Sevgili arkadaşlar, pazarı pazartesine bağlayan gece bildiğiniz gibi mubarek Berat Kandili. Bu mubarek gecede Allah'ın hidayetine erişebilmek icin tevbe etmek lazımdır. ama nasıl? Buyrun ceşitli kitaplardan derlenmiştir. Konuyu tam kavrayamayan arkadaşların mesajlarını ozelden cevaplandırabilirim. Allah'ın selami uzerinize olsun... Umarım faydalı olur.
Tevbe Etmek istiyorum ama nasıl ?
Hamd Allah’adır. O’na hamd eder, O’ndan yardım isteriz. Allah kime hidayet ederse, onu kimse saptıramaz; kimide saptırırsa ona da kimse hidayet edemez. Ben şehadet ederim ki tek olan Allah’tan başka ilah yoktur. Muhammed de O’nun kulu ve Resulu dur. Hamd ve senadan sonra şuphesiz ki Allah tum mu’minlere tevbeyi emretmiştir. “Ey muminler ! topluca Allah’a tevbe edin ki hidayate eresiniz” (Nur / 31) Allah kullarını ucuncusu olmaksızın tevbe edenler ve zalimler olarak iki kısma ayırmıştır. Bu zamanlar insanların bircoklarının Allah’ın dininden uzaklaştıkları zamanlardır. Bu nedenle isyanlar umumileşmiş, fesat yayılmıştır. Oyle ki gunah kirleriyle kirlenmemiş tek bir fert kalmamıştır. Allah’ın korudukları haric. Ancak, Allah nurunu tamamlayacaktır. Bu nedenledir ki, bir cok kişi gaflet uykusundan uyandırılıyor. Allah hakkındaki kusurunu hissediyor, kusur ve gunahlarından pişmanlık duyuyor ve kendilerini tevbe kandiline suruyor.Diğer bir grupsa zor ve sıkıntılı hayattan bezmiştir. İşte bunlar, karanlıktan aydınlığa bir cıkış yolu ararlar. Fakat, bu heyetten bir topluluğun yoluna, kendilerini tevbeden alıkoyan, engel olduğunu zannettikleri bir kısım engeller cıkıyor. Bu engellerin bazısı nefisten , bazıları ise yaşanılan cevreden kaynaklanıyor. İşte boyle kimseler icin bu konuyu acma gereği hissetim.
Tevbenin şartları ve tamamlayıcıları:
Tevbe kelimesi, derin anlamları olan, cok buyuk bir kelimedir. Yoksa coğu kimselerin zannetiği gibi dille soylenip de sonra gunaha yonelmek değildir. Allah “Rabbinizden istiğfar dileyip sonra Ona tevbe edin” (Hud / 3) sozunu iyice bir duşunduğumuzde goruruz ki, tevbe istiğfara ek bir durumdur.
Birincisi. Gunahı terk etmek, Allah icin olup, başka herhangi bir sebep olmayacak. Mesela, gunahı işlemeye ve tekrar yapmaya imkan bulmamk veya insanların sozlerinden cekinmek, insanlar arasında duyulması, mevki ve makamına etki etmesi veya vazifesinden atılma korkusu gibi sebeplerle gunahı terk edene tevbe etmiş denilmez. Sıhhat ve kuvvetini korumak, zinayı veya fahişeliği bulaşıcı, olumcul hastalık korkusuyla terk etmek, iflas ederim korkusuyla icki, kumar ve uyuşturucuyu terk edenler tevbe etmiş sayılmazlar. Sebep sadece Allah korkusu olmalıdır.
İkincisi : gunahın ve cirkinliğin zararını hissetmektir. Yani sahih bir tevbede gecmişte işlenen bir gunahın hatırlandığı zaman lezzet ve sevinc duygusunun olmaması ve gelecekte o gunaha donme temennisinin bulunmamasıdır.
Ucuncusu : Kulun derhal tevbeye koşması. İşte bu sebepledir ki tevbenin geciktirilmesi de tevbeye muhtac bir gunahtır.
Dorduncusu : tevbesinde eksiklik olmasından korkması, kabul edildiğine kesin karar vermemesidir. Bu sebeple nefsine meyledip de Allah ın tuzağından emin olmamasıda Nasuh tevbenin şartlarındandır.
Beşincisi : mumkunse Allah ın haklarını telafi etmesidir. Vermemiş olduğu zekatı varsa, onu vermesi bu turdendir. Aynı şekilde bunda fakirinde hakkı vardır.
Altıncısı : eğer o yerde bulunması, bir kez daha o gunaha duşurecekse o yerden ayrılmasıdır.
Yedincisi : Allah “ O gun dostlar birbirine duşmandır. Ancak muttakiler haric” (Zuhruf / 67) buyrulur. Bu sebeplerdir ki, ey tevbekar! Eğer onları hakka davet etmeye gucun yetmiyorsa, sana gereken onlardan ayrılmaktır.
Sekizincisi : İcki , ud ve nefesli calgıları, resimleri, haram filmleri, hayasız hikayeleri ve heykelleri gibi yanında bulunan haramları yok etmektir.
Dokuzuncusu : kotu arkadaşların yerine kendisine yardım edecek sahih arkadaşlar secmektir. Zikir halkalarına, ilim meclislerine katılmaya gayret etmektir. Sebebi ise, şeytan boşlukta bulup kendisine gecmişte yaptığı işleri hatırlatmasın diye boş zamanını faydalı işlerle zamanını doldurmaktır.
Onuncusu : haramla gelişmiş bedenine yonelip, gucunu Allah’a itaatte kullanmaktır.
On birincisi : Tevbeyi gargaradan ve guneş battığı yerden doğmadan once yapmaktır. Gargaradan maksat, ruh cekilirken boğazdan cıkan sestir. Yani tevbenin, Peygamberimizin sozine gore, kucuk ve buyuk kıyametten once yapılmasıdır.
TEVBE GECMİŞİ SİLER:
Bazen kimileri şoyle der: “ Tevbe etmek istiyorum ama tevbe ettiğimde Allah’ın beni bağışlayacağını kim garanti edebilir?” Boyle kimselere diyorum ki : sizin bu hissettiklerinizi sizden once Rasulullah’ın ashabı da hissediyordu. Eğer şu iki rivayeti iyice duşunurseniz şuphesizki bu duygular Allah’ın izniyle yok olacaktır. Allah’ın elcisi: “ Bilmiyor musun ki ey Amr, İslam, kendinden onceki gunahları yok eder. Hicret deoncesini yok eder. Hac da oncesini yok eder.”(Muslim – İman / syf: 192) Buyurdular. “Onlarki Allah’la birlikte başka bir ilaha dua etmezler, allah’ın haram kıldığı canı haksız yere oldurmezler, zinada etmezler. Her kim bunları yaparsa ağır bir cezaya uğrar.” (Furkan / 68) “ De ki, Ey nefislerine israf eden kullarım! Allah’ın rahmetinden umidinizi kesmeyin” (Zumer / 53)
Ey Allah’ın kulu! Allah tevbe kapısını acmıştır, girmez misin? “tevbenin doğuyla batı arası kadar iki yanına acılmış kapısı vardır” Başka bir rivayet şoyle der: “ Genişliği yetmiş seksen senelik yoldur, guneş batıdan doğuncaya kadar kapanmaz” (Taberani, Kebir, Sahihu’l-cami, syf:2177)Allah cağırıyor:”Ey kullarım! Sizler gece gunduz hatalar işliyorsunuz. Ben tum gunahları bağışlarım, o halde benden bağışlanma isteyinki, sizi bağışlayayım” (Muslim) İstiğfar etmez misiniz?
Allah geceleyin elini acar ki, gunduz kotuluk eden tevbe etsin. Gunduz elini acarki gece kotuluk eden tevbe etsin. Allah ozru sever. Haydi yonelsene! “Senin izzetin ve benim zilletimle senden bana merhamet etmeni istiyorum” diyerek tevbe edenin sozu, Allah’a ne tatlıdır.Senin kuvvetin ve benim zayıflığımla, senin zenginliğin benim fakirliğimle senden istiyorum. İşte bu yalancı, hatalı percemim onundir. Benden başka bir cok kulun var benimse senden başka efendim yok. Sana karşı hicbir sığınak ve kurtuluş yoktur. Sğınakta kurtuluşta ancak sanadır. Miskinin istemesi gibi istiyorum. Boynunu eğen hakir kimsenin yakarması gibi yakarıyorum. Kor bir korkağın duası gibi dua ediyorum. Boynunu sana eğmiş, burnunu senin icin yerlere koymuş, gozleri senin icin boşanmış, kalbi sana boyun eğmiş olanların istemesi gibi istiyorum.Koruyucusu sen, sığınağı sen, sana karşısığınakta kurtuluşta yine ancak sensin.
Oyleyse haydi hayır işlemeye, iyilikler kazanmaya, sahih arkadaşlığa! Doğruluktan sonra yamukluktan, hidayetten sonra sapıklıktan sakın. Allah seninle beraberdir…
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Tevbe etmek istiyorum ama nasıl? kısa ve oz bilgiler.