Cuma vakti hatip hutbedeyken mescide giren kimse, Hanefî ve Malikî mezhebine gore, tahiyyetu’l-mescid namazını dahi kılamaz, Şafii ve Hanbeli mezhebine gore, hafif bir şekilde iki rekat tahiyyetu’l-mescid namazını kılabilir.
Bu nedenle Hanefi ve Malikilere gore, imam hutbeye cıktıktan sonra namaza durulmaz. Bir kimse Cuma namazı icin camiye girdiğinde imam hutbede ise once hutbeyi dinler, kılamadığı cuma namazının ilk sunnetini ise cuma namazının farzından hemen sonra veya son sunnetinden sonra kılar.
Hutbe okunurken cemÂat başka bir şeyle meşgul olmayıp yalnız hutbeyi dinleyecektir. Hutbe anında soz soylemek veya soyleyene sus demek yahut namaz kılmak tahrimen mekruhtur. Hutbede hazır bulunanların iki tarafa bakmaları da mekruhtur (el-FetÂvÂ'l Hindiyye, Beyrut, 1400,1,146, 147).
Hatip henuz hutbeye başlamadan cemaatten biri nafile kılmaya başlar da bu esnada hatip hutbeyi okursa, başladığı nafileyi secde ile bağlamamışsa, olduğu yerde keser. Secde ile bağlamışsa iki rek'at olarak kılıp hemen selÂm verir. (El-Kınye / EburrecÂ.)
LİNK : CUMA HUTBESİ FIKIHI
__________________
İmam Cum'a Hutbesini Okurken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- İmam Cum'a Hutbesini Okurken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler