
Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından yapılan yonetmelik değişikliğine gore alkollu icki satan mekanlar monulerinde artık tek bir markaya değil farklı markalara da yer vermek zorunda. Bu karar rekabet ortamının guclendirilmesi icin alındığı belirtiliyor. Kultur ve Turizm Bakanlığı’nın duzenlediği turizm yatırım belgeleriyle, icki satışı yapılmasına da sınırlama getirildi. 2019 yılından itibaren turizm yatırım belgeleri yeterli olmayacak, bu işletmelerden turizm belgesi veya işyeri acma ve calışma ruhsatı istenilecek.
TurizmGuncel
Yapılan değişiklik kapsamında, restoran, kafe ve bar gibi acık alkollu icki satış yerlerinde, muşteriye, farklı markaların urunlerinin satılması zorunlu olacak. Tek bir markayla anlaşması olan işletmelerse, bir yıl icinde anlaşmalarını bitirecekler. Duzenleme, restoran ve barların bira markalarıyla yaptığı anlaşmaları ise kapsamıyor.
EN AZ İKİ MARKA OLACAK
Hurriyet'te yer alan habere gore, Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu’nun (TAPDK), konuyla ilgili yonetmelik değişikliği dun Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklik, alkollu icecek satışı yapan tum işletmeleri ilgilendiriyor. Bunlardan ilkini oluşturan tekel bufeleri, marketler gibi “perekende satış yerleri” icin getirilen yeni kurala gore, bu tur yerler, aynı kategoride, birden fazla firmanın urunlerini satmak zorunda olacak. Bu da alkollu ickilerin her bir kategorisinde, muşterilere en az iki ayrı markanın secenek olarak sunulması ve muşterinin tercihte bulunması anlamına geliyor.
BARLARA BİRA İSTİSNASI
Restoranlar, kafeler, barlar gibi “acık alkollu icki satışı yapan yerlerde” de, artık muşteriye her bir kategoride en az iki secenek sunulacak. Acık alkollu icki satıcıları, marka ismi, servis veya ambalaj hacmi ve fiyat bilgisiyle sınırlı kalmak uzere satışa sundukları tum urunlere, liste halinde monulerinde yer verecekler. Ancak bunun bir istisnası olacak. Boyle mekanlarda, bira icin “iki marka” zorunluluğu aranmayacak. Alkollu icki kategorilerinin tamamının ise işyerinde bulunması zorunlu olmayacak. İcki firmaları acık alkollu icki satıcıları ve perakende satıcılarla anlaşma yaparken, tek bir firmanın urunleri lehine munhasır (rakip mal satmanın engellenmesi) uygulama getiren veya ustunluk sağlayan ya da rekabeti diğer firmalar aleyhine kısıtlayıcı ve zorlayıcı koşullar getiremeyecek. Bu tur anlaşmaların tarafı olanlar, birlikte, sorumlu kabul edilecek.
SURE BAŞLADI
Bugune kadar yapılan munhasırlık anlaşmaları icinse geciş sureci uygulanacak. Buna gore, uretici, ithalatcı veya toptan satıcılar ile perakende veya acık alkollu icki satıcıları arasında yapılan sozleşmelerin munhasır satışa ilişkin hukumleri, bir yıl icinde yonetmeliğe uygun hale getirilecek. Bu durumda 4 Ağustos 2018’e kadar munhasırlık anlaşmalarının bitirilmesi gerekecek.
TURİZM YATIRIM BELGESİ YETERLİ OLMAYACAK
Yapılan bir diğer yonetmelik değişikliğiyle de Kultur ve Turizm Bakanlığı’nın duzenlediği turizm yatırım belgeleriyle, icki satışı yapılmasına sınırlama getirildi. Halen bu belgeye dayalı olarak icki satışı yapılabiliyor. Bundan sonraki donemde de soz konusu izin, 2019 yılına kadar gecerli olacak. 2019 yılında ise sure uzatım işlemleri yapılırken, turizm yatırım belgeleri yeterli olmayacak, bu işletmelerden turizm belgesi veya işyeri acma ve calışma ruhsatı istenilecek.
EĞİTİM KURUMLARI VE İBADETHANELERE 100 METRE UZAKLIK ŞARTI
Alkollu icki satış belgesi verilmesi icinse bu belgelerin yanı sıra eğitim kurumları ve ibadethanelere en az 100 metre uzaklıkta bulunulduğunu gosteren belge de istenecek. Yetkililer, turizm yatırım belgelerinin cok daha kolay alındığını ve bunun istismar edildiğinin gorulduğunu belirterek, “Turizm yatırım belgesi alınırken CED gibi bircok detaya bakılmıyor. Ancak bircok işletme de bu belge uzerinden icki satışı yapıyor. Suistimal edildiğini gorduk. Bu nedenle değişiklik yapmak zorunda kaldık. Artık turizm belgesi veya calışma ruhsatı arayacağız. Boylelikle sıkıntı olabilecek bir uygulama kaldırılmış olacak” dedi.
__________________