Akıllı telefon ureticileri arasında başarılı bir konuma sahip olan HTC, hatırı sayılır bir kullanıcı kitlesine sahip. Hem Android hem de Windows Phone tabanlı telefon ureten HTC, Android tabanlı cihazlarını Bootloader kilidi koyarak satışa sunuyor. Diğer bir adı S-On olan bu durum sayesinde, HTC’nin Android tabanlı telefonlarına ozel ROM, Recovery ve Root işlemleri yapılmasının onune geciliyor. S-On (Security On) ve S-OFF (Security Off) Nedir? Ozel ROM kurmak, Recovery değiştirmek ya da cihaza root yetkisi vermek icin kilitli olarak gelen Bootloader'ı acmamız gerekiyor. Bir diğer değişle S-On olan cihazı, S-OFF yapmamız gerekiyor. İlk işimiz ise Bootloader'ı kaldırmak. Bu işlem nasıl yapılacak? http://www.htcdev.com/bootloader adlı siteye girdiğimizde, HTC’nin adım adım hangi işlemleri yapmamız gerektiğini bizlere anlattığını goruyoruz. Boylece Bootloader'ı acma işlemini 3. parti yazılımlara ihtiyac duymadan, sadece HTC aracılığı ile yapabileceğiz. Hazırlanmaya başlayalım HTC'nin kendi cihazlarındaki Bootloader kilidini kaldırma konusundaki talimatlarına adım adım bakalım. İlk once htcdev.com adlı siteye bu işlemleri yapmak icin girip, uye olmamız gerekiyor.Uyeliği buradan yapabilirsiniz. Kayıt işlemleri sırasında verdiğimiz mail adresine onay linki gelecek ve ardından o linke tıklayacağız. Artık hesabımız onaylandı ve buradaki Unlock Bootloader kısmına gideceğiz. Hazırlıkları hızlandıralım İlgili sayfanın sağ kısmından kilidini acmak istediğiniz telefonu secmeniz gerekiyor. HTC Sensation modeline kadar pek cok surumun olduğunu goruyoruz. Eğer Sensation’dan daha yeni bir modele sahipseniz, All Other Supported Devices kısmını secmeniz gerekiyor. Bu işlemleri yaparken kullandığımız cihaz ise HTC One SV. Bilgisayara kurulması gerekenler Telefon ve bilgisayar arasındaki iletişimi sorunsuz bir şekilde sağlamak icin; Google Android SDK, Java DK ve HTC Sync uygulamalarını indirmemiz gerekiyor. Not: Telefonun ve bilgisayarın USB surucusunde sorun olmamalı. Tum suruculeri kontrol edin. Yoksa işlemlerde sorun yaşayabilirsiniz. Android SDK’i indirip, bir klasore cıkartıp, diğer indirilenleri de kurduktan sonra işlemlere başlayabiliriz. Vee başlıyoruz! İşlemleri sırasıyla numaralandırarak sizlere aktaracağız. Bu işlemleri eksiksiz yerine getirirseniz, telefonunuz S-OFF olacaktır. Aşağıda işlemleri yazılı olarak aktardık. Ayrıca bu sıraların altına da videomuz bulunmakta. Kolay gelsin. 1- Telefonu kapatın. Pili cıkabiliyorsa cıkartın. 10 saniye bekleyin ve geri takın ya da doğrudan calıştırın. 2- Ses kısma ve guc tuşlarına basılı tutun ve bekleyin. Karşınıza HTC Bootloader menusu cıkacak. 3- Bootloader menusunden FASTBOOT seceneğini guc butonuna basarak seciyoruz. 4- Telefonu USB kablosu ile bilgisayara bağlayın. 5- C diskine Android diye bir klasor acın ve bu klasore, indirdiğimiz Android SDK dosyasını atın. (İstediğiniz heryere, her turlu isimle klasor acıp, icine SDK’den indirilen dosyayı atabilirsiniz. Ama komut isteminde en kolay yollardan biri c:\Android olacaktır) 6- android-sdk-windows klasorunun icindeki platform-tools klasorune girin, adb.exe ve AdbWinApi.dll dosyalarını kopyalayın ve Android klasorune geri gelip, buraya yapıştırın. Daha sonra android-sdk-windows klasorunun icindeki tools klasorune girin,fastboot.exe dosyasını kopyalayın ve Android klasorune geri gelip yapıştırın. Eğer ki bu dosyaları klasorlerde bulamıyorsanız internetten indirebilirsiniz. 7- Komut istemini acmamız gerekiyor. Windows 8, 7 ve Vista’da başlat menusundeki boşluğa (arama kısmına) cmd yazarak aratıp, komut istemini acmamız yeterli. 8- Acılan komut ekranına cd c:\android yazın ve enter'a basın. (Siz farklı bir alana klasoru acarsaniz, farklı bir adres yolu yazmanız gerekiyor) 9- Bir sonraki aşama olarak cd tools yazıp, komut setinden tools klasorunun icine girin. Daha sonra fastboot oem get_identifier_token kodlarını girin ve enter'a basın. 10- Bu komutu girdikten sonra resimdeki gibi uzun bir kod kumesi karşınıza cıkacak. Onu kopyalıyoruz. Nasıl kopyalıyoruz derseniz, CMD ekranına sağ tıklayıp işaretle diyeceksiniz. > kısmı ile > kısmına kadar kopyalayacaksınız. Kopyalama icin enter'a basmanız yeterli. Unutmayın bu ilk ve sondaki uyarı mesajlarını da kopyalayacaksınız. 11- Oradaki kodu kopyaladıktan sonra buradaki HTCdev sitesine giriyoruz. Step 10 kısımına ise kodumuzu yapıştırıyoruz ve submit diyoruz. 12- Submit dedikten sonra Token Submitted Succesfully mesajı karşımıza cıkıyor. HTC bize bir mail yolluyor ve bu mailde bundan sonra gitmemiz gereken linki bizlerle paylaşıyor. İşte o link. Ayrıca bu mail ile beraber Unlock_code.bin diye bir dosyayı da bizlere yolluyor. Bu dosya HTC tarafından bizim telefonumuz icin ozelleştirilen bir unlock dosyası. 13- Unlock_code.bin dosyasını C'deki hedef olarak kullandığınız klasore kopyalayın. Biz tools klasorune yolladık. 14- CMD ekranına geri geliyoruz ve C:\ Android\ Tools> alanına fastboot flash unlocktoken Unlock_code.bin kodunu giriyoruz. 15- Bu işlemleri yaptıktan sonra telefonumuzun ekranında Unlock Bootloader? diye bir kısım acılıyor. Ben kilidi acmak istiyorum derseniz usttekini sececeksiniz. Hayır vazgectim istemiyorum diyorsanızda alttakini sececeksiniz. 16- Artık telefonunuzdaki acılış ekranındaki kilit tamamen kaldırılmış durumda. İstediğiniz recovery ve ROM dosyasını cihazınıza kurabilirsiniz. Video ve Kaynak icin : HTC'lerin Bootloader Kilidini Kaldırıyoruz __________________