[IMG]http://img460.**************/img460/6639/logosonoy7.gif[/IMG]
DENİZ KAPLUMBAĞALARININ MUCİZEVİ GOCLERİ
[IMG]http://img387.**************/img387/6060/kaplumhv3.jpg[/IMG]
Deniz kaplumbağaları ilginc yaşamları ve uzun gocleriyle okyanusların en dikkat cekici canlılarındandır. Şu ana kadar haklarında en fazla araştırma yapılan canlılardan biri olmalarına rağmen uzun mesafelerdeki gocleri sırasında nasıl bu derece kusursuz şekilde yollarını bulabildikleri tam olarak acıklanamamıştır. Gocleri esnasında beslendikleri alandan ureme alanlarına doğru seyahat ederler.
Deniz kaplumbağalarının cok farklı turleri vardır. Bu turler icinde goc konusunda en dikkat cekici olan, Guney Amerika'nın Brezilya sahillerinde beslenen yeşil kaplumbağa (chelonia mydas)dır. Her yıl bu kaplumbağaların binlercesi Brezilya sahillerinden Atlantik Okyanusu'ndaki Ascension Adalarına doğru goc ederler. Bu goc yolculuğu yaklaşık 2.300 kilometre kadardır. Ulaştıkları adanın yalnızca 11 km genişliğinde olduğu goz onune alındığında kaplumbağaların seyahatlerindeki yon bulma becerisi daha net anlaşılır. Deniz kaplumbağalarının hareketlerini incelemek uzere yapılan bir deneyde işaretlenen bir dişi kaplumbağanın izlediği yollar araştırılmıştır. Guney Queensand'da yuvası olan ve X38756 kodu ile etiketlenen yetişkin bir dişi yedi yıl sekiz ay boyunca gorulmemiş, 1989'da 2.543 km uzaktaki Carpentaria Korfezi'ndeki ureme bolgesinde yakalanmıştır. Sekiz gun sonra da tekrar kendi plajında yumurtlarken bulunmuştur. Hayvanın yumurtalığı uzerinde yapılan inceleme aradan gecen sekiz yıl boyunca hic uremenin gercekleşmediğini gostermektedir.
Bu sure zarfında kaplumbağa minimum 5.100 km seyahat etmişti. Bu, yumurtladığı gunden itibaren sayılırsa, kaplumbağanın ureme yerine geri donmek icin gunde 32 kilometre katetmesi demektir. Carpentaria Korfezi'ni gecmek icin ilk once kuzeydoğuya gitmiş, daha sonra Torres Boğazı'nı gectikten sonra genellikle guneye yonelmiş seyahati boyunca bir kısmının onun gittiği yonde bir kısmının ise aksi yonde olduğu cok ceşitli akıntılara maruz kalmış olmalıydı. Eğer bu kaplumbağa rastgele dolanarak seyahat etmiş olsaydı bu kadar cabuk donuş seyahati yapamazdı.1
Bu amaclı ve hedefi belirlenmiş yolculuk akla cok onemli bir soruyu getirecektir.
Brezilya sahillerinden ayrılan yeşil deniz kaplumbağaları ciftleşmek ve yumurtlamak icin Ascension Adalarına goc ederler. Bu kaplumbağa turunun yon bulma becerisi bilim adamlarını şaşkınlığa suruklemektedir.
Kaplumbağanın uremek icin başlattığı goc dongusunu başarabilmesi icin eski seyahatlerindeki hatıraların ve yon bulma bilgilerinin kaplumbağanın hafızasına depolanmış olması gerekmektedir. Bu bilgiler nasıl depolanmıştır? Bu organizasyondaki mukemmelliğin sebebi olarak kaplumbağanın hafızasını gormek şuphesiz ki akla ve mantığa aykırıdır. Bu canlıların sahip oldukları becerilerle yaratıldıkları şuphe goturmez bir gercektir.
Bu şekilde muazzam bir yolculukla ureme bolgesine ulaşan kaplumbağalar buraya yakın yerlerde ciftleşirler. Ancak dişiler aldıkları spermleri kullanmaz, depolarlar ve yaklaşık 100 kilometre ilerideki ureme plajına giderler. Burada depoladıkları spermlerle yumurtalarını dollerler. Kulucka donemi kaplumbağanın iki haftasını alır ve bu sırada kaplumbağa yaklaşık 120 kadar yumurta bırakır. Bu işlemi aynı sezon icinde yaklaşık 10 kez tekrarlar. Bu ureme mevsimi sırasında ureme bolgesine yakın bir deniz alanında bulunur, yumurta bırakma işlemini tamamlayınca da yavruların cıkmasını beklemeden beslenme bolgesine geri doner. Ureme bolgesindeyken kaplumbağa cok az beslenir, bu sırada beslenme bolgesindeyken depolamış olduğu yağ rezervleri, ihtiyacı olan enerjiyi ona sağlar.
Binlerce kilometrelik yolu katederek seneler sonra aynı yeri nasıl bulurlar?
Bir dişi birey genellikle art arda iki yıl uremez. Bircok tur icin iki ureme gocu arasında en az 2 en fazla 8 yıl gecer. Fakat burada dikkat ceken, ikinci kez ureme bolgesine gitmesi gerektiğinde kaplumbağanın tekrar kendisinden yaklaşık 2.300 kilometre uzaktaki bir onceki ureme alanına gitmesidir. Binlerce kilometre uzaklıktaki bu yeri aynı şekilde bulabilmeleri bu deniz canlılarının goclerindeki en mucizevi yonlerden biridir.
Ureme plajlarında bırakılan yumurtalar 7 ila 13 hafta sonra catlarlar. Burada da buyuk bir mucize gercekleşir. Deniz kaplumbağaları insanlar gibi cinsiyet kromozomlarına sahip değillerdir. Cinsiyeti belirleyen yuvanın ısısıdır ve bu belirleme kulucka doneminin ortalarında gercekleşir. Sıcak yuvalar tamamen dişi yavrular oluşturur, serin yuvalarda ise yalnızca erkekler oluşur.
Kaplumbağaların Allah'ın ilhamı ile hareket ettikleri, dunyaya gozlerini actıkları andan itibaren bellidir: Yumurtalarından cıkan kucuk bireyler, başlarında onlara yol gosteren bir kaplumbağa olmadan, hicbir tecrubeden faydalanmadan nasıl davranacaklarını bilirler. Yumurtadan cıktıktan sonra hemen denize yonelmez, akşamı beklerler. Boylece hem guneşin kavurucu sıcaklarından hem de kumsaldaki tehlikelerden korunmuş olurlar. Akşam olunca doğruca denize yonelirler. Bu yonelmenin nedeni henuz tam anlaşılamamakla beraber kaplumbağaların ışığa duyarlı bir sistemlerinin olduğu duşunulmektedir. Deniz yonu her zaman kara yonunden daha parlaktır, bu kucuk canlılar da bu parlaklığa yoneliyor olabilirler.
Yavrular bu şekilde denize ulaşırlar. Artık onlar icin riskli bir yolculuk başlamıştır. Plajda yumurtadan cıkan yavrulardan bir kısmı yengecler ve kuşlar tarafından avlanır. Suya girdikleri an daha buyuk bir risk altına girerler. Doğruca acık okyanusa doğru yuzen yavruların bircoğu sığ sulardan gecerken balıklara ya da kopek balıklarına yem olurlar. Birkac gun durmadan yuzdukten sonra dinlenmeye ve yuzeyde karşılaştıkları planktonlarla beslenmeye başlarlar. Bu genc kaplumbağalar okyanus tabanında beslenme bolgesine yerleşip yetişkin olana kadar aynı alanda onlarca yıl kalırlar. Yetişkinliğe ulaşıp ureme cağına geldiklerinde ise, şaşılacak şekilde, doğdukları yere doğru goc seyahatine başlarlar.
Deniz kaplumbağaları doğumdan itibaren yalnız kalır, ayrıca yaşantıları boyunca da turlerinin diğer bireyleriyle cok az iletişim kurarlar. O halde bu canlılara ne zaman nereye goc edeceklerini, nasıl besleneceklerini, ureme ve beslenme alanlarının yerini oğreten bir başka kaplumbağa değildir. O halde yeni yumurtadan cıkan bir kaplumbağa tum bu bilgilere nasıl sahip olur?
Daha once de belirttiğimiz gibi tum canlılara henuz daha dunyaya gelmeden once ihtiyacları olacak yetenekleri veren, onlara yaşamları boyunca yapmaları gereken fiilleri oğreten Yuce Allah'tır.
Bir kaplumbağa hayatının buyuk bir bolumunu tek başına gecirir. Ancak bu onun icin bir eksiklik değildir, cunku bu şekilde yaşayabilecek ozelliklerle yaratılmıştır: Cevresel ipuclarını fark edebileceği cok ustun yeteneklerle donatılmıştır. Guclu bir koku hissine ve goruş gucune sahiptir. Dış kulakları olmamasına rağmen insanların duyma sınırının otesindeki cok duşuk frekanslı sesleri bile duyabilir.
Sahip oldukları tum bu kompleks sistemler, onları herşeyi bilen Allah'ın yarattığının bir delilidir. Allah onları tek başlarına yaşayabilecek derecede mukemmel ozelliklerle donatarak yaratmıştır. Bu konuda duşunen insanlar Allah'ın gucunun sonsuzluğuna bir kere daha şahit olur ve Rabbimiz'e karşı sorumlu olduklarının bilinciyle hareket ederler. Allah Kuran'da bunun aksine hareket edenlerin barınma yerlerinin ateş olduğunu bildirmektedir:
"Gercekten, gece ile gunduzun art arda gelişinde ve Allah'ın goklerde ve yerde yarattığı şeylerde korkup-sakınan bir topluluk icin elbette ayetler vardır. Bizimle karşılaşmayı ummayanlar, dunya hayatına razı olanlar ve bununla tatmin olanlar ve Bizim ayetlerimizden habersiz olanlar; İşte bunların, kazandıkları dolayısıyla barınma yerleri ateştir." (Yunus Suresi, 6-8)
Deniz kaplumbağalarının yollarını nasıl buldukları tam olarak bilinmiyor
Goc eden kaplumbağalar hem onlarca yıl okyanus icinde donup dolaştıktan sonra doğum yerlerini hem de beslenme alanlarından sonra yuvalarını bulabilmektedirler. Bununla ilgili cok sayıda araştırma yapılmış, fakat bir sonuca varılamamıştır. Tek bilinen, bu canlıların ustun bir akıl gostererek her defasında yollarını bulabildikleridir.
Bu konuda cok fazla fikir ortaya atılmış fakat hicbiri yeterli olmamıştır. Bazı kaplumbağa turlerinin sahil şeridini izleyerek, okyanusu gecen turlerin akıntılarla suruklenen kokuları takip ederek, bazılarının ise dunyanın farklı yerlerinin manyetik alan değişimlerine tepki vererek doğru bolgelere ulaştıkları duşunulmektedir.
Bu ihtimalleri goz onunde bulunduralım ve aynı işlemi kaplumbağalarda var olduğu duşunulen ozelliklere sahip insanların yaptığını varsayarak kaplumbağaların başardıkları işin zorluğunu bir kere daha duşunelim: Omrunuzde ilk kez bir yere gidiyorsunuz. Burası sizin yaşamanız ve hayatınızı surdurebilmeniz icin uygun koşullara sahip. Fakat nasıl olduysa burasını hic yanılmadan buldunuz. Sonra kilometrelerce uzağa yine sizin icin uygun olan başka bir yere doğru yola cıktınız ve buraya da hayatınızda ilk kez gidiyorsunuz.
Yola cıkmadan once de geldiğiniz bu yere tekrar gelmeniz gerektiğini onceden tahmin edip, buranın her turlu ozelliğini aklınızda tutuyorsunuz. Kokusunu, etrafındaki doğa şekillerini, bolgenin manyetik alanını, her ozelliğini adeta aklınıza kaydediyorsunuz. Kilometrelerce uzaktan tekrar buraya gelirken de bu kayıtlı bilgilere başvuruyorsunuz. Tabi ki bunları yaparken de oyle bir vucut sistemine sahipsiniz ki, hem pusula gibi bulunduğunuz yerin manyetik alanını saptayabiliyor hem de omrunuz boyunca size gerekli ortamların hangi ozelliklere sahip olması gerektiğini kendiniz tespit edip olcuyorsunuz.
Bir insanın butun bunları başarması -teknolojik aletler kullanmadan- elbette ki mumkun değildir. Dolayısıyla tum bunları deniz kaplumbağalarının kendi akıl ve becerileriyle yaptığına inanmak da aynı şekilde akıl dışıdır.
Nitekim otuz yıldan fazla suredir araştırılmasına rağmen deniz kaplumbağalarının gocleri ve yollarını bulma mekanizmaları hala belirgin değildir. Ayrıca hangi sistemle bunu başardıkları bulunmuş bile olsa, bu sistemi kendilerinin geliştiremeyeceği acıktır. Evrendeki herşeyi tasarlayan, evrenin her koşesinde sonsuz aklını tecelli ettiren Allah'tır. Allah Kendi sonsuz ilminden dilediği kadarını dilediğine verir. Allah'ı inkar edenler ise, milyonlarca yıl araştırsalar da bunun dışında bir acıklama bulamazlar. Allah'tan başka bir İlah olmadığı Kuran'da şoyle bildirilmektedir:
"Sizin İlahınız yalnızca Allah'tır ki, O'nun dışında İlah yoktur. O, ilim bakımından herşeyi kuşatmıştır." (Taha Suresi, 98)
(1) John Owen, Fantastic Journey, s.138-142
KAYNAK: Kuran ve Bilim
Yeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle...
[IMG]http://img322.**************/img322/7687/destek2ba9.gif[/IMG]
__________________
Deniz Kaplumbağalarının Mucizevi Gocleri
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Deniz Kaplumbağalarının Mucizevi Gocleri