“Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var?” diye buyuran Yuce Allah (c.c) duanın ne kadar ehemmiyetli olduğunu idrakimize kazırcasına Yuce Kitab’ında bildirmiştir.
Gunumuzde Alem-i İslam’da duanın yeterince ve gereği gibi yerine getirilemediği bir gercek ve bu gercek ışığında ibadetin ruhu, muminin silahı olan duayı emredildiği şekilde yapıp, duasız bir hic olduğumuz gerceğinin farkına varmalıyız. Ki bu kutlu Şaban ayında ve oruclu ağızla Kainatın Gulu gibi dua etmeye gayret gosterip gozyaşıyla gunah yangınımızı sondurmeye calışalım. Başka da caremiz var mı? Şaban ayında orucun ve oruclu duanın ciddiyetini hissedip ve Rabbin huzuruna oruclu ağızla cıkmaya gayret etmeliyiz… Efendimizin (sas) yaptığı gibi.
Peki bildiğimizle amel edebiliyor muyuz bir Mecusi kadar da olsa? Neden Mecusi diyorum cunku aşağıda Mecusinin ibretli duasını size kısaca sunacağım.
“Mecusinin biri dunyaya kapısını kapatmış; kendini bir putun hizmetine vermişti. Bir kac yıl gecti. Alnının yazısı bu kotu mezhepli Mecusiyi muhim bir işle karşılaştırdı. Zavallı adam, iyilik umidiyle putun ayaklarına duştu, mabedin toprağına kapandı: ’Aciz kaldım ,canıma doydum, bana merhamet et!Elimden tut, ey SANEM!’
Putun huzurunda tekrar tekrar yalvarıp yakardı. Fakat bir turlu işi yoluna girmedi.
Sineğini kovmaktan aciz olan bir put, adamın işini nasıl duzenler? Mecusi hiddetlendi: "Hey delalet bukağısı! dedi; sana kac yıldır boşuna mı taptım? Ya şu işimi yaparsın yahut da ben gider Tanrıdan isterim!" Ve daha puta secde ettiği toprakların tozları yuzunde iken Allah Teala, Mecusinin muradını verdi. Gerceği bilen bir zat bu hale hayret etti, aklı fikri bulandı. "Batıla tapan bir sersem alcak… Henuz puthanenin şarabıyla sarhoşken, daha gonlunu kufurden, elini hıyanetten yıkamamışken, Allah onun dileğini nasıl veriyor…” diye duşunmeye başladı. Kalbi bu muşkulun icinde batıp kalmıştı. O anda gonlu kulağına bir haber geldi:
’Putun onunde o akılsız ihtiyar cok şeyler soylemişti sozu kabul edilmemişti. Şayet bizim dergahımızdan da reddedilseydi SANEMLE SAMED’in arasında ne fark kalırdı?’
Allah’ım huzuruna noksan amelle, eli boş gelenlerden eyleme! Amin…