor ve bu da hem şirket hem de iPhone kullanıcıları icin buyuk bir risk oluşturuyor. Bu konuda da acıklamalarda bulunan şirket, "Corellium, Apple'ın yazılımındaki guvenlik acıklarını ve diğer kusurları keşfetmeye calışanlar icin bir araştırma aracı olarak calışsa da Corellium'un asıl amacı, haksız kazanc sağlamaktır." dedi. ABD'nin Florida eyaletinde acılan dava, mahkeme heyeti tarafından inceleniyor ve ilerleyen donemlerde Corellium'un gercekten suclu mu olduğu yoksa Apple'ın iddialarının asılsız mı olduğu gun yuzune cıkacak.