

"Andolsun size, icinizden sıkıntıya duşmeniz O'nun gucune giden, size pek duşkun, muminlere şefkatli ve esirgeyici olan bir elci gelmiştir." (Tevbe Suresi, 128)
Kuran ahlakını yaşayan ve Peygamberimiz (sav)'in sunnetinin izinden giden muminler de onun guzel ozelliklerini kendilerine ornek almalı, muminler icin her turlu fedakarlıkta ve ozveride bulunmalıdırlar. Bu konuda bir ayette şoyle buyrulmaktadır:
"Kendilerinden once o yurdu (Medine'yi) hazırlayıp imanı (gonullerine) yerleştirenler ise, hicret edenleri severler ve onlara verilen şeylerden dolayı iclerinde bir ihtiyac (arzusu) duymazlar. Kendilerinde bir acıklık (ihtiyac) olsa bile (kardeşlerini) oz nefislerine tercih ederler. Kim nefsinin 'cimri ve bencil tutkularından' korunmuşsa, işte onlar, felah (kurtuluş) bulanlardır."
Muminlerin merhamet ve yardımseverlikleri, her durum ve koşulda gecerlidir. Orneğin, savaş anında esirlere, yolculuk esnasında yolda kalmışlara, zorluk icinde olan yoksullara ve yetimlere yardım etmeyi de Kuran ahlakının gereği olarak seve seve yerine getirirler. Kuran’da şu şekilde bildirilir:
"Kendileri, ona duydukları sevgiye rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler. "Biz size, ancak Allah'ın yuzu (rızası) icin yediriyoruz; sizden ne bir karşılık istiyoruz, ne bir teşekkur. Cunku biz, asık suratlı, zorlu bir gun nedeniyle Rabbimiz'den korkuyoruz."" (İnsan Suresi, 8-10)
Peygamber Efendimiz (sav) de hadis-i şeriflerinde, merhametin ve şefkatin onemine şu şekilde değinmiştir:
"Merhamet edin, merhamet olunasınız. Af edin, af olunasınız. Yazık, laf ebesi olanlara. Yazık gunahlarına bilerek devam edip, istiğfar etmeyenlere." (G.Ahmed Ziyauddin, Ramuz El Hadis, 2. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 70/10)
Tum muminler, Peygamberimiz (sav)’in şefkatli ve merhametli ahlakını ornek almalıdırlar. Cunku bu, Muminlerin Allah’ın rızasını kazanıp, aralarındaki kardeşlik bağlarının da artmasına ve guclu bir birlik kurmalarına vesile olacaktır. (Haşr Suresi, 9)
__________________