Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kanunu, TBMM Genel Kurulundan goruşulerek onaylandı. Yasada bazı rotuşlar yapılsa da, genel cerceve hemen hemen aynı kaldı.

Turkiye Turizm Tanıtım ve geliştime Ajansı TBMM’de 3 gun suren goruşmelerin ardından yasalaştı. Muhalefet partisine mensup milletvekillerinin verdiği pek cok değişiklik onergesi reddedilirken, yasa komisyondan cıktığı halinden cok fazla değişikliğe uğramadan yasalaştı. İşte yasanın son halinde one cıkan noktalar:
* Otellerden ve Bakanlık belgeli yeme icme tesisleri ile deniz turizmi araclarından binde 7,5; acentelerden ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 ve ozel işletmedeki havalimanlarından binde 2 oranında ‘Ajans payı’ alınacak. Paylar, işletmelerin net satış ve kira gelirlerinin toplamı uzerinden alınacak.
* Ajansın yonetim kurulu toplam 15 kişiden oluşacak. Bunlar; Bakanın başkanlığında, Bakanlık Tanıtma Genel Mudurluğunden Sorumlu Bakan Yardımcı, Tanıtma Genel Muduru, THY Yonetim Kurulu Başkanı; havalimanlarını temsilen TAV veya IGA’dan bir kişi, seyahat acentelerinin secip gondereceği bir kişi; Bakanlıktan işletme belgeli tesislerin secip gonderceği Karadeniz, İc Anadolu, Doğu, Guneydoğu ve Ege bolgelerinden birer, Akdeniz ve Marmara bolgelerinden ikişer uyeden oluşacak.
* Ajansın İcra Kurulu 5 kişiden oluşacak. İcra Kurulu, Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısının başkanlığında tanıtma genel muduru ile yonetim kurulunda Ege, Akdeniz ve Marmara bolgelerini temsil eden uyeler arasında Bakanın atayacağı 3 kişiden oluşacak.
* Ajans gelirlerinin yuzde 85’i tanıtıma, kalan kısmı ise diğer faaliyetlere harcanacak.
* Turizmcilerin odeyecekleri ‘pay’lar icin mukellefiyet 1 Ekim’de başlayacak. Yani 1 Ekim’den itibaren turizmciler bu payları odemeye başlayacak.
* Ajansı kısmi olarak Sayıştay denetimi acıldı. Bağımsız denetim kurulunun hazırlayacağı denetim raporu Sayıştay’a gonderilecek. İlk duzenlemede, Ajansın tamamen enetim dışı olması ongoruluyordu.
* Buna karşın, Ajans Kamu İhale Kanunu ve Kamu Personeli Kanunu dışında faaliyet gostermeye devam edecek.
* Turizm şirketlerinin odeyeceği ‘turizm payı’, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mukellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak.

turizmguncel