TUROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizm ve otelcilik meslek liselerinde alkollu icki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılmasını eleştirdi. Sektorun yiyecek - icecek alanında yetişmiş eleman ihtiyacı bulunduğunu belirten İşler, “Bu karar, sektorun yetişmiş insan gucu talebine vurulmuş bir darbedir” dedi. Ozellikle yabancı turistlerin alkol tuketim alışkanlığına dikkat ceken İşler, “Tesislerimizde turistlere sut ve ayran mı ikram edeceğiz?” diye sordu.

TurizmGuncel

Antalya’nın Manavgat ilcesinde 2 Aralık 2014 gunu toplanan 19. Milli Eğitim Şurası’nda Eğitimciler Birliği Sendikası’nın (Eğitim Bir Sen) istemi uzerine, “Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin oğretim programları ve ders cizelgelerinden alkollu icki ve kokteyl hazırlama dersinin cıkarılması" kararı alındı. Onuncu sınıftan başlayarak staj amacıyla tesis ve kurumlara gonderilen oğrencilerin alkollu icki ve servisi yapılan ya da alkollu icecek hazırlanan bolumlerde staj yapmaları kaldırıldı.

'EN AZINDAN SECMELİ DERS OLARAK KALABİLİRDİ'

Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu’nda alınan tavsiye kararı niteliğindeki bu karar, gecen surede uygulanmadı. Gectiğimiz ay Eğitim Bir Sen’den yapılan acıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda somut adım atarak alkollu icki ve kokteyl hazırlama dersini ders cizelgesinden kaldırdığı belirtildi. Kararın 2,5 yıl aradan sonra gundeme getirilerek uygulamaya konmasını eleştiren Turkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Bu ders, en azından secmeli ders olarak kalabilirdi” dedi.

'SEKTORUN YETİŞMİŞ İNSAN GUCUNE VURULMUŞ BİR DARBE'

Konaklama sektorunun, ozellikle yiyecek - icecek departmanlarının eğitimli personele her zaman ihtiyacı bulunduğunu anlatan İşler, “Turizm sektoru zor bir donemden geciyor. Bugunler gececek, işler yoluna girdiğinde istihdam ve yetişmiş insan gucu sorunuyla baş başa kalacağız” dedi. “Turizm sektorunun can damarı olan, yiyecek-icecek, konaklama, seyahat hizmetleri ve on buro alanlarında eleman yetiştiren TUREM’lerin kapatılmasından sonra bu karar, sektorun yetişmiş insan gucu talebine vurulmuş bir darbedir” diyen Mehmet İşler, sozlerini şoyle surdurdu:

'TURİSTE SUT VE AYRAN MI İKRAM EDECEĞİZ?'

“Konuklar, turistik işletmeleri ve konaklama tesislerini beslenme, dinlenme, eğlenme gibi nedenlerle tercih ederler. Yiyecek ve icecek servisi bolumu konukların etkilendikleri onemli bolumlerden biridir. Bu bolumde konukların memnun ayrılmasını sağlamak sektorumuz acısından son derece onemli ve yetişmiş insan gucune bağlıdır. Ulkemize gelen yabancı turistlerin soğuk veya oda sıcaklığında servis edilen, hafif ve yuksek dereceli, yemekten once, yemekte ve yemekten sonra alkollu icecek tuketim alışkanlıkları herkesce biliniyor. Tesis ve işletmelerimizde misafir ettiğimiz turiste alkol değil de sut ve ayran mı ikram edeceğiz?”

Gunumuzde gastronomiye ilginin arttığını, yeme icme kulturunun geliştiğini anlatan İşler, “Diğer alanlarda olduğu gibi alkollu icecek sektoru de giderek gelişiyor. Gastronomi turizminin gelişmesi de bu alanda yetişmiş insan gucune talebi arttırıyor. Turizm ve otelcilik eğitimi veren okullarımızda alkollu icki ve kokteyl hazırlama dersini ve oğrencilere staj olanağını kaldıran bu kararı doğru bulmuyoruz” dedi. İşler, ozellikle yabancı turistlerin alkol tuketim alışkanlıklarının goz onunde bulundurulması ve kararın gozden gecirilmesi gerektiğini sozlerine ekledi.