Dunya'nın en buyuk cep telefonu ureticisi Nokia, akıllı telefonlarıyla yakaladığı başarıdan sonra gozunu taşınabilir Internet tabletlerine dikmiş durumda. Firmanın bu alandaki ilk denemesi diyebileceğimiz cep telefonu ve PDA karışımı urunu 7710'un aksine yeni urun 770/maemo cep telefonu ozelliği taşımıyor bunun yerine Wi-Fi, Bluetooth gibi kablosuz ağlar uzerine yoğunlaşmış durumda. 770/maemo, Linux bazlı bir işletim sistemi olan Nokia Internet Tablet 2005 kullanmakta. Nokia, acık kaynak kodlu işletim sistemi sayesinde ucuncu parti yazılım geliştiricilerin platform uzerinde uygulama geliştirmelerini oldukca kolaylaştırıyor. Acık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde, programcılar yuksek lisans ucretleri veya yazılım geliştirme arabirimleri satın almadan geliştirmek istedikleri yazılımlar ustune yoğunlaşabiliyorlar. Nokia, Symbian işletim sistemi taşıyan akıllı telefonlarında bunun oldukca fazla getirisini gordu. 770, 800x480 cozunurlukte 65.536 renk derinliğinde bir ekrana sahip. Yatayda uzun olan yuksek cozunurlukteki ekran ile web sayfalarında gezmek oldukca kolay. 64 MB DDR RAM'e sahip olan 770, 64MB'ını işletim sisteminin kullandığı 128MB dahili flash hafıza icermekte, ek hafıza genişletme yuvası olarak RS-MMC tercih edilmiş. Cihazla beraber 64MB RS-MMC kart pakete dahil edilmiş durumda, 770'in kendi icindeki 64MB alan ile birlikte kullanıcıya urun kutudan cıkar cıkmaz 128 MB hafıza sunulmuş oluyor. 770, 802.11b/g kablosuz ağ standartları ile uyumlu ve ek olarak Bluetooth 1.2 kablosuz bağlantıyıda desteklemekte. Sterio kulaklık cıkışıda bulunan 770'i Internet ihtiyaclarının giderilmesi dışında taşınabilir multimedya aygıtı olarakta kullanmak mumkun. Nokia Internet Tablet 2005 sayesinde 770, MP3, Real Audio, MPEG4, AAC, WAV, AMR, MP2 ses formatlarını, JPEG, GIF, BMP, TIFF, PNG, Animated GIF, SVG-tiny, ICO resim formatlarını ve MPEG1, MPEG4, Real Video, H.263, AVI, 3GP video formatlarını tanıyıp calıştırabilmekte. Nokia Internet Tablet 2005, kullanıcılara Internet tarayıcı, e-posta programı, PDF okuyucu, medya formatlarını goruntuleyici, takvim, oyunlar ve daha bir cok gomulu ozellik sunmakta. Ucuncu parti yazılım firmalarının da platform icin yazılım geliştirebilmeleri sayesinde ileride 770 icin yuzlerce yazılım bulanabileceğini soylemek zor değil. Ozellikle işin icinde Nokia olunca cihazın yaygınlaşma ve populer olma potansiyeli cok yuksek olduğundan geliştiriciler platforma daha sıcak bakıyorlar. Nokia, 770 icerisinde kullanılan işletim sistemi Nokia Internet Tablet 2005'i ileride Nokia Internet Tablet 2006 ile değiştirmeyi planlıyor ve bu yazılım upgrade'i ardından 770, anında mesajlaşma ve Voice Over IP (VOIP) gibi yeteneklere kavuşacak. 770, bilgisayar ile bağlantısını USB port uzerinden sağlıyor, harf girişi ise el yazısı tanıma ve sanal klavye ile yapılmakta. Şu an icin Bluetooth klavye desteği bulunmayan urun icin ileride ucuncu parti yazılım geliştiriciler tarafından cozumler uretilmesi olası. 770'e ileride işletim sisteminin 2006 surumu ile VOIP eklenecek olması gercekten cok heyecan verici bir gelişme. Eğer Skype platform uzerine bir surum hazırlar ve tuketicilere sunarsa 770 uzerinden paralı Skype uyeliğiniz ile dunyanın istediğiniz bir noktasını arayıp goruşme ozgurluğune kavuşmuş olacaksınız. Ulkemizde her ne kadar Wi-Fi Hot-Spot noktaları yaygın olmasalarda yurt dışına surekli yolculuk yapanlar icin cep telefonlarına guclu bir alternatif oluşturur. 770, bunca ozelliğe rağmen oldukca kucuk boyutlara sahip tam olculeri 141 x 79 x 19 mm, ağırlığı ise 230 gram. Nokia, urunu dış etkilerden metal bir kılıf ile korumakta. Bu yılın ucuncu ceyreğinde piyasaya cıkması beklenen 770 icin resmi bir fiyat acıklaması olmasada fiyatının 350$ civarında olması bekleniyor. Nokia, akıllı telefonlarında başarılı bir şekilde kullandığı Symbian işletim sistemi ile Microsoft'un cep telefonları icin geliştirdiği Smart Phone işletim sistemini pazarda geride bırakmayı başarmış durumda. Gorunen o ki cep bilgisayarlarına alternatif Linux bazlı işletim sistemi taşıyan 770 ile Microsoft'un Pocket PC'lerine ciddi bir alternatif oluşacak. Oluşan rekabet fiyatlarda duşuşe neden olabilir nede olsa Pocket PC ler ile yapılabilecek bir cok şey Nokia'nın yeni alternatifi 770 ilede oldukca makul bir fiyata yapılabilir oluyor. Alıntıdır!!! __________________