Exotic Tourism Yonetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcu, 9 Tammuz'da TBMM genel kuruluna gelmesi beklenen Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı hakkında acıklama yaptı.

Exotic Tourism Yonetim Kurulu Başkanı Cengiz Topcu, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun tasarısı ile ilgili acıklamada bulundu. Tanıtım faaliyetlerinin daha profesyonelce ve tek elden yapılmasını ongorduğu icin başlangıcta cazip gorunen Tatım Ajansı'yla ilgili ortaya cıkan yasa metniyle hayal edilen arasında buyuk fark olduğunu belirten Topcu, ''Bu haliyle sektorun ana bileşenlerine daha fazla yuk anlamına geliyor ve ajansın yurutme kurulunda bu ana bileşenler bulunmuyor. Bu şekilde tasarlanan buyuklukte bir fonun kimlerin yonetiminde olacağı da soru işareti.'' dedi.
Yasanın ana fikri olan tanıtımla ilgili sektorden hicbir profesyonelin bulunmamasının soru işareti yarattığına dikkat ceken Cengiz Topcu, ''Ayrıca ‘Turizm payı’ adı altında alınacaklar Bakanlıktan belgeli konaklama tesisleri, seyahat acenteleri, deniz turizm aracları gibi bu işin asıl yukunu ceken sektorlere yukleniyor. Alınacak miktarlar, en azından şu anda bildiğimiz kadarı ile, sırtımıza yeni yuk anlamına geliyor ki bunun surdurulebilir olması imkansız. Bin bir guclukle turistin ulkeye gelmesini sağlayan ve burada konaklamasında her turlu ozveriyi gosteren sektorun ana bileşenlerinin goruşleri tekrar alınmalıdır. Anlaşılıyor ki bu fikir alışverişi sınırlı olcude olmuştur.'' Yapılması gereken; ifadelerini kullandı.
Yasayla ilgili onerilerde de bulunan Topcu, şu noktalara dikkat cekti:
1. Sektorun ana bileşenleri yonetimde soz sahibi olmalıdır.
2. Turizm payı daha adil ve kabul edilebilir bir şekilde alınmalıdır. Bu sektorden gelir elde eden herkes, belgeli olsun olmasın, bu paya dahil edilmelidir. Tabana yayılan bir calışma makul ve mantıklı olacaktır.
3. Turizm payı hesaplamalarında sektorun gercekleri goz onune alınmalıdır. Toplam ciro uzerinden gidecek hesaplama yontemleri ozellikle seyahat acentelerine hak etmedikleri bir yuk getirecektir.
4. Bu sektorun icinden gelen Bakanımızın bu konularla ilgili yasanın goruşulmesinde gerekli duzletmeleri yapacağı konusunda guvenimiz tamdır. İyi niyetle yapılan yanlışlar yapılanın yanlış olduğu gerceğini değiştirmez.

turizmguncel