Sevgili Peygamberimiz en buyuk nasihatcı ve en guzel, en ozlu konuşan bir insan. Başta on yıl hizmetinde bulunan cocuk yaştaki Hz. Enes olmak uzere ve yine aynı yaşlarda olan amcasının oğlu Hz. Abdullah İbni Abbas'a "Ey oğul!" manasına gelen hitaplarda bulunarak oğutler vermiştir. Bir ornek olması acısından bunlardan birkacını sunmak istiyoruz.
Enes bin MÂlik Resulullahın (a.s.m.) kendisine şoyle buyurduğunu rivayet eder:
"Ey oğul! Gucun yettiği kadar kalbinde kimseye karşı kotu bir şey olmaksızın sabahlamaya ve gecelemeye calış.
"Ey oğul! Bu benim sunnetimdendir. Kim benim sunnetimi ihya eder, yaşatırsa beni sevmiş olur; kim de beni severse, Cennette benimle beraber bulunur."7
7. Tirmizi, edeb:63
Enes bin Malik rivayet ediyor: Resulullah (a.s.m.) bana şoyle buyurdu:
"Ey oğul! Evine girdiğin zaman evdekilere selam ver. Verdiğin bu selÂm hem sana, hem de ailene bereket getirir."8
Abdullah bin Abbas rivayet ediyor:
Birgun Resulullahın (a.s.m.) terkisinde bulunuyordum.
"Ey oğul, sana bazı şeyler oğreteyim" dedi ve şoyle buyurdu:
"Sen Allah'ın emir ve yasaklarım koru ki, Allah da seni korusun.
"Allah'ın emir ve yasaklarına riayet et ki, Onun yardım ve inayetim devamlı yanında hazır bulasın.
"Bir şey isteyeceğin zaman Allah'tan iste. Bir yardım dileyeceğin zaman Allah'tan yardım dile.
"Şunu da iyi bil ki: Bir hususta yardım etmek maksadıyla butun millet biraraya gelse Allah'ın senin icin takdir etmiş olduğundan ote bir yardımda bulunamazlar.
"Sana zarar vermek maksadıyla hepsi biraraya gelseler, yine Allah'ın senin hakkında takdir ettiğinden ote bir zarar veremezler.
"Kalemler kaldırılmış, sahifeler kurumuştur. Meydana gelecek her şey onceden tesbit ve takdir edilmiştir."9
8. Tirmizi, istîzan:10
9. Tirmizi, Sıfatu'l-Kıyame:5
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hadislerde Ey Ogul Ogutieri