Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi affı paketine ilkesel olarak karşı olduğunu acıkladı. "Kasa Affı"nın ise kaldırılması gerektiğini kaydeden Şimşek, "Bu tip duzenlemeler toplumda adaletsizlik duygusu oluşturuyor" değerlendirmesini yaptı.

Plan ve Burce Komisyonu'nda goruşulen af paketiyle ilgili acıklamalarda bulunan Mehmet Şimşek, Cumhuriyet'in ilanından bu yana yapılan mali nitelikteki af sayısının 47 olduğunu, yeni duzenlemenin de Maliye Bakanlığı'nın mutfağından hazırlanmadığını, iktidar partisinin sahiplendiği bir teklif olduğunu ifade etti. "Ben de partinin bie milletvekili olduğum icin duzenlemeyi savunmam gerekir" diyen Şimşek, şu acıklamayı yaptı:

ADALETSİZLİK DUYGUSU OLUŞTURUYOR

"Ben bu tur duzenlemeleri olumlu bulmuyorum. Vergide uyumun bozulmasında bu tur duzenlemelerin etkisi olduğu yonunde benim de tereddutlerim var. Buradaki bazı maddelere bir tasarı olarak gelse, uygun goruş vermeme ihtimalimiz yuksek. Toplumda da bu tur duzenlemeler af kapsamında tartışılıyor, bu da adaletsizlik duygusu oluşturuyor. Bu duzenlemenin af niteliğinde olmaması icin birlikte caba sarf etmemiz gerekir. Orneğin cezaların silinmesi, caydırıcılığımızı azaltıyor. Belki cezaların da alınabileceği; ancak taksit yapılabileceği bir duzenleme olabilir."

KASA AFFI DUZENLEMEDEN CIKARILMALI

Milletvekillerinin kasa affıyla ilgili olarak 25 Aralık soruşturmasında adı gecen işadamlarının kurtarılmak istendiği iddialarını gundeme getirmesi uzerine soz alan Şimşek, “Sırf bu algı icin pakette olmaması daha doğru” dedi. Şimşek şoyle devam etti: "Kasa alacaklarıyla ilgili duzenleme, affa en yakın duzenleme. Goruşum, bu turden duzenlemelerin olmaması gerektiği yonundedir. Eğer takdir ederseniz, bunun cıkarılmasını istiyorum. Buna secim yatırımı denir mi, bilemiyorum. Cunku secim yatırımı olsa mart oncesi niye getirmedik? Benim kanaatim sosyal guvenlik alacaklarıyla ilgili madde konulması, Maliye’nin alacaklarının da gundeme gelmesini tetikledi."

AF 67 MİLYARI KAPSIYOR

2014 Nisan itibariyle affa girecek alacak toplamı 67 milyar. Bunun 17.6 milyar TL’si Gelir Vergisi, 5.8 milyar TL’si Kurumlar Vergisi, 7.4 milyar milyar lirası Motorlu Taşıtlar, 4.7 milyar TL’si Ozel Tuketim Vergisi, 23.4 milyar TL’si de Dahilde Alınan KDV. 8.5 milyon kişinin borcu 0-5 bin TL arasında. Toplam vergi mukellefi sayısı ise 9 kusur milyon.”

BAKAN İSTEDİ PAKETTEN CIKTI

Maliye Bakanı Şimşek’in vergide yeniden yapılandırmada cezaların silinmesi maddesine karşı olduğunu acıklamasının ardından bu maddeden vazgecildi. Duzenlemeyle vergi cezaları kalırken; bu cezaların vergi aslıyla beraber tahsil edilmesi ongoruldu.

http://turizmguncel.com/haber/maliya...ar-h19652.html