Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık icin donum noktaları sayılabilecek onemli olayların yer aldığı bir aydır. Bu sene Muharremin başlangıcı 2 Ekim Pazar gunu olacak ve 31 Ekim Pazartesi gunu son bulacak. Peygamberimizin Mekke-i mukerremeden Medîne-i munevvereye hicretinin başlangıc kabûl edildiği tÂrihe, seneye "Hicrî Yıl" denir. Burada, ayın hareketi esÂs tutulduğu icin buna, "Hicrî-Kamerî Sene" veya "Sene-i Kameriyye" de denir. Muharrem ayının İslam tarihinde onemli bir yeri vardır. Bu ayın onuncu gunune "aşure gunu" denilmektedir.

MUHARREM AYI NE ZAMAN?

Muharrem ayı, tarih boyunca insanlık icin donum noktaları sayılabilecek onemli olayların yer aldığı bir aydır. Bu sene Muharremin başlangıcı 2 Ekim Pazar gunu olacak ve 31 Ekim Pazartesi gunu son bulacak.

AŞURE GUNU NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. gunu ihya edilen aşure gunu ise 11 Ekim Salı gunune denk geliyor.



MUHARREM AYINDA YAPILMASI GEREKENLER

* Muharrem ayı ve Aşûre gunu oruc tutmak sunnettir.

* Sıla-i rahim yapmalı. Yani salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya ceşitli yardım ile gonullerini almalı.

* Sadaka vermek sunnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşûre gunu, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

* Cok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre gunu on Muslumana selam veren, butun Muslumanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

* Coluk cocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşûre gunu, aile efradının nafakasını geniş tutanın, butun yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyhek&#238

* Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre gunu gusleden mumin, gunahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı duzgun olan, namaz kılan ve haramlardan kacan mumin icindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure gunu, bir değil, defalarca gusletse, gunahları affolmaz.]

* İlim oğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure gunu, ilim oğrenilen veya Allahu teÂlÂyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sunnete uygun bir kitap, okumalıdır. Ayrıca Kur'an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir'a)

* Muharrem ayının ilk gecesi şu şekilde niyet ederek bir Tesbih Namazı
kılınır:

"YÂ Rabbî, bu yeni senede beni mağfiret-! ilÂhîne, rızÂ-i ilÂhîne ve hidÂyet-i ilÂhîne mazhar eyle. Yeni acılan amel defterimi rızÂ-i ilÂhîne muvÂfık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadab-ı ilÂhîne dûcÂr edecek amellerden
muhÂfaza buyur."

Tesbih namazında şunlar okunur:

1. rek'atte: 1 FÂtiha-i Şerîfe, 1 Âyetu'l-Kursî,
2. rek'atte: 1 FÂtiha-i Şerîfe, 1 Âmene'r-Rasûlu... (Sûre-i Âl-i İmrÂn'ın ilk 2
Âyeti de ilÂve edilerek)
3. rek'atte: 1 FÂtiha-i Şerîfe, 1 HuvellÂhullezî...
4. rek'atte: 1 FÂtiha-i Şerîfe, 1 ihlÂs-ı Şerîf.
Namazdan sonra istiğfÂr edilir, salavÂt-ı şerife getirilir ve arkasından duÂ
yapılır.

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

RahmÂn ve Rahîm olan AllÂh'ın adı ile Hayatın butun safhasında olduğu gibi takvim safhasında da İslÂm'ın belli bir tanzimi soz konusudur ve bu da dinin butun esasları gibi vahiy ve nakle dayanmaktadır. Gerek Âyet-i kerîmeler ve gerekse hadîs-i şerîflerin izahı ile İslÂmi takvim ve ayların tayini acıklığa kavuşturulmuş ve İslÂm'ın ana rukunlarından olan Oruc, Hac ve Zekat gibi ibadetler bu takvime bağlı kılınmıştır.

"AllÂh-u Te'Âl katında gokleri ve yeri yarattığı gunden bu yana ayların sayısı on ikidir. Bu on iki aydan dordu (Receb-i Şerif, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayları) haram aylardır." (Tevbe Sûresi:36)
Hazreti Ebu Bekir (RadıyallÂhu Anh)'ın rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte RasûlullÂh (SallÂllÂhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şoyle buyurmaktadır:

"Şuphesiz ki zaman, donup dolaşıp AllÂh-u Te'ÂlÂ'nın gokleri ve yeri yarattığı gundeki halini almıştır. Sene on iki aydır. Bu on iki aydan dordu haramdır ki, ucu peş peşedir. Bunlar, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem'dir. Tek olan ay ise Cemadiyel Ahir ile Şaban arasındaki Mudar'ın (torunları olan Kureyş kabilesinin tazim ettiği) Receb-i Şerif ayıdır." (Buhari, Bedul Halk:2 No:3197; Muslim, Kasame:29; Ebu Davud No:1947; Ahmed İbn-i Hanbel, el-Musned: 5/37; Beyhaki, Fedailul Evkat, No:1)

Muharrem ayı, Âyet-i kerîme ile işaret edilen ve hadîs-i şerîfle de belirtilen dort haram aydan birisi ve İslÂmi takvimin de ilk ayıdır. Muharrem ayı, kendisinde tutulan orucun ve yapılacak bir takım ibadetlerin ozellikle teşvik edildiği aylardandır.

Hazreti Ebu Hureyre (RadıyallÂhu Anh)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte RasûlullÂh (SallÂllÂhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şoyle buyurmuşlardır:

"Ramazan ayının orucundan sonra en faziletli oruc AllÂh-u Te'ÂlÂ'nın ayı olan Muharrem ayındaki oructur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise gece yarısı kılınan teheccud namazıdır." (Muslim, Sıyam:202; Ebu Davud, Savm:55; Tirmizi, SalÂt:324; NesÂî; Kıyamul Leyl:7)

Hadîs-i şerîfte Muharrem ayına AllÂh-u Te'ÂlÂ'nın ayı denilmesi, bu ayın şerefine işarettir. O yuzden bu ayda nafile ibadetlere ve oruclara daha ziyade yonelmemiz lazımdır. Ayrıca bu ay icinde Hicri Yılbaşı ve Aşura Gunu gibi onemli iki gun bulunmaktadır. AllÂh-u Te'Âl bu ayı ve icinde bulunan bu mubarek gunleri en guzel şekilde idrak edip ihya edebilmeyi nasip eylesi (Âmin)
Âlimlerin goruşune gore ibadetle gecirilmesi mustehap olan geceler on dort tanedir ki bunlardan bir kısmı da Muharrem ayının icindedirler.
__________________