Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kanunu teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kanun teklifinde, dikkat ceken noktaları derledik.



Toplam 10 maddden ve 2 gecici maddeden oluşan ‘Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Daha once ismi ‘Turizm Geliştirme Fonu’ olarak acıklanan oluşumun, kanun teklifinde ‘Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’ olarak değiştirildiği gorulurken, ajansın yonetim kurulu, icra kurulu ve danışma kurulundan oluşacağı belirtildi.

Kamu ayağında 5 kişi bulunacak
Ajansın yonetim kurulunda toplam 13 uye bulunacak. Yonetim kurulunun kamu ayağında Kultur ve Turizm Bakanı, Tanıtmadan Sorumlu Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Muduru ve THY Yonetim Kurulu Başkanı yer alacak. Ozel şirketlerin işlettiği havalimanları, aralarında sectikleri bir kişiyi yonetim kuruluna gonderecek. Bunun yanında, seyahat acenteleri, aralarında yapacakları secimle bir kişiyi ajansın yonetim kurulunda gorevlendirecek.

Ozel sektorden 7 kişi olacak, Akdeniz ve Marmara ikişer uyeyle temsil edilecek
Yonetim kurulundaki 7 kişi ise ajansın finansman yukunu omuzlayacak olan otel temsilcilerinden oluşacak. Kanun teklifine gore, Marmara ve Akdeniz bolgeleri kurulda ikişer uyeyle temsil edilirken, Ege Bolgesi 1, Karadeniz ve İc Anadolu bolgeleri 1, Doğu ve Guneydoğu Anadolu bolgeleri ise bir uyeyle kurulda temsil edilecek.

İcra kurulunda ozel sektoru temsil edecek 3 uye Akdeniz, Ege ve Marmara’dan
Ajansın yurutme organı olan icra kurulunda ise beş uye bulunacak. Bunlar, Tanıtma Genel Mudurluğunden Sorumlu Bakan Yardımcısı (başkan) ve Tanıtma Genel Muduru ile, Marmara, Ege ve Akdeniz bolgelerinden secilen birer temsilciden oluşacak.

Danışma Kurulunda otel yonetici dernekleri de var
Ajansın ayrıca bir de Danışma Kurulu bulunacak. Kanun teklifine gore, TOBB Başkanı, TURSAB Başkanı, TUROFED Başkanı, TUROB Başkanı, en fazla uyeye sahip otel yonetici derneklerinden ikisinin başkanı (donuşumlu olarak), TTYD Başkanı, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Ajansın danışma kurulunun doğal uyesi olacak.

Kuruldakilere ucret veya huzur hakkı odenmeyecek
Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kurulu uyelerine, mevcut gorevlerinden dolayı herhangi bir ucret veya huzur hakkı odenmeyecek.

Yurt dışından gelen yatırımlara iştirak edecek, esasları Cumhurbaşkanı belirleyecek
Ajansın faaliyet alanlarını duzenleyen 4. maddenin d) bendine gore ajans, yurt dışından Turkiye’ye yatırım yapılması icin gerekli faaliyetleri de yurutecek. Bunun yanında ajans, sadece turizm yatırımı yapmak icin kurulmuş olan şirketlere icra kurulunca belirlenecek oranda iştirak ederek bu yatırımlara destek ve kaynak sağlayacak. Aynı maddenin 3. fıkrasında ise, ajans tarafından desteklenecek yatırımlara ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı tarafından belirleneceği belirtildi.

Ajansın gelir kaynakları
Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın gelirleri ise ‘’genel butceden aktarılacak tutar, turizm işletmelerinden alınacak katkı payları, bağışlar, yardımlar, ajansın iştirak ettiği yatırımlardan elde edilecek gelirler ve diğer gelirler’’ olarak sıralanırken; ajansın elde edeceği gelirlerin en yuzde 70’inin Turkiye turizminin tanıtılmasında, kalan kısmının ise diğer faaliyetlerde kullanılacağı belirtildi.

Hangi turizm işletmesi Ajansa ne kadar katkı payı verecek?
Kanunun teklifinin 6. maddesinde ise ‘Turizm Payı’ olarak adlandırılan ve ajansın esas gelir kaynağını oluşturacak olan turizm işletmelerinden alınacak paylara ayrıldı. Teklife gore; Bileşik tesisler ve konaklama tesisleri yuzde 1, Bakanlık belgeli yeme-icme-eğlence tesislerinden yuzde 1, Deniz turizmi aracları ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araclarından yuzde 1, Munferit ucak bilet satışları haric, seyahat acentelerinden binde 1, hava yolu şirketlerinden binde 1, ozel şirketler tarafından işletilen havalimanlarından cirolarının binde 1’i oranında Ajansa pay aktarılacak.
Turizm işletmelerinin odeyeceği turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mukellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak.

Bağımsız denetim
Kanun teklifinin 7. maddesi ise ajansın denetimini duzenliyor. Bu maddede, ‘’Ajansın ve Ajansın iştirak ettiği şirketlerin Kamu Gozetimi Muhasebe Standartlarına uygun olarak hazırlanan yıllık finansal tabloları bağımsız denetime tabidir. Bağımsız denetim, Kamu Gozetimi Muhasebe, ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarının en az ucunden teklif alınmak suretiyle İrca Kurulu tarafından yaptırılır’’ ifadelerine yer verildi.

Sayıştay denetiminden ve Kamu İhale Kanunundan muaf
Teklifin 8 maddesi ise ajansın muafiyetlerini duzenliyor. Buna gore Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, her turlu dava ve icra işlemlerinde teminat yatırma mukellefiyetinden, Sayıştay denetiminden ve Kamu İhale Kanunundan muaf tutulacak. Ayrıca, ajansın istihdam edeceği personel, kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hukumlerinden muaf olcak.

turizmguncel

__________________