Haziran ayında yapılan acıklamalardan sonra merakla beklenen acıklama bu sabah Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından yapıldı. Gecmiş donemlerden bekleyen hacı adaylarına bu sene oncelik verileceğini bir kez daha yineleyen Başkan hac organizasyonu hakkında da geniş bilgiler verdi.
[IMG]http://img273.**************/img273/6149/mekke1hb0.jpg[/IMG]
Hac ibadeti; ilk bakışta ferdi bir sorumluluk olarak algılanmakla birlikte yerine getiriliş tarzı bakımından uluslararası bir ozellik taşımaktadır. Zira İslam’ın bir temel şartı olan haccın, İbadet boyutu yanında; seyahat kuralları, can guvenliği, yol emniyeti ve ikamet şartları da onem arz etmektedir. Bu itibarla hac organizasyonunu duzenleyen kurum ve kuruluşların onemli gorevleri vardır. Bu sorumluluğun cağımız şartlarına ve beklentilerine uygun bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir. Aksi halde hac farizasının yerine getiriliş tarzı ve onun alt yapısı konumunda olan diğer hizmet sektorlerinin goruntusu ve kamu oyuna yansıma bicimi; Muslumanları ve İslam dunyasının konumunu olumsuz etkileyecektir.
Hac ibadetinin tabiatında zorlukların olduğu herkes tarafından bilinen bir gercektir. Cunku dunya uzerinde hac kadar kapsamlı başka bir organizasyon yoktur. Diğer bir ifade ile birkac gun boyunca bu mahşeri kalabalık, ibadet amaclı mobil bir hayat yaşamaktadır. Bu olağan ustu hareketliliğin sağlıklı ve kurallarına uygun olarak sonuclanması; sevk ve idarede sorumluluk alanlarla bu gorevi yerine getirenlerin bilgi, gayret ve oz verili calışmalarına bağlıdır.
Hac nedeniyle bir araya gelen muminler; insanlık adına birliği, kardeşliği, ortak duşunceyi ve inancı temsil etmektedirler. Uygulama ve rehberlik yonu ağırlıklı olan bu ibadet, Hz. Peygamber (a.s.)’ın doneminden itibaren bir disiplin ve organizasyon dahilinde yapıla gelmiştir. Gunumuzdeki butun İslam ulkeleri de aynı teamule riayet ederek daha iyi ve organizeli bir hac yapmaya calışmaktadırlar. Turkiye’de ise bu gorev; 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Gorevleri Hakkındaki Kanunun 1. maddesi ile Bakanlar Kurulu Kararıyla Duzenlenen Hac ve Umre Seyahatleriyle İlgili Kararname gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmiştir. Başkanlık bu hizmeti; kendi gozetim ve denetiminde TURSAB ve A grubu Seyahat Acenteleri ile birlikte yurutmektedir.
Hac Takvimi:
Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2006-2007 yılı hac takvimini goruşmek uzere 21/07/ 2006 tarihinde İstanbul’da toplanmıştır. Soz konusu toplantıda; gelecek hac mevsimi icin alınacak onlemler hakkında istişare ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Buna gore; 2006 yılında ulkemizden hacca gitmek isteyen vatandaşlarımızın kesin hac kayıt muracaatlarının 07 Ağustos -18 Ağustos 2006 tarihleri arasında başlatılması uygun gorulmuştur. Ayrıca 2006-2007 hac mevsiminin; 01 Kasım 2006- 04 Şubat 2007 tarihleri arası olarak tespit edilmesi, hac cıkışlarının 22 Kasım 2006--25 Aralık 2006; donuşlerin ise; 04 Ocak--04 şubat 2007 tarihleri arasında yapılması kararlaştırılmıştır.
Protokol Goruşmeleri:
2006-2007 yılı hac protokol goruşmeleri, 21 -28 Haziran 2006 tarihleri arasında Diyanet İşleri Başkanı ile Suudi Arabistan Hac Bakanı ve beraberlerindeki heyetler arasında Cidde’de yapılmıştır. Toplantıda, ağırlıklı olarak 2006 yılı hac organizasyonu icin Suudi Arabistan’da yapılması gereken on hazırlıklar uzerinde durulmuştur. Ozellikle 2006 yılı icin ulkemize verilebilecek ek hac kontenjanı, vatandaşlarımızın, Cidde hava alanından itibaren Suudi Arabistan’daki kara yolu ulaşımları, Medine ve Mekke’deki ikametleri, Meşair intikalleri ve cemerat programı başta olmak uzere ceşitli konular istişare edilmiştir.
Yine Mart ve Nisan aylarında Başkanlığımızdan bir heyet bu ulkeye gitmek suretiyle, 2006 yılında hacca gidecek vatandaşlarımızın ikameti icin Mekke ve Medine’de ihtiyac duyulan ev ve otel kiralamalarını buyuk olcude tamamlamıştır. Bu yıl Medine’de tutulan ev ve otellerin tamamı Mescid’i Nebeviye yurume mesafesi icindedir. Mekke’de de tutulan ev ve otellerin onceki yıllara gore daha iyi konumda olmasına ve butun evlerde yemek verilebilecek şekilde yemekhane ve salonların bulunmasına dikkat edilmiştir.
Kesin Kayıtlar ve Kriterler:
Hatırlanacağı uzere, gecen yıl ulkemizden hacca gitmek uzere 305.000 kişi on kayıt yaptırmıştır. Basın ve noter huzurunda yapılan kura cekiminde; bunların % 60’ı Diyanet İşleri Başkanlığı, % 40 ise A grubu Seyahat Acenteleriyle gitmek uzere sıraları belirlenmiştir. Gecen yıl, Suudi Arabistan makamlarıyla yapılan goruşmeler sonunda bir miktar ek kontenjan almak suretiyle buyuk bir bolumunun hacca goturulmesi sağlanmıştır. Ancak Başkanlığımızca 2006 yılı başında yapılan bir anket taramasında halen 190.000 kişinin hacca gitmek uzere sırada beklediği anlaşılmıştır. Kurul; yaptığı değerlendirmede; gecen yıl on kayıt yaptırıp sırası gelmediği icin gidemeyenlere, bu yıl kendilerine oncelik verilmesini uygun gormuştur. Bu vatandaşlarımız, kayıt donemi icinde muftuluk hac burolarına baş vurarak kesin kayıtlarını yaptıracaklardır. Bunlardan herhangi bir “kayıt parası” da alınmayacaktır. Kesin kayıtlar; yukarda da acıklandığı gibi, 07 Ağustos - 18 Ağustos 2006 tarihleri arasında, il ve ilce muftuluklerinde yapılacaktır. Sırası geldiği halde kayıt yaptırmayan veya kayıt suresi icinde muracaat etmeyenlerin yerine listede sırası gelenlerin kesin kaydı yapılacaktır. Listedeki sıralamaya kesinlikle riayet edilecektir. Sistem dışı herhangi bir kayıt yapılmayacaktır. Ancak sıralamada isimleri ayrı yerde olan eşlerin talep etmesi durumunda bunların bir araya getirilmesi sağlanacaktır.
Şehit Ailelerine Oncelik Tanınacak:
Kurul; asker ve polis şehitlerimizin daha once hacca gitmemiş olup, kendi adlarına ilk defa hacca gitmek isteyen eş ve cocukları ile anne ve babalarının kuraya katılmadan hacca goturulmeleri yolundaki talepleri olumlu karşılanmıştır. Buna gore; şehidin; anne, baba, eş ve cocuklarına oncelik sağlanacaktır. Bu durumda olan şehit yakınları kayıt icin, Genel Kurmay Başkanlığı veya Emniyet Genel Mudurluğunden alacakları belgelerle muftuluklere muracaat edeceklerdir. Muftulukler belgeleri temin ettikten sonra bu isimleri Başkanlığa bildireceklerdir. Daha sonra hac Dairesi Başkanlığı bu tur ailelerin nerede, nasıl ve ne zaman gideceklerini belirledikten sonra kesin kayıt icin listeleri illere gonderecektir.
İrşat ve Bilgilendirme Seminerleri:
Başkanlığımız, hac organizasyonunda irşat ve bilgilendirme faaliyetini son derece onemsemektedir. Cunku haccın dini hukumleri uygulamaya dayanmaktadır. Bu yuzden hacılarımıza yurt ici ve yurt dışında irşat ve bilgilendirme yoluyla rehberlik yapacak kafile başkanı ve din gorevlilerine ihtiyac vardır. Bu maksatla; hacılarımızın aydınlatılmasına yonelik yurt ici ve yurt dışında uygulanmak uzere en az iki ay sureli ozel seminer programları hazırlanmaktadır. Seminerlerde; irşat faaliyetinin yanında aynı amacla hazırlanan CD, resim ve diğer goruntulu yayınlardan da istifade edilecektir. Aynı faaliyet ucaklarda, Mekke ve Medine’de kaldıkları binaların salon veya lobilerinde de surdurulecektir.
Kalıcı bir kultur hizmeti olması bakımından bu yıl hacılarımıza; Hac İlmihali, Haccı Anlamak, Kutsal İklimde Dua, Kur’an-ı Kerim Meali, İslam İlmihali ( iki cilt) ve Hicaz Albumu olmak uzere altı ayrı eserden oluşan bir yayın paketinin verilmesi planlanmıştır. Ayrıca bu yıl da; “ozel irşat ekibi”nin gorevlendirilmesi duşunulmektedir. Gecen yıl Arafat’ta uygulanan ozel irşat programı CD olarak hazırlanmış olup, bu yılın hac organizasyonunda değerlendirilecektir.
Gorevlendirilecek Personelin Eğitimi:
Hac organizasyonunun her kademesinde gorevlendirilecek personelin durumu onem arz etmektedir. Bu nedenle Başkanlığımız, gorevlendirilecek personelin secimini buyuk olcude tamamlamıştır. Bunların hacılara yonelik hizmetlerinde başarılı olmaları icin mesleki kurslar duzenlenmiştir. Bu kursları tamamlayan kafile başkanı ve din gorevlileri illerde hac seminerlerine katılarak hacı adaylarını bilgilendireceklerdir.
Kurban Hizmetleri:
Hac ibadeti esnasında vatandaşlarımızın karşılaştıkları zorluklardan biri de kurban kesim olayıdır. Son yıllarda bu alanda onemli mesafe alınmış olmakla birlikte kurbanların sağlık ve cevre kurallarına riayet edilerek kesilmesi ve etin değerlendirilmesi onem arz etmektedir. Ancak her yıl butun uyarılara rağmen kurban kesimi hususunda yalnız başına hareket ederek kurallara uymayan kişi veya gruplara rastlanmaktadır. Bu yıl Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu konuyu detaylı olarak istişare ederek; Acente organizasyonu dahil ulkemizden hacca gidecek butun vatandaşlarımızın kurban işlemlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca yurutulmesine, gerekirse bu alandaki kacak kesimleri onlemek icin daha Turkiye’de iken kurban bedellerinin acılacak bir hesapta toplanabilmesine dikkat cekmiştir. Buna gore; Başkanlığımız İslam Kalkınma Bankası yetkilileriyle onceden goruşecek ve kurbanların hem uygun mekanlarda kesiminin sağlanması hem de etlerin değerlendirilmesi icin gerekli calışmaları yurutecektir.
Başarılı Organizasyonlar Odullendirilecek:
Başkanlığımız, 2005 ve 2006 yılı hac organizasyonlarındaki hizmeti değerlendirmek uzere bir anket duzenlemiştir. Buna gore; Turkiye’deki hac organizasyonu bir butun olarak ele alındığında, sunulan tum hizmetlerdeki memnuniyet duzeyi ortalaması 2005 yılında %76, 2006 yılında ise % 77 olduğu anlaşılmıştır. Bu durum, her gecen yıl hacıların, memnuniyet duzeyinin yukseldiğini gostermektedir. Bu başarının daha yukarıya cıkarılması icin denetim ve “memnuniyet anketi” uygulamasına devam edilecektir. Boylece en iyi hizmet veren organizasyon odullendirilecek en az hizmet verenler ise ikaz edilecektir.
Hac Organizasyon Tipleri:
Bakanlılar Arası Hac ve Umre Kurulu 2006-2007 yılı hac mevsiminde hacca gidecek vatandaşlarımız icin organizasyon tiplerini de belirlemiştir. Buna gore kayıt suresi icerisinde baş vurması halinde her hacı adayı ister Diyanet isterse Acente ile gitsin bu organizasyon tiplerini inceleyerek istediğini tercih edebilecektir. Diyanet ve Acenteler, acıklanan organizasyon tiplerine gore hizmet ve sorumluluklarını yerine getireceklerdir. ‘2006- 2007 yılında duzenlenen organizasyon tiplerinin ozellikleri şunlardır:
1-Normal Yemekli Tip: Bu kategorideki evler, standart ve daire şeklinde olan evlerdir. Odaların hacmine gore; Mekke’de 3,5, Medine de ise 4 metreye gore bir yatak konulmaktadır. Hacıların % 80 nine yakını bu organizasyonu tercih etmektedir. Mekke’de, Hareme 1000 – 6000 m, Medine’de ise 300-2000 m. mesafede olan binalardır. Her gun sabah kahvaltısı ve akşam yemeği verilmektedir. Mekke’de hacıların hareme geliş ve gidişleri servis arabalarıyla yapılmaktadır.
2-Mustakil Odalı Tip: Bu tipteki binalarda, standart otel hizmeti ve oda servisi yoktur. Ancak binalardaki odaların mustakil olması buyuk bir rahatlık sağlamaktadır. Bu odaların icinde banyo, tuvalet, karyola, dolap gibi sabit malzemeler bulunmaktadır. Akrabalık durumlarına gore iki veya uc kişi bir arada kalabilmektedir. Her gun sabah kahvaltısı ve akşam yemeği tabldot usulu verilmektedir. Mustakil Odalı organizasyon tipi; hareme uzaklığına gore uc ayrı kategoride yapılmaktadır. Hacı adayı, kayıt esnasında bunlardan istediğini sececektir.
3-Otel Tip : Mekke ve Medine’de hareme değişik mesafede olan fakat standart otel hizmeti veren binalardır. Bunlar 5 yıldızlı oteller ile 3 ve 4 yıldızlı otellerdir. İsteğe bağlı olmak uzere 2 veya 3 kişilik odalarda, 3 oğun acık bufe şeklinde konaklama yapılmaktadır. Bu organizasyon ile gitmek isteyenler, kayıt esnasında istedikleri otel kategorisini secebilecektir.
__________________
2007 Yılı Hac Organizasyonu Hakkında Son Gelişmeler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- 2007 Yılı Hac Organizasyonu Hakkında Son Gelişmeler