Google, Android işletim sistemi nedeniyle Avrupa Birliği’nden (AB) daha fazla para cezası almamak icin uygulamalarını kullanacak mobil cihaz ureticilerinden lisans ucreti talep edecek Google'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer, yaptığı yazılı acıklamada, Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kotuye kullandığı gerekcesiyle AB'nin kestiği 4,3 milyar avro para cezasının tekrarlamaması icin AB Komisyonuna cozum onerilerinin sunulduğunu kaydetti. Google'ın Android işletim sistemi kullanan akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihaz ureticileriyle yaptığı anlaşmaları guncellediğini belirten Lockheimer, Samsung, Huawei gibi ureticilerin Android'le uyumlu olmayan cihaz uretmelerine imkan tanındığını bildirdi. Lockheimer, Android işletim sistemi kullanacak mobil cihaz ureticilerinin Google'ın arama motoru, harita ve e-posta gibi ceşitli uygulamaları icin lisans ucreti odeyeceklerini ifade ederek, soz konusu değişikliklerin 29 Ekim tarihinden itibaren yururluğe gireceğini, bunun Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki butun yeni akıllı telefon ve tabletleri kapsayacağını aktardı. AB'NİN ADROID CEZASI AB, 2016'da Google'ı, Android işletim sistemiyle piyasayı domine etmekle ve rekabet kurallarına aykırı davranmakla suclamıştı. Suclama, Google'ın kendi arama ve diğer ceşitli uygulamalarını Android cihazlarda yuklu olarak sunmasından kaynaklanıyordu. AB Komisyonu, temmuz ayında Google'ın akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarda kullanılan Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kotuye kullandığı gerekcesiyle 4,3 milyar avroluk rekor seviyede para cezası kararı almıştı. Google, gecen hafta rekabet yasalarına uymadığı gerekcesiyle Bruksel'in verdiği 4,3 milyar avro para cezasını AB'nin en yuksek hukuki merci olan Avrupa Adalet Divanı yapısı icinde yer alan Genel Mahkemede temyize goturmuştu. Dunyanın en fazla kullanılan akıllı telefon işletim sistemi Android, Google'ın pek cok uygulaması icin onemli gelir kaynağı durumunda. AA __________________