Denizli’deki turistik Pamukkale oren yerinin Turkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TURSAB) devredilmesi bolgedeki sivil toplum kuruluşlarının tepkisini cekti. TOBB Yonetim Kurulu Uyesi Necdet Ozer, Pamukkale’nin merkez yerine yerelden yonetilmesi gerektiğini soyledi.

Denizli’deki turistik Pamukkale oren yerinin Turkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TURSAB) devredilmesi, oda ve dernek başkanlarının tepkisini cekiyor. Denizli’nin buyukşehir olması sebebiyle İl Ozel İdare Mudurluğu’nun 30 Mart 2014 tarihinde kapanarak tuzel kişiliğinin sona ereceğini gerekce gosteren Kultur ve Turizm Bakanlığı, 2006 yılında Vali Hasan Canpolat doneminde yapılan protokolle 2016’ya kadar işletmesini İl Ozel İdare’ye devrettiği Pamukkale’yi, sozleşmeyi tek taraflı feshederek TURSAB’a verdi. Boylece Pamukkale’den yılda yaklaşık 19 milyon lira gelir elde eden İl Ozel İdare’nin mal varlıklarının Denizli Buyukşehir Belediyesi’ne gecmesi planlanırken bu gelişme, ildeki sivil toplum kuruluşlarının tepkisini cekti.

TOBB Yonetim Kurulu Uyesi ve Denizli Ticaret Odası Başkanı, Denizli Sanayici, Tuccar ve İşadamları Platformu Donem Sozcusu Necdet Ozer, Pamukkale’nin işletmesinin TURSAB’a verilmesinin yanlış bir uygulama olacağını soyluyor. Ozer, “Pamukkale’nin geliri ve gideri merkezden yerine, yerelden yurutulmeliydi, cunku ilimizde bunun bir orneğini gormekteyiz. 2008 yılında Kultur ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’nun en buyuk ve onemli antik şehri Laodikya’yı Denizli Belediyesi’ne devretmişti. Laodikya’da yapılan calışmalar, unutulmaya yuz tutmuş kultur mirasının nasıl daha hızlı ayağa kaldırıldığını bizlere kanıtlamaktadır. Umarız, şu anda TURSAB’a devrolmuş olan Pamukkale, Laodikya gibi Denizli Belediyesi’ne devredilir ve kaynaklar yerinden yurutulur.” diyor. Denizli İhracatcılar Birliği Başkanı Suleyman Kocasert de Pamukkale’nin artık dunyaca tanındığını ve Denizli’ye mal olduğunu ifade ediyor. Kocasert, “Pamukkale, bir kultur ve tarih mirasıdır. Denizli’yle o kadar ozdeşleşmiş ki gelirlerinin de Denizli dışında herhangi bir yere ait olmasını duşunemiyorum bile. Oldukca da onemli bir gelir kaynağıydı. Bir an once bu yanlışlıktan donulerek gelirlerin Denizli’de kalması en buyuk arzumuzdur.” diye konuşuyor.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Mujdat Kececi ise bugune kadar Pamukkale’nin yaşaması ve yaşatılması icin valilik, ozel idare, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının gercekten cok buyuk fedakÂrlıklar yaptığını, bu sayede Turkiye ve dunyada ozel tarihi ve turistik bir yer olarak UNESCO’nun da kabul ettiğini belirtiyor. Kececi, “Bizim icin Pamukkale, Denizli’yle birlikte tanıtılan ve prestijimizi koruyan onemli tarihsel bir bolgedir. Uzaktan yonetim şekliyle Pamukkale’nin yonetilmesinin cok doğru olmayacağını duşunuyorum. Bizim icin ve tarih icin buranın sorumluluklarını başka bir kurum almış olsa da Denizlililer olarak Pamukkale uzerinde gereken dikkat ve ihtimamda eksiklik gostermeyeceğiz. Dunyada başka bir Pamukkale yok.” diyor.

KAYNAK