“Kim, bu ummet icerisinde (din adına) gecmişte olmayan bir şey ihdas ederse (ortaya cıkarırsa) bu kişi, Hz. Peygamber’in Allah tarafından kendisine verilen risalet (elcilik) gorevine ihanet ettiğini iddia etmiş olur. Cunku Allah Teala “…Bugun dininizi olgunlaştırdım; size olan nimetimi tamamladım. Size din olarak İslÂm’ı uygun gordum…” (MÂide, 5/3) buyurmuştur. Bu yuzden, o gun din olmayan (dine dÂhil olmayan) şey bugun de din olamaz!” (İmam MÂlik)
Turkiye’de her sene “dinin kesin bir emri, fıkhi bir vecibeymiş” gibi kutlanılan ozel gecelerin aslında hem İslam’ın iki ana kaynağı (Kur’an ve sunnet) tarafından “kutsal” ilan edilmedikleri bir hakikattir.
Kandil geceleri diye bilinen geceler ; Mevlid , Regaib, Mirac, Beraat'Tır...
Bu gecelere Kandil denmesinin sebebi Osmanlı padişahı 2. Selim (1566-1574) zamanında başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı icin "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır.
[ Nebi Bozkurt, “Kandil”; Halit Unal , Berat Gecesi maddesi. Diyanet İslam Ansiklopedisi (DİA), İstanbul, 2001, c. 24, s. 300]
Hicretten 300 yıl sonra ilk kez Mısır'da, Şii Fatimiler doneminde Mevlid; 400 yıl sonra da Kudus'te Mirac, Regaib ve Berat geceleri kutlanmaya, bu geceler camilerde toplu bicimde yapılan ibadetlerle gecirilmeye başlandı. Daha sonra bu kutlamalar İslam dunyasının bazı bolgelerine yayılarak gelenekleşti
Kadir gecesi haricinde ne Kur’an-ı Kerim’de ne hadis-i şeriflerde sahih bir bilgi vardır.. PEYGAMBER OLDUKTEN 4 ASIR SONRA UYDURULAN GECELERİ.. Kutlamak Zorunda Değilim...!!! Kadir Gecesi Dışında...
http://www.youtube.com/watch?v=gYFU5NGGReE
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kandil Geceleri İslamda Yok..