Bazı kimseler, “Ya, dinimizin butun emirlerini yapıp, butun yasaklarından kacınmak veya hicbirini yapmamak lazım olduğunu” soyliyerek, “Ya hep, ya hic” diyorlar. Bu, cok yanlıştır. İnsanın, birkac gunah işliyorum diye, diğer gunahları da yapması lazım olmaz. Hem oruc tutup, hem de gunah işliyen kimse, oruc tutmakla hÂsıl olan buyuk sevaba kavuşamaz. Fakat ahirette nicin oruc tutmadın diye hesaba cekilmez. Oruc borcunu odemiş olur. Hatta orucun bereketiyle diğer gunahlardan da kacma imkÂnı olur.
İmam-ı Rabbanî hazretleri buyuruyor ki:
(Butun gunahlara tevbe edip, hepsinden kacmak buyuk nimettir. Bu yapılamazsa, bazı gunahlara tevbe etmek de nimettir. Bunların bereketiyle, belki butun gunahlara tevbe etmek nasip olur. “Bir şeyin butunu ele gecmezse, hepsini de kacırmamalı” buyuruldu.) [C.2, m.66]
Namazın dînimizdeki yeri, oruca gore daha muhim ise de, bir kimseye namaz kılmadığı icin, (oruc da tutma) denmez. Aksine, (Namaz kılamıyorsan, orucu bÂri terketme) denir. Namaz kılmamakla buyuk bir gunÂha giren kimse, oruc tutmazsa gunÂh miktarı daha da cok artar.
Birkac gunÂha muptel olan kimse, birinden vazgecmek isterse, ona, (Diğerlerini bırakmadığına gore bu gunÂha da devam et) denmez. GunÂh miktarı ne kadar azaltılırsa o kadar iyi olur. Allahtan korkup bir gunÂhtan vazgecmek îmÂn alÂmetidir. Hadîs-i şerîfte buyuruluyor ki: (Omrunde bir defa Allahı anan veya O'ndan korkan musluman, Cehennemden cıkar.) [Tirmizî]
GunÂh işliyen, oruc tutuyor veya zekÂt veriyorsa, (Aman bunları bÂri bırakma) demelidir! Bu ibÂdetleri de yapmazsa, dinden tamamen uzaklaşabilir. Korkutmaktan cok, mujdeleyici olmak lÂzımdır. Hadîs-i şerîfte buyuruluyor ki: (Rahmet-i İlÂhîden umit kestirip dinden nefret ettirenlere, la'net olsun! Kolaylaştırınız, gucleştirmeyiniz!) [Şir'a]
Bir genc, Peygamber efendimize, (Şu uc gunÂhı bırakamıyorum) dedi. O uc gunÂh, yalan, zin ve icki idi. Resûlullah efendimiz, (Bu uc gunÂhtan yalanı benim icin bırak) buyurdu. O genc, kabûl edip gitti. Daha sonra, diğer iki gunÂhı işlemek isteyince, (Bu gunÂhları işleyip Resûlullahın karşısına cıkınca, "Ben işlemedim" desem yalan soylemiş olurum. Eğer işlediğimi soylersem, beni cezÂlandırır) diye duşundu. Diğer iki gunÂhtan da vazgecip sÂlih kimselerden oldu. (Şir'a)
Kelime-i şehÂdeti dil ile soyleyip kalb ile de tasdik eden muslumandır. GunÂh işliyen, muslumanlıktan cıkmaz. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (CebrÂil aleyhisselÂm, "Ummetine mujde ver ki, şirk uzere olmiyen Cennete girer" dedi. Ben, "Zin ve hırsızlık eden de mi Cennete girer" diye uc defa sordum. "Evet, zin ve hırsızlık eden de Cennete girer" dedi. Daha sonra, "İcki icse de yine Cennete girer" dedi.) [BuhÂrî][Bu gunÂhların cezÂları cekildikten sonra ancak o zaman Cennete girilir.]
Bu mujdeler, insanı gunÂh işlemeye sevk etmemelidir! Her gunÂh, kalbi karartır, insanı kufre surukler ve ebedî Cehennemde kalmaya sebep olabilir. Allahın gazÂbı gunÂhlar icinde saklıdır. Onun icin her gunÂhtan kacınmalıdır. BelÂm-ı BÂûrÂ, cok ibÂdet eden buyuk bir Âlim iken, bir gunÂh yuzunden kÂfir oldu. GunÂh işleyen hemen tevbe etmelidir! (K.SaÂdet)