GENEL BİLGİLER;
Turkiye'nin Doğu Anadolu Bolgesindeki sınır illerinden olan Ardahan, sınırları icerisindeki Damal Dağları'nda beliren Ataturk silueti ile unludur. Her yıl Haziran ayının 15 ile Temmuz ayının 15’ine kadar saat 18’den itibaren Karadağ sırtlarında Ataturk’un bu silueti net olarak yaklaşık 20 dakika izlenmektedir. Ardahan'da bu tarihlerde Ataturk'un İzinde-Golgesinde Damal Şenlikleri duzenleniyor.
İLCELER:
Ardahan (merkez), Cıldır, Damal, Gole, Hanak, Posof
NASIL GİDİLİR?
Karayolu: İlin Karadeniz Bolgesi’ne acılımını sağlayan tek yol Ardahan-Şavşat Karayolu’dur. Ancak gerek yol guzergahının dağlık olması, gerekse yolun bozuk olması nedeniyle kış aylarında sık sık ulaşıma kapanmaktadır. Bu yola alternatif olarak duşunulen Ardahan-Yalnızcam-Ardanuc Karayolu ise hem mesafe hem de coğrafi bakımdan elverişli şartlara sahiptir. Bu yolun tamamlanması ile ilin Karadeniz Bolgesi ile bağlantısı kolaylaşacaktır.
COĞRAFYA
Kuzeyde ve doğuda Gurcistan toprakları, guneyde Kars, batıda Artvin ve Erzurum illeriyle sınırlıdır. İlin en onemli akarsuyu Kura ırmağı, en buyuk golu ucgen bicimli Cıldır goludur. Van golunden sonra Doğu Anadolu Bolgesinin ikinci buyuk golu olan Cıldır, lav akıntısı sonucunda oluşmuş bir "lav seti golu"dur. Suları tatlı olan gol aralık ve nisan ayları arasındaki donemde yer yer donmaktadır.
Karasal iklime hÂkim olup kışları uzun, sert ve kar yağışlı, yazları ise kısa ve serindir. Yalnızca etrafı dağlarla cevrili olan ve ortalama 900 m. yukseklikte bulunan Posof ilcesi mikroklimatik iklim koşullarına sahip olup, kışları yumuşak ve yağışlı, yazları ise sıcak gecmektedir.
TARİHCE
Ardahan ili, 27 Mayıs 1992’de cıkarılan yasayla, Turkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur.
Ardahan Kalesi’nde yapılan araştırmalar, yorede Eski Tunc Cağı’na ait kalıntıları ortaya koymaktadır. Eski adı Artan’dır. Ardahan Kalesi uzun yıllar, Osmanlı topraklarını Kafkasya yonunden gelen saldırılara karşı korumuştur. 1878 Ayastefanos Antlaşması’yla Rusya’ya verilen yore, 1918 Brest-Litovsk Antlaşması’yla geri alınmıştır. Yerleşim, 26 Nisan 1919’da Gurculerin işgaline uğramış, 23 Şubat 1921’de Turkiye topraklarına katılmıştır.
NE YENİR?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ulke capında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en unlu yemek turleridir.
NE ALINIR?
Halıcılık ve gumuş işlemeciliği ildeki en onemli el sanatlarındandır. Yore motiflerini taşıyan gumuş kemer, başlık ve takılar yoreye gelen turistlerin ilgisini ceken hediyelik eşyalardır
YAPMADAN DONME
Ardahan Kalesini, Posof Savaşır koyu kalesini, Posof ceşmelerini gormeden,
Cıldır Şeytan Kalesini, Cıldır'ın tarihi camilerini gezmeden,
Damal dağında Ataturk siluetini gormeden,
Cıldır'da guneşin batışını izlemeden,
Cıldır Aktaş Golu'nu gormeden, Golun alabalıklarından yemeden,
Kaşar peynirinin ve balının tadına bakmadan,
...Donmeyin.

ARDAHAN TANITIM FİLMİ

turizm.gov.tr den alıntı yapılarak duzenlendi
__________________