42- Sozu cok vecizdi. Az kelime ile cok şey anlatırdı:
(Ameller niyetlere goredir)
(Helal haram bellidir)
(Şahidi davacı gosterir, davalıya da yemin duşer)
(Kendi icin istedi ini, din kardeşi icin de istemeyen, kamil mumin de ildir)
Hadis-i şeriflerden ilki, ibadet, ikincisi muamelat, ucuncusu adalet ve siyaset ilminin, dorduncusu de, ahlak ilminin temelidir.
43- Eshabının hepsi, peygamberlerden başka, butun insanların en ustunleridir. (Eshabım, enbiya haric, cin ve insanların hepsinden ustundur) buyurdu. (Bezzar)
Mescidinde kılınan bir rekat namaza, bin rekat sevap yazılır.
44- Nikahla olan akrabalı ın kıyamette faydası yoktur. Resulullah efendimizinki bundan mustesnadır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahu teÂlÂ, bana soz verdi ki, kızlarını aldı ım ve kızlarımı verdi im aileler, Cennette benimle beraberdir.) [Deylemi]
(Eshabımın [hanım tarafından olan akrabalarımın] Cennetlik olmasını istedim. Rabbim de bu iste imi kesin olarak kabul buyurdu.) [Hakim]
(Kız alıp verdi im kimseler Cehenneme girmez.) [İ.Neccar, İ.Asakir, Deylemi]
(Şu halde, Onun kayınpeder ve kayınbiraderlerine ve damatlarına dil uzatmaktan cok sakınmalıdır. Hz.Ebu Bekir ve Hz.Omer, Hz. Ebu Sufyan kayınpederleri, Hz.Muaviye kayınbiraderi, Hz.Osman ve Hz. Ali damatlarıdır.)
45- Onun mubarek ismini taşıyan hakiki muminler Cehenneme girmez.
46- Onu sevmek farzdır. (Allahu teÂlÂyı seven, beni sever) buyurdu. Sevmenin alameti, dinine uymaktır. Kur’an-ı kerimde, mealen, (Bana uyanı Allah sever) demesi emrolundu.
47- Onun Ehl-i beytini sevmek vaciptir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(İslamın esası, beni ve Ehl-i beytimi sevmektir.) [İ.Asakir]
(Vallahi Ehl-i beytimi sevmeyenin kalbine iman girmez.) [İ.Ahmed]
(Ehl-i beytime, Cehennemlikten başkası bu zetmez.) [İ.Ahmed]
48- Eshabının hepsini sevmek de vaciptir. Allahu teÂlÂnın, hepsinden razı oldu u [Tevbe 100’de], hepsine Cenneti soz verdi i [Hadid 10’da] bildirildi. [Eshab-ı kiramın fazileti ve İbni Sebeciler maddesine bakınız.]
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Eshabımı sevmek, beni sevmek; onlara duşmanlık, bana duşmanlıktır.) [Buhari]
(Eshabım arasında fitne cıkacak, benimle olan sohbetleri hurmetine Allahu teÂlÂ, onları affedecektir. Bu fitneye karışan, Eshabıma dil uzatan Cehenneme girecektir.) [Muslim]
49- Muhammed aleyhisselamın ummetinin sayısı, başka Peygamberlerin ummetlerinin sayıları toplamından daha coktur. Onlardan daha ustun ve daha şereflidirler. Cennete gireceklerin ucte ikisinin bu ummetten olaca ı, hadis-i şeriflerde bildirilmiştir.
50- (Mevahib-i ledunniyye)de diyor ki, (Ummetimin dalalet uzerinde birleşmemelerini Rabbimden diledim. Kabul eyledi) hadisi meşhurdur. Başka bir hadis-i şerifte, (Allahu teÂl sizi uc şeyden korumuştur. Bunlardan biri, dalalet uzerinde birleşmekten korumuştur. İkincisi, sari [bulaşıcı] hastalıktan olen, şehid sevabına kavuşur. Ucuncusu, iki salih musluman, bir musluman icin, hayırlıdır [iyi biliriz] diyerek şahit olursa, o musluman Cennete gider) buyurdu. Bir hadis-i şerifte, (Eshabımın ihtilafı, sizin icin rahmettir) ve (Ummetimin ihtilafı, [amelde mezheplere ayrılması], rahmettir) buyurdu. Onun ummeti hakkı, do ruyu bulmak icin calışırlarken, ihtilafa duşerler. Bu calışmaları ise, rahmete sebep olur. Bu hadis-i şerifi iki kimse inkÂr etmiştir: Biri macin, ikincisi mulhiddir. Macin, dini dunya kazancına alet eden hilecidir. Mulhid de, Âyet-i kerimelere dunya cıkarlarına gore mana vererek kÂfir olan sapıktır.
Yukarıdaki hadis-i şerifler gosteriyor ki, (İcma-i ummet) yani, muctehid denilen Âlimlerin sozbirli i, (Edille-i şeriyye)dendir. Yani, din bilgilerinin dort kayna ından birisidir ve dort mezhep haktır. Mezhepler, muslumanlar icin Allahu teÂlÂnın rahmetidirler.
51- Resulullaha verilecek sevaplar, di er Peygamberlere verilecek sevaplardan kat kat ziyadedir. Makbul bir ibadet ve hayırlı bir iş işleyene verilen sevap kadar bunun hocasına da verilecektir. Hocasının hocasına dort misli, onun hocasına sekiz misli, onun da hocasına onaltı misli olmak uzere, Resulullaha kadar her hocaya talebesinin iki misli sevap verilecektir. Mesela, yirminci hocasına beşyuz yirmidort bin ikiyuzseksensekiz sevap verilecektir. Muhammed aleyhisselama, Ummetinin herbir işinden sevap verilecektir. Muhammed aleyhisselama herbir işinden verilecek olan sevapların sayısı, bu hesaba gore duşunulurse, hepsinin miktarını Allahu teÂlÂdan başka kimse bilmez. Selef-i salihinin, sonra gelenlerden daha efdal, daha ustun oldukları bildirildi. Sevap sayısı bakımından bu ustunluk meydandadır.
52- Resulullahın mubarek kızları ve zevceleri, dunya kadınlarının en ustunleridir. Eshabının hepsi de, Peygamberlerden başka, butun insanların en ustunleridir. Şehirleri olan Mekke-i mukerreme ve sonra Medine-i munevvere, yer yuzunun en kıymetli yerleridir. Mescid-i şerifinde kılınan bir rekat namaza, bin rekat sevabı yazılır. Başka ibadetler icin de boyledir. Kabri ile minberi arası, Cennet bahcesidir. (Oldukten sonra beni ziyaret eden, diri iken etmiş gibidir. Haremeynden birinde olen bir mumin, kıyamet gunu emin olarak diriltilir) buyurdu. Mekke ve Medine şehirlerine (Haremeyn) denir.
53- Resulullah vefat edece i zaman, Cebrail aleyhisselam gelip, Allahu teÂlÂdan selam getirdi ve hatırını sordu unu soyledi. Vefat edece ini bildirdi. Kendisi ve ummeti icin cok mujdeler verdi. Mubarek ruhunu almak icin, Azrail aleyhisselam, insan şeklinde geldi. İceri girmek icin izin istedi. [Azrail aleyhisselam başka hic kimseden ruhunu almak icin izin istememiştir.]
54- Kabrinin icindeki toprak, her yerden ve KÂbe’den [ve Cennetlerden] daha efdaldir.
55- Kabrinde, bilmedi imiz bir hayat ile diridir. Kabrinde Kur’an-ı kerim okur, namaz kılar. Butun Peygamberler de boyledir.
56- Dunyanın her yerinde Resulullaha salevat okuyan muslumanları işiten melekler, kabrine gelip haber verirler. Kabrini her gun binlerce melek ziyaret eder.
57- Ummetinin amelleri ve ibadetleri her sabah ve akşam kendisine gosterilir. Bunları yapanları da gorur. Gunah işleyenlerin af olması icin dua eder.
58- Diri iken oldu u gibi, vefatından sonra da, dunyanın her yerinde, her zaman Ona tevessul edenlerin, yani Onun hatırı ve hurmeti icin isteyenlerin duasını Allahu teÂl kabul eder.
59- Kabirden ilk once Resulullah kalkacaktır. Uzerinde Cennet elbisesi bulunacaktır. Burak uzerinde mahşer [toplantı] yerine gidecektir. Elinde (liva-ul-hamd) denilen bayrak olacaktır. Peygamberler ve butun insanlar bu bayra ın altında duracaktır. Hepsi, bin sene beklemekten, cok sıkılacaklardır. Once Âdem, sonra Nuh, sonra İbrahim ve Musa ve İsa peygamberlere gidip, hesaba başlanması icin şefaat etmelerini dileyeceklerdir. Her biri, birer ozur bildirerek, Allahu teÂlÂdan utandıklarını, korktuklarını soyleyecekler, şefaat edemiyeceklerdir. Sonra, Resulullaha gelip yalvaracaklardır. Secde edip, dua edecek ve şefaati kabul olacaktır. Once, Onun ummetinin hesabı gorulecek, once sırattan gececekler ve Cennete gireceklerdir. Her gitti i yeri nurlandıracaklardır. Fatıma “radıyallahu anha” sırattan gecerken (Herkes gozlerini kapasın! Muhammed aleyhisselamın kızı geliyor) denecektir.
60- Beş yerde şefaat edecektir.
Birincisi (Makam-ı Mahmud) denilen şefaati ile, butun insanları mahşerde beklemek azabından kurtaracaktır.
İkincisi, şefaati ile, cok kimseyi hesapsız Cennete sokacaktır.
Ucuncusu, gunahı cok olan muminleri Cehennemden cıkaracaktır.
Dorduncusu, sevabı ve gunahı musavi olup, (A’raf) denilen yerde bekleyenlerin Cennete gitmelerine şefaat edecektir.
Beşincisi, Cennette olanların derecelerinin yukselmesine şefaat edecektir. Şefaat ile hesaptan kurtardı ı yetmiş bin kimsenin her birinin şefaatleri ile de, yetmişer bin kişi hesapsız Cennete gireceklerdir.
61- Allahu teÂlÂ, hadis-i kudside, (Sen olmasaydın, hicbir şeyi yaratmazdım) buyurmuştur. (Deylemi)
62- Peygamber efendimizin, dine ait hukumlerdeki her sozu vahy iledir. Boyle oldu u Âyet-i kerime ile sabittir. (Necm 4) Resulullah efendimiz, kendisi de, (Yemin ederim ki, ben size ancak Allah’ın emretti ini emrediyor, nehyetti ini nehyediyorum) buyurmuştur. (Taberani)