GENEL BİLGİLER;
Yeşil ve mavinin kucaklaştığı, birlikte uyuyup uyandığı, ruzgÂrın başı dumanlı dağlarda efsanelerin en dramatiklerinden birini hÂl fısıldadığı, binlerce yıldır bir cok uygarlığın filizlenip boy attığı ve meyvelerini bıraktığı şehirdir Bolu.
Bolu'nun, tabiat, insan ve tarihin el ele verip yoğurduğu guzelliklerini gormek, dağların soylediği Koroğlu turkulerini işitmek isteyenlerin şehre ulaşması hic de zor değil. Bolu, Ankara ve İstanbul'un neredeyse tam ortasında bu iki merkezi birbirine bağlayan ana yolun ustundedir.
İLCELER
Bolu ilinin ilceleri; Dortdivan, Gerede, Goynuk, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yenicağa' dır.
Orenyerleri
Bolu (Bithynıum - Claudiopolis): Arkeolojik verilere gore Bolu ovasındaki ilk yerleşim M.O. 3. bine kadar uzanmaktadır. Şehir merkezindeki tepelerde kurulmuş olan Bithynium -Claudiopolis şehrinin tarihi ise 1978 yılında Hisartepe kazısında ortaya cıkan bulgulara gore, M.O. 7. yuzyıla kadar gitmektedir. Ceşitli yıllarda yapılan kazılarda Antinous Tapınağı ve tiyatroya ait olduğu sanılan parcalarla, ceşitli donemlere ait sikkeler, kaplar, şişeler, heykeller ve mezar stelleri bulunmuştur. Bu eserler halen Bolu Muzesi'nde bulunmaktadır.
Seben Kaya Evleri: ( Eski Yerleşim Bolgesi ) Seben İlcesine bağlı ve birbirlerine cok yakın olan Celtik Deresi, Hocaş, Kaşbıyıklar ve Yuva koylerinde derin vadiler boyunca yukselen kaya kitlelerinin yuzeyinde bir kac katlı kaya evlerine rastlanmaktadır.
Gerede Asar Kalesi: Gerede'nin Orencik Koyu'nun guneydoğusundadır. Cevrede arazi uzerinde bol miktarda Bizans seramiği gorulmekte, bu da kalenin Bizans donemine ait olduğunu gostermektedir. Ayrıca kale uzerinde kuzeye bakan bir mağara da mevcuttur.
Camiler
Bolu'da bulunan Buyuk Cami (Yıldırım Beyazıt Cami), Kadı Cami, Sarachane Cami, İmaret Cami, Ilıca Cami, Ilıca Cami, Suleyman Paşa Cami, Yıldırım Cami, Kanunî Cami, Yukarı Tekke Cami, Eskicağa Yıldırım Cami gorulmeye değer eserledir
Turbeler
Tokad-i Hayreddin Turbesi, Akşemseddin Turbesi, Omer Sekkin Turbesi, Aşağı Tekke Turbesi, Ummi Kemal Turbesi, Kasım Dede Turbesi, Babahızır Turbesi başlıcalarıdır.
Hanlar
Yukarı Taşhan: Bolu merkez Buyuk Cami mahallesinde bulunan Taşhan, 1804 yılında Abdullah Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Hamamlar
Orta Hamam: 1389 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Cifte hamam tarzında yapılan hamamın ic mekanlarında zengin suslemelere yer verilmiştir. İl merkezindedir.
Tabaklar Hamamı: 16. yuzyılda Tavil Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. İki bolum olan hamamın ic mekanları mermerlerle kaplıdır.
Sultan Hamamı: 16. yuzyılda Sokullu Mehmet Paşa tarafından cifte hamam tarzında yaptırılmıştır. İl merkezindedir
Suleyman Paşa Hamamı: Goynuk İlcesinde bulunan hamam, 1335'li yıllarda Gazi Suleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yıldırım Beyazıt Hamamı: Mudurnu İlcesinde bulunan hamam, aynı adla anılan caminin yanındadır. Aynı devirde yapılan hamamların en guzellerindendir. 1382'de yaptırılmıştır. Erken donem Osmanlı hamamlarının en orijinal orneklerinden biridir. Hamam tac kapısı ve kubbe gecişleriyle dikkat cekicidir.
Yıldırım Hamamı:
İlimiz Yenicağa İlcesine bağlı Eski Cağa Koyunde bulunmaktadır. 1388 yılında Yıldırım Beyazıt adına yapılan hamam, mimari bakımdan onemli bir eserdir.
Aşağı Hamam:
Gerede İlcesi Kitirler mahallesinde yer alan hamam 14. yy. sonlarında moloz taştan yapılmıştır.
Kaplıcalar
Bolu kaplıcaları Şehir merkezine 5 km. mesafede, Karacasu mevkiinde bulunan kaplıcalar cevresi ormanlarla kaplı nezih bir dinlenme yeridir. Termal turizm merkezi olan bolgede termal otel ve buyuk kaplıca, kucuk kaplıca ve Sağlık Bakanlığı'na ait fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi olmak uzere uc birim hizmet vermektedir. Doğal kaynaklı olan bu kaplıcalar, romatizma hastalıklarına, deri, dolaşım ve kalp, solunum yolu, kadın, sindirim sistemi, bobrek ve idrar yolları, kemik ve kireclenme hastalıkları ,metabolizma bozukluklarına iyi gelmektedir.
Babas kaplıcası: Mudurnu'ya 5 km. Mesafede bulunan kaplıca suları, travertenler arasından cıkmaktadır. 18 yataklı bir tesis bulunmaktadır. Kaplıca suyu metabolizma hastalıkları ile romatizma, kadın, sindirim ve bobrek rahatsızlıkları uzerinde olumlu sonuclar vermektedir.



Sarot kaplıcası: Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında Ilıca koyu hudutları icerisindedir. 66ºc sıcaklığındadır. 1500 yılı aşkın suredir kullanılmaktadır. Tarihî bir hamam vardır. Acı sular grubuna girmektedir. İcme kuru şeklinde kullanıldığında idrar yolu ve bobrek rahatsızlıklarına, banyo olarak kullanıldığında ise romatizma hastalıklara iyi gelmektedir. Kaplıca yanında kucuk bir konaklama tesisi bulunmaktadır.



Bağlum (Kesenozu) Kaplıcası: Bağlum kaplıcaları, Seben ilcesinin 14 km. Guneyinde, Kesenozu koyunde bulunur. Kaplıca suyu banyo olarak yuzyıllardır kullanılmaktadır. Mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kaplıcada ozel şahıslar tarafından işletilen pansiyonlar bulunmaktadır.



Catak Kaplıcası: Goynuk ilcesinin 30 km. guneydoğusunda dik yamaclar arasında cok guzel bir vadide, Himmetoğlu Koyu yakınındadır. Kaplıcanın romatizma, siyatik gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Cevrede bulunan kalıntılardan Romalılardan beri kullanıldığı duşunulmektedir.
NE YENİR?
Bolu'nun fındık şekeri, cikolatası, cam balı, kaymağı, tereyağı unlu tatlılarıdır. Kabaklı gozleme yoreye ozgu hamur işidir.
Mudurnu'nun saray helvası, kopuk helvası, Goynuk'un şeker fasulyesi Seben'in elması, uzumu, Mengen'in peyniri yorenin tadılmaya değer yiyecekleridir.
NE ALINIR?
Bolu'nun cam kolonyası, fındık şekeri, Bolu cikolatası, cam balı, kaymağı, tereyağı, kabaklı gozlemesi; Mudurnu'nun saray helvası, kopuk helvası, ipek oyaları; Gerede'nin deri ve bakır eşyaları; Goynuk'un şeker fasulyesi, el dokumaları; Seben'in elması, uzumu; Mengen'in peyniri; Kıbrıscık'ın pirinci, el dokuması torbaları ve kilimleri, hediyelik olarak satın alınabilir.
YAPMADAN DONME
Sonbaharda Yedigoller'de kamp yapıp fotoğraf cekmeden,

Abant Golu ve diğer gol cevresinde yuruyuş yapmadan,

Mudurnu ve Goynuk evlerini gormeden,
Bolu Yaylalarında gezmeden,
Kartalkaya'da kayak, Abant'da yamac paraşutu yapmadan.

Seben Kaya evlerini gormeden,
Bolu'nun cam kolonyası, fındık şekeri, Bolu cikolatası, cam balı, kaymağı, tereyağı, kabaklı gozlemesi; Mudurnu'nun saray helvası, kopuk helvası, ipek oyaları; Gerede'nin deri ve bakır eşyaları; Goynuk'un şeker fasulyesi, el dokumaları; Seben'in elması, uzumu; Mengen'in peyniri; Kıbrıscık'ın pirinci, el dokuması torbaları ve kilimleri; satın almadan,
Geleneksel "Mengen Aşcılar ve Turizm Festivali", Dortdivan Yayla Şenlikleri ve Bolu Koroğlu Kultur Sanat Turizm Festivali izlemeden,
... Donmeyin.

turizm.gov.tr den bilgiler alınarak duzenlendi
__________________