Bu gun dahi, muslumanlar arasında hararetle tartışılan bu konu, aslında Kur'anın nuzulunden cok onceye dayanır. Muslumanlar arsındaki genel kabul ise şudur: İsa (AS) carmıha gerilmemiş, Allah onu goğe/kendi katına cıkarmış ve kıyamete yakın bir zamanda tekrar yeryuzune indirecektir. Evet, cok ozetle genel kabul budur. Şimdi burada ister istemez akla bir takım sorular geliyor:
1- Olmediyse şuan nerede?
2- Peygamberlik gorevi yarım kalmış olmadı mı? Yani kendisine verilen tebliğ gorevi ne oldu?
3- Allah "Her nefis olumu tadıcıdır" ve "Bizim yasamızda değişiklik goremezsin" der. Bu tezat teşkil etmez mi?
55- O zaman Allah şoyle dedi: "Ey İsa, şuphesiz ki seni (Ben) oldureceğim, seni kurtaracak ve inkÂrcılardan temizleyeceğim. Hem sana uyanları, kıyamete kadar o kufredenlerin ustunde tutacağım. Sonra donuşunuz banadır, ayrılığa duştuğunuz hususlarda aranızda hukmedeceğim".(3 Ali Imran 55)
Bu ayette Allah(cc) Hz İsa'yı oldurmeye gelen Romalı askerlerin elinden cekip-KURTARMIŞTIR. Onu, yani İsa (AS)'ı eceliyle olen herkesin canını aldığı gibi İsa (AS)'ın da canını (sonradan) kendisinin alacağını bildiriyor.
Bu ayetden Hz İsa'nın Allah katında bir yerlerde, yeniden inmek uzere bekletildiği gibi bir mana cıkarmak cok zorlama iş olur. O halde goğe yukselme ve yeniden inme meselesi nereden cıktı?
Bunu anlamak icin, hristiyanların bu konudaki inancına bakmamız gerekiyor. Hristiyanlara gore: İsa (AS) carmıha gerilerek oldukten uc gun sonra, mezara gomulmuş ve gomuldukten uc gun sonrada mezarı boş bulunmuştur. Yani mezarında olmadığı gorulmuş. Sonra bu (mezarında olmadığına gore) "Goğe yukselmiş!" olarak değerlendirilip inanılmıştır.
Hristiyanların bu anlayışı, Son Elcimiz Hz. Muhammed(sav) zamanına gelene kadar, dunya uzerinde kulaktan kulağa geniş kitleleri arasına yayılmıştır. Kur'anın gelmesiyle birlikte, muslumanlığı secen bazı hristiyanlardan (Hz. Muhammed'in vefatından sonra ) bir kısım sahabi, ozellikle tabiun doneminde muslumanlar arasında yavaş yavaş konuşulmaya/benimsenmeye başlanılmıştır. Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) vefatından 1,5 ~ 2 asır sonra ise, hadis kitaplarında yerini almıştır. Bu yıllarda bir cok "İslam alimi" veya Kur'an bağlısı, hadislere giren bu hurafeyi şiddetle tenkit etmişlerdir. Fakat, bu tenkitler, tarih icinde bu hurafeye olan buyuk inanctan, dolayı arada kaybolmuş gitmiştir.
"Rafea" kelimesini (Kendi katına) Yukseltmek olarak alsak dahi, sonuc yine değişmez. Cunku Allah İsa (AS)'ı bizzat kendisinin oldureceğini soyluyor. O halde katına yukseltmesi, Allah'ın onu oldurmesinden sonradır. Yani diri diri yukseltmek değil.
Rafea kelimesinin diger peygamberlerle ilgili de kullanılmıştır:
Kitab’ta idris’i de an. Cunku o cok dogru bir peygamberdi. Onu yuce bir makama yukseltmistik. (19 Meryem 56-57).
Bu ayette de Hz. idris’in ref edildiginden bahsedilmektedir. Şimdi aynı mantıkla O’nun da kıyamete yakın bir zamanda tekrar doneceği neden savunulmuyor ?
Daha once de dediğimiz gibi: Her peygamber kendinden onceki peygamberleri tasdik ve dejenere olmuş unsurları duzeltmek ve de /hatırlatmak /korkutmak /mujdelemek amacıyla gonderilir. Hz İsa' da Tevrat hakkındaki itilafları ortadan kaldırmak ve Ahmed isminde bir peygamberin geleceğini mujdelemek icin gonderilmiştir. Aynen Kur'anın "Kitap ehlinin ihtilafa duştuğu konuları aydınlatmak amacı" da guttuğu gibi.
6 - Bir vakit de Meryem oğlu İsa: Ey İsrail oğulları, ben size Allah'ın elcisiyim. Onumdeki Tevrat'ın doğrulayıcısı ve benden sonra gelecek, adı Ahmed olan bir peygamberin mujdecisi olarak geldim. dedi. Sonra o, onlara apacık delillerle gelince: Bu apacık bir buyudur! dediler.(61 Saff 6)
Hz İsa'dan sonra hem yahudiler hem de hristiyanlar bir Elcinin geleceğini biliyorlardı. Cunku Allah'ın soylediğine gore: Bu İsa (AS) aracılığı ile soylenmişti. Hatta Allah gelecek olan elcinin adını dahi vermişti.
İşte tam burada sormak lazım. Hz İsa'nın yeniden gelmesi gibi onemli bir konu Kur'anda neden yok! Oysa yukarıdaki ayette, onceki ummete cok net ve yoruma gerek bırakmayacak şekilde "benden sonra gelecek, adı Ahmed olan bir peygamberin mujdecisi olarak geldim" net bir ayet var. Allah İsa (AS)'ı yeniden yeryuzene indirmeyi dileseydi, bunu Kur'anda aynen 61/6 ayetteki gibi net bir dille soylemezmiydi ?
Allah ile Hz. Muhammed'i dinde iki otorite olarak goren kardeşlerimiz diyecek ki "O halde bu konudaki hadisler ne olacak, buharinin, muslimin soyledikleri...." Bir Kur'anı muslumanı olarak derim ki: Allah tek otoritedir. Allah hukumranlığını kimseyle paylaşmaz. Allah buhari yada muslim soyledi diye İsa (AS)'ı yeniden gondermez. Peygamber Efendimiz'de Kur'ana tabi olan bir elci olduğundan oda Allah'ın soylemediğini soylememiştir. Cunku Elcilerin gorevi SADECE tebliğ etmektir:
9-De ki: Ben peygamberlerin ilki değilim; benim ve sizin başınıza gelecekleri bilmem; ben ancak bana vahyolunana uymaktayım; ben sadece apacık bir uyarıcıyım.(46 Ahkaf 9)
Allah'a ve Kitab'a inandığı halde "Allah Resulunun dinde hukum koyma yetkisi vardır" diyen kardeşler var. Hatta bu kardeşlerden bazıları ilahiyatcı akademisyen. Cemaat ne yapar acaba. O akademisyen kardeşlere aşağıdaki ayetleri sunarak konuyu kapatıyorum.