Geceyi Nasıl İhya Edelim...
Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete gore, Resulullah (S.A.V.) Efendimiz şoyle buyurmuştur: Şaban ayının yarısı, yani Berat gecesinin ilk vaktinde Cebrail bana geldi, şoyle dedi.
-Ya Muhammed! Başını semaya kaldır. Sordum:
- Bu gece nasıl bir gecedir? Şoyle anlattı:
- Bu gece, Allah TeÂlÂ, rahmet kapılarından uc yuz tanesini acar. Kendisine şirk koşmayanlardan hemen herkesi bağışlar. Meğer ki, bağışlayacağı kimseler buyucu, kÂhin, devamlı şarab (alkollu icki) icen, faizciliğe ve zinaya devam eden kimselerden olalar. Bu kimseler tevbe edinceye kadar, Allah TeÂl onları bağışlamaz.
Gecenin dortte biri gectikten sonra, Cebrail yine geldi ve şoyle dedi.
- Ya Muhammed! Başını kaldır... Bir de baktım ki, cennet kapıları acılmış.
Cennetin birinci kapısında da bir melek durmuş şoyle sesleniyor:
- Ne mutlu bu gece rukû edenlere!.. İkinci kapıda da bir melek durmuş şoyle sesleniyordu:
- Bu gece secde edenlere ne mutlu!.. Ucuncu kapıda duran melek de şoyle sesleniyordu:
- Bu gece dua edenlere ne mutlu!.. Dorduncu kapıda duran melek de şoyle sesleniyordu:
- Bu gece, Allah'ı zikredenlere ne mutlu!.. Beşinci kapıda duran melek de şoyle sesleniyordu:
- Bu gece Allah korkusundan ağlayan kimselere ne mutlu!.. Altıncı kapıda duran melek de şoyle sesleniyordu:
- Bu gece Muslumanlara ne mutlu!.. Yedinci kapıda da bir melek durmuş şoyle sesleniyordu:
- Hicbir dilekte bulunan yok mu ki, kendisine dilediği verilsin?
Sekizinci kapıda duran melek de şoyle sesleniyordu:
- Gunahının bağışlanmasını dileyen yok mu ki, gunahları bağışlansın?
Bunları gordukten sonra, Cebrail'e sordum:
- Bu kapılar ne zamana kadar acık kalacak? Şoyle dedi:
- Gecenin ilkinden, tan yeri ağarıncaya kadar. Sonra şoyle dedi:
- Ya Muhammed! Allah TeÂlÂ, bu gece, Kelb kabilesinin koyunlarının tuylerinin sayısı kadar kimseyi cehennemden azad eder".
Butun bu hadis-i şeriflerden anlaşıldığına gore Peygamberimiz (S.A.V.) Efendimiz, bu gecenin mubarek bir gece olduğunu, muslumanların bu gecede BerÂt'a mazhar olacaklarını ancak: Tevbe etmedikleri takdirde, şu kimseler affedilmeyeceklerdir:
1- Allah TeÂlÂ'ya şirk koşanlar.
Bilindiği uzere en buyuk gunah Allah TeÂlÂ’ya ortak koşmaktır. Zatında ve sıfatlarında tek olan eşi, dengi ve benzeri bulunmayan Allah TeÂlÂ'ya eş koşanları, O, affetmeyeceğini, bunun dışında kalan gunahları dilediği kimselerden bağışlayacağını Kur'an-ı Kerim'de şoyle bildirmiştir:
"Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz, bundan başka gunahları dilediği kimse icin bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse buyuk bir gunah (ile) iftira etmiş olur.
Mehmet TALU
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Geceyi Nasıl İhya Edelim...