Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yururluğe girdi.

Turizm sektorunde buyuk tartışmalara ve eleştirlere neden olan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun, Resmi Gazete^de yayımlanarak yururluğe girdi.
TBMM Genel Kurulunda tartışıldığı 3 gun boyunca yasaya, turizmcilerden alıncak paylar, ajansın denetimsiz olması, Kamu İhale ve Kamu Personeli kanunlarından muaf olması gibi nedenlerle cok sayıda eleştiri getirilmişti.
Genel Kurulda yasada bazı değişiklikler yapılmıştı. Buna gore, otellerden ve diğer turizm şirketlerinden alınacak paylar binde 2,5 oranında duşurulmuş, Ajansın yonetim kurulu 15 kişiye cıkarılmış ve kısmi olarak Sayıştay denetimine acılmıştı. Ayrıca, Ajansın iştiraklere katılmasını ongoren madde yasadan cıkarılmış, tanıtıma ayrılan pay da yuzde 85’e cıkarılmıştı.
İşte son haliyle Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakında Kanun:
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; Turkiye’nin turizm hedeflerine ulaşmasını teminen; turizm imkÂn ve fırsatlarının dunyada tanıtılmasına, turizm potansiyelinin tum yonleri ile değerlendirilerek ulke ekonomisine kazandırılmasına, turizm yatırımlarının, turizmin ulke ekonomisindeki payının ve turizm sektorunun hizmet kalitesinin artırılmasına yonelik faaliyetlerde bulunmak, destek ve kaynak sağlamak amacıyla Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulması, yonetimi, denetimi, gelirleri ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
(2) Bu Kanun; Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kuruluşu, yonetimi, denetimi, faaliyet konuları ve gelirlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Tanımlar
MADDE 2 – (1) Bu Kanunda gecen;
a) Ajans: Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını,
b) Bakan: Kultur ve Turizm Bakanını,
c) Bakanlık: Kultur ve Turizm Bakanlığını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kuruluş, Faaliyet Alanı ve Gelirler
Kuruluş
MADDE 3 – (1) Bu Kanunda yazılı olan gorevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak uzere Bakanlıkla ilgili, tuzel kişiliği haiz, bu Kanunda belirtilen hususlar dışında ozel hukuk hukumlerine tabi, Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuştur.
(2) Ajansın organları; Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kuruludur.
(3) Ajansın karar organı Yonetim Kuruludur. Yonetim Kurulu; Bakanın başkanlığında, Bakanlık Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Muduru, Turk Hava Yolları Yonetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yuksek cirosu olan ilk iki işletme arasından her uc yılda bir sırayla gorevlendirecekleri bir kişi, Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tum tesislerin bulundukları coğrafi bolge bazında temsilini sağlamak uzere Marmara ve Akdeniz Bolgelerinden ikişer uye, Ege, Karadeniz, İc Anadolu, Doğu Anadolu ve Guneydoğu Anadolu Bolgelerinden birer uye olacak şekilde her belge bir oy yerine gecmek suretiyle kendi aralarında yapılacak secim sonucunda uc yıl sureyle Yonetim Kurulunda gorevlendirecekleri dokuz kişi ile seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları secimle belirlenecek bir kişi olmak uzere toplam on beş uyeden oluşur. Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tum tesislerin temsilcilerinin secimlerine ilişkin işlemler Ajans tarafından yurutulur.
(4) Ajansın yurutme organı İcra Kuruludur. İcra Kurulu; Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısının Başkanlığında, Tanıtma Genel Muduru, Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege Bolgelerini temsil eden Yonetim Kurulu uyeleri arasından Bakan tarafından secilen uc uye olmak uzere toplam beş uyeden oluşur.
(5) Yonetim Kuruluna ve İcra Kuruluna danışmanlık etmek ve tavsiyelerde bulunmak uzere Danışma Kurulu oluşturulur. Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcisi, Turkiye Seyahat Acenteleri Birliği temsilcisi, Turkiye Otelciler Federasyonu temsilcisi, Turkiye Otelciler Birliği temsilcisi, donuşumlu olarak gorev yapmak uzere otel yoneticileri derneklerinden en fazla uyesi olan iki derneğin temsilcilerinden biri, Turkiye Turizm Yatırımcıları Derneği temsilcisi ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği temsilcisi ve Turkiye Belediyeler Birliği temsilcisi Ajansın Danışma Kurulunun doğal uyesidir.
(6) Ajansın Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kurulunun yetki ve gorevleri, Ajans yoneticisinin atanması, Ajansın teşkilat yapısı ile calışmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenir.
(7) Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kurulu uyelerine bu gorevlerinden dolayı herhangi bir ucret veya huzur hakkı odenmez.
Faaliyet alanları
MADDE 4 – (1) Ajans, Bakanlıkca belirlenen turizm strateji ve politikaları doğrultusunda;
a) Turkiye’nin turizm hedeflerine ulaşmasına ve turizm olanaklarının dunyada tanıtılmasına ve pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirir ve tanıtım faaliyetlerini yurutur.
b) Turizm sektoru ve pazarının ihtiyaclarını ve eğilimlerini belirleyerek ilgililere tavsiyelerde bulunur.
c) Turizm potansiyelinin tum yonleri ile değerlendirilerek ulke ekonomisine kazandırılmasına, turizm yatırımlarının ve turizmin ulke ekonomisindeki payının artırılmasına yonelik calışmaları yapar.
c) Turizm sektorunun hizmet kalitesinin ve niteliğinin artırılması amacıyla gerekli tum calışmaları yurutur.
d) Turizmin ulke ekonomisindeki payının artırılması amacıyla bu Kanunda belirtilen amacları gercekleştirmek uzere diğer her turlu faaliyet, iş ve işlemleri yapabilir, destek ve kaynak sağlayabilir.
(2) Ajans, faaliyetleri ile ilgili olarak yurt ici ve yurt dışından hibe alabilir.
Ajansın gelirleri
MADDE 5 – (1) Ajansın gelirleri;
a) Genel butceden aktarılan tutarlardan,
b) 6 ncı maddeye gore alınacak turizm paylarından,
c) Her turlu bağış ve yardımlardan,
c) Ajansın faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden,
d) Diğer gelirlerden,
oluşur.
(2) Ajansın gelirlerinin en az yuzde seksen beşi, ulke turizminin tanıtılmasına yonelik faaliyetlerin, kalan kısmı ise diğer faaliyetlerin finansmanında kullanılır.
(3) Ajansın butcesi, Ajansın yıllık program ve faaliyetleri dikkate alınarak İcra Kurulu tarafından bir yıllık olarak hazırlanır ve her yıl ağustos ayı sonuna kadar Yonetim Kuruluna sunulur. Yonetim Kurulu tarafından incelendikten sonra uygun bulunan Ajansın butcesi Bakan onayı ile yururluğe girer. Butce yılı takvim yılıdır, butce dışı harcama yapılamaz. Yonetim Kurulu yıllara sÂri harcama yapmaya yetkilidir. Ajans butcesinde cari yıl icinde harcanmayan tutarlar bir sonraki yıl butcesine devredilir.
(4) Ajans butcesinin hazırlanması, uygulanması, harcamaların yapılması ve muhasebeleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar ilgili kurumların goruşu cercevesinde Bakanlıkca cıkarılan yonetmelikte duzenlenir.
Turizm payı
MADDE 6 – (1) Ajansın kuruluş amaclarının gercekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak uzere turizm payı alınır.
(2) Turizm payı;
a) Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi bucuk,
b) Bakanlıktan belgeli yeme-icme ve eğlence tesislerinden binde yedi bucuk,
c) Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araclarından binde yedi bucuk,
c) Seyahat acentalarından (munferit ucak bileti satışları haric) on binde yedi bucuk,
d) Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi bucuk,
e) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki,
oranında olmak uzere bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gercek veya tuzel kişilerin bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı uzerinden alınır. Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun gorulen turizm turlerinde faaliyet gosteren tesisler icin bu oranlar yuzde elli indirimli olarak uygulanır.
(3) Turizm payı, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa gore vergi mukellefinin tabi olduğu vergilendirme donemini takip eden ayın yirmi dorduncu gunu sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yonunden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mukellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın yirmi altıncı gunu akşamına kadar odenir. Vergi dairesi tarafından turizm payının beyan, tarh, tahakkuk ve tahsili ile red ve iadesinde; 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumleri uygulanır, tahsil edilen turizm payının yuzde beşi, genel butce geliri olarak ayrıldıktan sonra kalan kısmı emanet hesabına alınır ve en gec takip eden ayın yirminci gunu Ajansın banka hesabına aktarılır.
(4) Odenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mukellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınır.
(5) Bu maddenin uygulanması sırasında ortaya cıkabilecek hukuki ihtilafların cozumunde vergi mahkemeleri yetkilidir.
(6) Turizm payına ilişkin beyannamelerin verilme surelerini, kapsama girenlerin turizm turleri, vergi veya mukellefiyet turleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte aylık veya uc aylık donemler hÂlinde tespit etmeye, beyannamelerin; şekil, icerik ve eklerini belirlemeye, elektronik ortamda gonderilmesine zorunluluk getirmeye, yetki verilmiş gercek veya tuzel kişiler aracı kılınarak gonderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Muşavirlik ve Yeminli Mali Muşavirlik Kanunu kapsamında kalan meslek mensuplarına onaylatılmasına veya imzalatılmasına ilişkin usul ve esaslar ile turizm payının beyan ve odeme surelerini kanuni suresinden itibaren bir ayı gecmeyecek şekilde yeniden belirlemeye, Bakanlığın goruşunu alarak Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
UCUNCU BOLUM
Son Hukumler
Denetim
MADDE 7 – (1) Ajansın Kamu Gozetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan Turkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak hazırlanan yıllık finansal tabloları bağımsız denetime tabidir. Bağımsız denetim, Kamu Gozetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimini yapmak uzere yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının en az ucunden teklif alınmak suretiyle İcra Kurulu tarafından yaptırılır.
(2) Denetim sonucunda duzenlenen bağımsız denetim raporları Sayıştaya gonderilir. Sayıştay, munhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu Turkiye Buyuk Millet Meclisine sunar.
Muafiyet ve istisnalar
MADDE 8 – (1) Ajans, her turlu dava ve icra işleminde teminat yatırma mukellefiyetlerinden muaftır.
(2) Ajans, bu Kanun kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle duzenlenecek kÂğıtlara ilişkin damga vergisinden muaftır.
(3) Ajans, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve bu Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrası hukmu haric 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununa tabi değildir.
(4) Ajansta, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa tabi personel istihdam edilir. Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair mevzuat hukumleri Ajans tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanmaz.
Yonetmelik
MADDE 9 – (1) Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar; 6 ncı maddenin uygulanmasıyla ilgili olanlar hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığının goruşu alınmak suretiyle, Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenir.
Yonetim Kuruluna uye secilmesi
GECİCİ MADDE 1 – (1) Ajansın Yonetim Kurulunda gorev alması amacıyla; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı ve terminal işletmelerinin gorevlendireceği uye ve Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin bulundukları coğrafi bolge bazında gorevlendirecekleri uyelerin secimi işlemleri, Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenecek usul ve esaslara gore bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren en gec altı ay icinde Ajans tarafından yapılır. Bu secim yapılıncaya kadar, Ajans Yonetim Kurulu uyeleri, havalimanı ve terminal işletmeleri ve Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin temsilcileri arasından Bakan tarafından atanır.
(2) Seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin kendi aralarından ilgili mevzuatı uyarınca secimle belirleyecekleri uyenin yerine, bu secim yapılıncaya kadar seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin arasından Bakan tarafından bir uye Yonetim Kuruluna atanır.
Yururluk
MADDE 10 – (1) Bu Kanunun;
a) 6 ncı maddesi 1/10/2019 tarihinde,
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 11 – (1) Bu Kanun hukumlerini Cumhurbaşkanı yurutur.
turizmguncel

Turizm sektorunde buyuk tartışmalara ve eleştirlere neden olan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun, Resmi Gazete^de yayımlanarak yururluğe girdi.
TBMM Genel Kurulunda tartışıldığı 3 gun boyunca yasaya, turizmcilerden alıncak paylar, ajansın denetimsiz olması, Kamu İhale ve Kamu Personeli kanunlarından muaf olması gibi nedenlerle cok sayıda eleştiri getirilmişti.
Genel Kurulda yasada bazı değişiklikler yapılmıştı. Buna gore, otellerden ve diğer turizm şirketlerinden alınacak paylar binde 2,5 oranında duşurulmuş, Ajansın yonetim kurulu 15 kişiye cıkarılmış ve kısmi olarak Sayıştay denetimine acılmıştı. Ayrıca, Ajansın iştiraklere katılmasını ongoren madde yasadan cıkarılmış, tanıtıma ayrılan pay da yuzde 85’e cıkarılmıştı.
İşte son haliyle Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakında Kanun:
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; Turkiye’nin turizm hedeflerine ulaşmasını teminen; turizm imkÂn ve fırsatlarının dunyada tanıtılmasına, turizm potansiyelinin tum yonleri ile değerlendirilerek ulke ekonomisine kazandırılmasına, turizm yatırımlarının, turizmin ulke ekonomisindeki payının ve turizm sektorunun hizmet kalitesinin artırılmasına yonelik faaliyetlerde bulunmak, destek ve kaynak sağlamak amacıyla Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulması, yonetimi, denetimi, gelirleri ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları duzenlemektir.
(2) Bu Kanun; Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kuruluşu, yonetimi, denetimi, faaliyet konuları ve gelirlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Tanımlar
MADDE 2 – (1) Bu Kanunda gecen;
a) Ajans: Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını,
b) Bakan: Kultur ve Turizm Bakanını,
c) Bakanlık: Kultur ve Turizm Bakanlığını,
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kuruluş, Faaliyet Alanı ve Gelirler
Kuruluş
MADDE 3 – (1) Bu Kanunda yazılı olan gorevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak uzere Bakanlıkla ilgili, tuzel kişiliği haiz, bu Kanunda belirtilen hususlar dışında ozel hukuk hukumlerine tabi, Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuştur.
(2) Ajansın organları; Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kuruludur.
(3) Ajansın karar organı Yonetim Kuruludur. Yonetim Kurulu; Bakanın başkanlığında, Bakanlık Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Muduru, Turk Hava Yolları Yonetim Kurulu Başkanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı ve terminal işletmelerini temsilen en yuksek cirosu olan ilk iki işletme arasından her uc yılda bir sırayla gorevlendirecekleri bir kişi, Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tum tesislerin bulundukları coğrafi bolge bazında temsilini sağlamak uzere Marmara ve Akdeniz Bolgelerinden ikişer uye, Ege, Karadeniz, İc Anadolu, Doğu Anadolu ve Guneydoğu Anadolu Bolgelerinden birer uye olacak şekilde her belge bir oy yerine gecmek suretiyle kendi aralarında yapılacak secim sonucunda uc yıl sureyle Yonetim Kurulunda gorevlendirecekleri dokuz kişi ile seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuatı uyarınca kendi aralarında yapacakları secimle belirlenecek bir kişi olmak uzere toplam on beş uyeden oluşur. Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tum tesislerin temsilcilerinin secimlerine ilişkin işlemler Ajans tarafından yurutulur.
(4) Ajansın yurutme organı İcra Kuruludur. İcra Kurulu; Tanıtma Genel Mudurluğunden sorumlu Bakan Yardımcısının Başkanlığında, Tanıtma Genel Muduru, Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege Bolgelerini temsil eden Yonetim Kurulu uyeleri arasından Bakan tarafından secilen uc uye olmak uzere toplam beş uyeden oluşur.
(5) Yonetim Kuruluna ve İcra Kuruluna danışmanlık etmek ve tavsiyelerde bulunmak uzere Danışma Kurulu oluşturulur. Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcisi, Turkiye Seyahat Acenteleri Birliği temsilcisi, Turkiye Otelciler Federasyonu temsilcisi, Turkiye Otelciler Birliği temsilcisi, donuşumlu olarak gorev yapmak uzere otel yoneticileri derneklerinden en fazla uyesi olan iki derneğin temsilcilerinden biri, Turkiye Turizm Yatırımcıları Derneği temsilcisi ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği temsilcisi ve Turkiye Belediyeler Birliği temsilcisi Ajansın Danışma Kurulunun doğal uyesidir.
(6) Ajansın Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kurulunun yetki ve gorevleri, Ajans yoneticisinin atanması, Ajansın teşkilat yapısı ile calışmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenir.
(7) Yonetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kurulu uyelerine bu gorevlerinden dolayı herhangi bir ucret veya huzur hakkı odenmez.
Faaliyet alanları
MADDE 4 – (1) Ajans, Bakanlıkca belirlenen turizm strateji ve politikaları doğrultusunda;
a) Turkiye’nin turizm hedeflerine ulaşmasına ve turizm olanaklarının dunyada tanıtılmasına ve pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirir ve tanıtım faaliyetlerini yurutur.
b) Turizm sektoru ve pazarının ihtiyaclarını ve eğilimlerini belirleyerek ilgililere tavsiyelerde bulunur.
c) Turizm potansiyelinin tum yonleri ile değerlendirilerek ulke ekonomisine kazandırılmasına, turizm yatırımlarının ve turizmin ulke ekonomisindeki payının artırılmasına yonelik calışmaları yapar.
c) Turizm sektorunun hizmet kalitesinin ve niteliğinin artırılması amacıyla gerekli tum calışmaları yurutur.
d) Turizmin ulke ekonomisindeki payının artırılması amacıyla bu Kanunda belirtilen amacları gercekleştirmek uzere diğer her turlu faaliyet, iş ve işlemleri yapabilir, destek ve kaynak sağlayabilir.
(2) Ajans, faaliyetleri ile ilgili olarak yurt ici ve yurt dışından hibe alabilir.
Ajansın gelirleri
MADDE 5 – (1) Ajansın gelirleri;
a) Genel butceden aktarılan tutarlardan,
b) 6 ncı maddeye gore alınacak turizm paylarından,
c) Her turlu bağış ve yardımlardan,
c) Ajansın faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden,
d) Diğer gelirlerden,
oluşur.
(2) Ajansın gelirlerinin en az yuzde seksen beşi, ulke turizminin tanıtılmasına yonelik faaliyetlerin, kalan kısmı ise diğer faaliyetlerin finansmanında kullanılır.
(3) Ajansın butcesi, Ajansın yıllık program ve faaliyetleri dikkate alınarak İcra Kurulu tarafından bir yıllık olarak hazırlanır ve her yıl ağustos ayı sonuna kadar Yonetim Kuruluna sunulur. Yonetim Kurulu tarafından incelendikten sonra uygun bulunan Ajansın butcesi Bakan onayı ile yururluğe girer. Butce yılı takvim yılıdır, butce dışı harcama yapılamaz. Yonetim Kurulu yıllara sÂri harcama yapmaya yetkilidir. Ajans butcesinde cari yıl icinde harcanmayan tutarlar bir sonraki yıl butcesine devredilir.
(4) Ajans butcesinin hazırlanması, uygulanması, harcamaların yapılması ve muhasebeleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar ilgili kurumların goruşu cercevesinde Bakanlıkca cıkarılan yonetmelikte duzenlenir.
Turizm payı
MADDE 6 – (1) Ajansın kuruluş amaclarının gercekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak uzere turizm payı alınır.
(2) Turizm payı;
a) Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi bucuk,
b) Bakanlıktan belgeli yeme-icme ve eğlence tesislerinden binde yedi bucuk,
c) Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araclarından binde yedi bucuk,
c) Seyahat acentalarından (munferit ucak bileti satışları haric) on binde yedi bucuk,
d) Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi bucuk,
e) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki,
oranında olmak uzere bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gercek veya tuzel kişilerin bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı uzerinden alınır. Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun gorulen turizm turlerinde faaliyet gosteren tesisler icin bu oranlar yuzde elli indirimli olarak uygulanır.
(3) Turizm payı, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa gore vergi mukellefinin tabi olduğu vergilendirme donemini takip eden ayın yirmi dorduncu gunu sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yonunden bağlı olduğu vergi dairesine, gelir veya kurumlar vergisi mukellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenecek vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın yirmi altıncı gunu akşamına kadar odenir. Vergi dairesi tarafından turizm payının beyan, tarh, tahakkuk ve tahsili ile red ve iadesinde; 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hukumleri uygulanır, tahsil edilen turizm payının yuzde beşi, genel butce geliri olarak ayrıldıktan sonra kalan kısmı emanet hesabına alınır ve en gec takip eden ayın yirminci gunu Ajansın banka hesabına aktarılır.
(4) Odenen turizm payı, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mukellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınır.
(5) Bu maddenin uygulanması sırasında ortaya cıkabilecek hukuki ihtilafların cozumunde vergi mahkemeleri yetkilidir.
(6) Turizm payına ilişkin beyannamelerin verilme surelerini, kapsama girenlerin turizm turleri, vergi veya mukellefiyet turleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte aylık veya uc aylık donemler hÂlinde tespit etmeye, beyannamelerin; şekil, icerik ve eklerini belirlemeye, elektronik ortamda gonderilmesine zorunluluk getirmeye, yetki verilmiş gercek veya tuzel kişiler aracı kılınarak gonderilmesi hususunda izin vermeye, bu kişileri aracı kılmaya veya zorunlu tutmaya ve uygulamaya, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Muşavirlik ve Yeminli Mali Muşavirlik Kanunu kapsamında kalan meslek mensuplarına onaylatılmasına veya imzalatılmasına ilişkin usul ve esaslar ile turizm payının beyan ve odeme surelerini kanuni suresinden itibaren bir ayı gecmeyecek şekilde yeniden belirlemeye, Bakanlığın goruşunu alarak Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
UCUNCU BOLUM
Son Hukumler
Denetim
MADDE 7 – (1) Ajansın Kamu Gozetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan Turkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun olarak hazırlanan yıllık finansal tabloları bağımsız denetime tabidir. Bağımsız denetim, Kamu Gozetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimini yapmak uzere yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarının en az ucunden teklif alınmak suretiyle İcra Kurulu tarafından yaptırılır.
(2) Denetim sonucunda duzenlenen bağımsız denetim raporları Sayıştaya gonderilir. Sayıştay, munhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu Turkiye Buyuk Millet Meclisine sunar.
Muafiyet ve istisnalar
MADDE 8 – (1) Ajans, her turlu dava ve icra işleminde teminat yatırma mukellefiyetlerinden muaftır.
(2) Ajans, bu Kanun kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle duzenlenecek kÂğıtlara ilişkin damga vergisinden muaftır.
(3) Ajans, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve bu Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrası hukmu haric 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununa tabi değildir.
(4) Ajansta, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa tabi personel istihdam edilir. Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair mevzuat hukumleri Ajans tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanmaz.
Yonetmelik
MADDE 9 – (1) Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar; 6 ncı maddenin uygulanmasıyla ilgili olanlar hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığının goruşu alınmak suretiyle, Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenir.
Yonetim Kuruluna uye secilmesi
GECİCİ MADDE 1 – (1) Ajansın Yonetim Kurulunda gorev alması amacıyla; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mudurluğu tarafından işletilenler haric olmak uzere havalimanı ve terminal işletmelerinin gorevlendireceği uye ve Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin bulundukları coğrafi bolge bazında gorevlendirecekleri uyelerin secimi işlemleri, Bakanlık tarafından yururluğe konulan yonetmelikle belirlenecek usul ve esaslara gore bu Kanunun yururluğe girdiği tarihten itibaren en gec altı ay icinde Ajans tarafından yapılır. Bu secim yapılıncaya kadar, Ajans Yonetim Kurulu uyeleri, havalimanı ve terminal işletmeleri ve Bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesislerin temsilcileri arasından Bakan tarafından atanır.
(2) Seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin kendi aralarından ilgili mevzuatı uyarınca secimle belirleyecekleri uyenin yerine, bu secim yapılıncaya kadar seyahat acentası işletme belgesi sahiplerinin arasından Bakan tarafından bir uye Yonetim Kuruluna atanır.
Yururluk
MADDE 10 – (1) Bu Kanunun;
a) 6 ncı maddesi 1/10/2019 tarihinde,
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 11 – (1) Bu Kanun hukumlerini Cumhurbaşkanı yurutur.
turizmguncel
__________________