ERZURUM
GENEL BİLGİLER
Yuzolcumu: 25.066 km²
Nufus: 848.201 (1990)
İl Trafik No: 25
Doğu Anadolu Bolgesi'nin en buyuk kenti olan Erzurum oldukca eski bir yerleşim birimidir. Palandoken Dağı eteklerinde kurulu olan kent son yıllarda kış turizmi acısından buyuk onem kazanmıştır. Tarihi yonden cok zengin bir cok eseri barındıran ve adeta bir kultur merkezine benzeyen kent gunumuzde onemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır.
İLCELER
Erzurum (merkez), Aşkale, Cat, Hınıs, Horasan, Ilıca, İspir, Karacoban, Karayazı, Koprukoy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere.
Palandoken Kayak Merkezi
Ulkenin onemli Kayak Merkezlerinden olan Palandoken Erzurum ili sınırlarındadır.
Muzeler
Erzurum Arkeoloji Muzesi
Adres: Yenişehir Caddesi No: 11
Tel: (0442) 233 04 14
Faks: (0442) 233 04 15
Erzurum Ataturk Evi Muzesi
Adres: Cumhuriyet Caddesi
Tel: (0442) 234 20 37
Erzurum - Turk İslam Eserleri ve Etnografya Muzesi (Yakutiye Medresesi) Adres: Cumhuriyet Caddesi
Tel: (0442) 235 19 64
Orenyerleri
Erzurum Kalesi Adres: Yenişehir Cad. No:11 Erzurum
Tel: (442) 218 14 06
Erzurum Cifte Minareli Medrese
Kuleler ve Kaleler
Saat Kulesi: İc kale mescidine minare olarak yaptırılan Saat Kulesi, Tepsi Minare ve Kule diye de adlandırılmaktadır.Şehre hakim bir tepe uzerinde kurulu bulunan Erzurum Kalesi'nin surlarındaki Saat Kulesi her taraftan cok rahatlıkla gorulebilmektedir.
Erzurum Kalesi: Erzurum İli'ne 79km uzaklıktaki Horasan-Pasinler-Erzurum tarihi İpek Yolu uzerindedir. İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi'nin M.S. 5.yy ilk yarısında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
Medreseler
Cifte Minareli Medrese: 13'uncu yuzyılın sonlarında İlhanlılar tarafından yaptırılmıştır.Anadolu Selcuklu Mimari geleneğinde acık avlulu, iki katlı ve iki minareli eğitim kurumu, Anadolu'nun en buyuk medresesidir.
Yakutiye Medresesi: Hoca Celaleddin Yakut tarafından MS 1310 yılında inşa edilmiştir.İlhanlı doneminden gunumuze kalan nadir eserlerden birisidir. İslam Eserleri Muzesi olarak kullanılmaktadır.
NE YENİR?
Su boreği, ekşili dolma, kesme corbası, ayran aşı (yayla corbası) ciriş, şalgam dolması, yumurta pilavı, kadayıf dolması Erzurum'un geleneksel mutfağını oluşturur.
NE ALINIR?
Erzurum oltu taşı işciliği ile cok meşhurdur. Oltu taşından yapılan tespihler, ağızlıklar, bilezik, gerdanlıklar, broş, kupe, sac tokası yorenin onemli hediyelik eşyalarıdır.
YAPMADAN DONME
Palandoken'de kayak yapmadan,
Cifte minareli Medreseyi,Yakutiye Medresesi'ni ve muzeleri gormeden
Yolunuz İspir'e duşerse rafting sporu yapmadan,
Yolunuz Tortum'dan gecerse Tortum Şelalesi'ni ve golunu gormeden,
Cağ kebap, su boreği ,ayran corbası ,kadayıf dolması yemeden
...Donmeyin.
turizm.gov.tr den alıntı yapılarak duzenlenmiştir
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil