Turkiye turizm alanında yeni bir kulvara geciyor. Rakip ulkelerin 50 yıl once hayata gecirdiği, Turkiye'de ise son 20 yıldır konuşulan ancak bir turlu hayata gecirilemeyen tanıtım silahı nihayet devreye alındı.
Kultur ve Turizm Bakanlığı bunyesinde Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı gectiğimiz Temmuz ayında resmen kuruldu. Ajansın temel amacının Turkiye'yi turizmde en ust lige cıkararak, bolge, urun ve otel bazında dunya markaları oluşturmak şeklinde ifade ediliyor. Bu idealin gercekleşmesi halinde ise turizm gelirlerinin de katlanarak artacağı ongoruluyor.
[h=3]GECELİK 86 DOLAR HEDEFİ[/h] Bu kapsamda 2023 hedeflerine bakıldığında turist sayısında hedef 75 milyon, gelirde ise 65 milyar dolar. Ayrıca turizmde yeni konulan hedefler doğrultusunda artık odak noktasında kişi başı gelirden ziyade kişi başı gecelik gelir olacak. İşin bu tarafında hedeflenen oran ise gecelik 86 dolar.
[h=3]81 İL VE 12 AYA YAYILACAK[/h] Yine hedefler arasında turizmin 12 aya yayılması da var. Gastronomi, sağlık, kultur, bisiklet, inanc, golf ve kongre turizmi gibi alanlar uzerinden gercekleştirilecek calışmalar ile turizm gelirleri klasik bolgelerin dışına cıkarılarak 81 ili kapsayacak şekilde genişletilecek.
[h=3]KAPASİTELER ARTACAK[/h] 2023 Turizm Stratejisi'ne gore, liman ve havalimanı kapasitelerinin yukseltilmesi, yatak sayısının 300 bin adet arttırılması, nitelikli personel icin eğitim alt yapısının revize edilmesi, yeni ucuş hatlarının acılması, destinasyonların genişletilmesi, Doğu Ekspresi gibi farklı illere turistik tren seferleri duzenlenmesi ve personele lojman gibi cok sayıda adımın atılması da planlar arasında.
[h=3]20'DEN FAZLA TANITIM FİLMİ CEKİLDİ[/h] Turkiye'yi turizmde adım adım zirveye doğru cıkaracak hedefler kapsamında dunyanın dort bir yanında yayınlanmak uzere 20'den fazla tanıtım filmi cekildi. Tanıtım videolarının birinde deniz, kum, guneş, tarihi şehirler gibi ulkenin one cıkan tum detayları yer alırken, diğer reklam filmleri ise bolgesel bazda planlandı.
[h=3]KESENİN AĞZI ACILDI[/h] Başta Turkiye olmak uzere bolge, urun ve otel bazında markalaşma icin cekilen tanıtım filmleri ve diğer reklam faaliyetleri icin hem bakanlık hem de ozel sektor kesenin ağzını actı.
Rakip ulkelerde uzun yıllardır faaliyette olmasından kaynaklı buyuk avantaj sağlayan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kurulmasıyla birlikte gectiğimiz yıl 18 milyon dolar olan reklam butcesi de bu yıl icin 4 kat arttırılarak 72 milyon dolara cıkarıldı.
Kademili olarak arttırılması planlanan tanıtım butcesinin gelecek yıl 180 milyon dolara, 2023'te ise 220 milyon dolara kadar yukseltilmesi hedefleniyor.
[h=3]5 MİLYAR LİRALIK TARİHİ TANITIM[/h] Tanıtım faaliyetleri icin kullanılacak devasal butcenin ongorulduğu takdirde gercekleşmesi halinde 2019-2023 yılları arasında Turkiye'nin tanıtımı icin harcanacak rakam yaklaşık 5 milyar lirayı bulacak. Soz konusu rakamın yuzde 30'u bakanlık butcesinden, yuzde 70'lik kesimi ise ajans uzerinden oluşturulan fon tarafından karşılanacak.
Bu fon icin sektorde faaliyet gosteren işletmelerin cirolarından bir katılım payı toplanıyor.
[h=3]İLK SONUCLAR ALINDI: YUZDE 17 BUYUME VAR[/h] Turkiye tarihinin en buyuk tanıtım hareketi olarak da ifade edilen kampanyanın startı bu yıl verildi ve ilk sonuclar da alınmaya başlandı.
Fiyatları yuksek olmasında kaynaklı buyume oranlarının duşuk olduğu Temmuz-Ağustos-Eylul doneminde yuzde 17'lik bir buyume yakalandı. Bu adımın sadece sektorel buyumeye etkisi olmadı. Turizmin 12 aya yayılması hedefi kapsamında ekim ayındaki doluluk oranları gectiğimiz yıllara gore artarken, sezon da kasım ayına kadar uzamış durumda.
[h=3]YUZDE 5 İLE 10 ARTACAK[/h] Yapılacak yoğun tanıtım faaliyetleri sonrasında her alanda ortaya cıkacak kapasite artışları ile sektor her acıdan korumalı duruma gecmiş olacak. Atılacak adımların etkisiyle fiyatlarda istikrarlı bir şekilde her yıl yuzde 5 ile 10 arasında bir artış bekleniyor.
[h=3]850 BİN GİTTİ, 1,2 MİLYON KOLTUK GELDİ[/h] Ote yandan İngiliz tur operatoru Thomas Cook'un gectiğimiz haftalarda iflasını acıklamasıyla birlikte ortaya cıkan 850 bin 'boş koltuk' atılan hızlı adımlar ve peş peşe yapılan goruşmeler ile iflasın uzerinden daha 1 ay gecmeden dolduruldu.
Bakanlık, 2020 ek kapasitelerinin 507 bin adedinin 'easyJet', 325 bin adedinin TUI, 325 bin 788 adedinin jet2.com, 15 bin 637 bin adedinin British Airways, 25 bin adedinin ise THY ile SunExpress'e olmak uzere 1.2 milyon koltuk icin mutabakat imzaladı. (Yeni Şafak)