Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda goruşuldukten sonra Meclis'e sevk edilen Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun, sektorun hemen her kesiminden eleştiri aldı. Turizm sektorunun onde gelen uc orgutu ТURSAB, TUROFED ve TTYD, değiliklik yapılması icin ortak oneri sunacak.

ТURSAB, TUROFED ve TTYD, Turkiye Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı Hakkında Kanunun 3. maddesinin 3. ve 4. fıkraları ile 6.maddenin 2. fıkrasında değiliklik yapılması icin milletvekilleri aracılığıyla TBMM Başkanlığı'na ortak oneri sunuyor. TURSAB, TUROFED, TUROB ve TTYD

Başkanları da yonetimde olsun
Uc STK tarafından salı gunu TBMM'ye sunulacak oneride, Ajansın yonetim kurulunun 14'ten 15'e cıkarılması oneriliyor.Oneride 3. maddenin 3. fıkrasının '' Ajansın karar organı Yonetim Kuruludur. Yonetim Kurulu; Bakanın başkanlığında, Bakanlık Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısı, Bakanlık Tanıtma Genel Muduru, Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı, Turk Hava Yolları Yonetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı işletmelerini temsilen her uc yılda bir aralarında sırayla gorevlendirecekleri bir kişi, Turkiye Otelciler Federasyonunu temsilen Federasyon başkanı ile iki başkan yardımcısı, Turkiye Seyahat Acentaları Birliği’ni temsilen başkan ve yonetim kurulu uyelerinden Birlik tarafından gorevlendirilecek 2 kişi, Turkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı, Turkiye Otelciler Birliği Başkanı olmak uzere toplam onbeş uyeden oluşur. '' şeklinde değiştirilmesi talep ediliyor.

İcra kurulunda da uc STK’nın başkanı bulunsun
Uc turizm orgutunun değiştirilmesini istediği maddelerden biri de Ajansın icra kurulunun secimini belirleyen 3. maddenin 4. fıkrası. TURSAB, TUROFED ve TTYD tarafından hazırlanan madde onerisinde, tslaktaki maddenin, ''Ajansın yurutme organı İcra Kuruludur. Yonetim kurulunca verilen kararları uygulamakla gorevli İcra Kurulu; Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısının Başkanlığında, Tanıtma Genel Muduru, Turkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı, Turkiye Otelciler Federasyonunu Başkanı ile Turkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı olmak uzere toplam beş uyeden oluşur.'' olarak değiştirilmesi isteniyor.

Ajansa odenecek pay icin turistten geceleme başına vergi alınsın
İtiraz edilen son madde ise turizm işletmelerinin Ajansa odeyeceği katkı paylarını duzenleyen 2. fıkrası. Mevcut taslakta otellerin cirolarının yuzde 1'ini Ajansa odemeleri ongorulurken, uc STK tarafından hazırlanan maddede şoyle deniyor:
Madde 6:
(2) Turizm payı; Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinde konaklayan yabancı ziyaretcilerden tahsil edilmek uzere:
a) 5 yıldızlı işletme belgeli tesislerden her gece icin oda başına en cok iki avro elli cent karşılığı,
b) 4 yıldızlı işletme belgeli tesislerden her gece icin oda başına en cok iki avro karşılığı,
c) 3 yıldızlı işletme belgeli tesislerden her gece icin oda başına en cok bir avro elli cent karşılığı,
c) 2 yıldızlı ve altı kategorideki işletme ve konaklama işletmesi faaliyetine yeterli belge sahibi tesislerden her gece icin oda başına en cok bir avro karşılığı,
olmak uzere alınır. Yonetim Kurulu kararıyla bu tutarlar yuzde on oranında indirip arttırılabilir. Başka para birimlerinde ucretlendirilen gecelemelerde ilgili para biriminin avro karşılığı uzerinden hesaplama yapılır. Ziyaretcilerden tahsil edilen tutarlar faturanın duzenlenme tarihindeki T.C. Merkez Bankası Doviz Alış kurundan Turk Lirasına cevrilir.

turizmguncel