Allah'a Karşı İftira ve Saygısızlık Etmeleri ve Bu Konuda Uydurdukları Hadis Ornekleri 1.Boum:
*** Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: “ Resûlullah a.s.v. buyurdular ki :
“ Cehennem icerisine Âsiler atıldıkca: “ Daha var mı?” demekten geri durmaz. Bu hal, Rabbu’l-İzze’nin cehennemin icine ayağını koyup, iki yakasını durup birleştirmesine kadar devam eder. işte o zaman Cehennem: “Yeter, yeter. İzzet ve keremine yemin olsun yeter” der. Cennette fazlalık devam eder. Allah, ona mahsus yeni bir halk yaratır ve bunları cennetin fazla kısmına yerleştirir.
(Kutub-i Sitte, Prof. Dr. İbrahim Canan, Akcağ Yayınları 1992 - Ankara. Cilt 14 s.445 Hadis sırası 5226, Alıntıları: Buhari, Tefsir, KÂf 1. EymÂn 12. Tevhit 7, Muslim, Cennet 37, ( 2848), Tirmizi, Tefsir, Kaf, (3268) )
( Not: Bundan sonra İbrahim Cananın Kutub-i Sitte isimli 18 ciltlik hadis kitapları kaynak gosterildiğinde, kaynak ismi K. S . Olarak kısaltılacak ve onune sıra numarası yazılacak. Orneğin K.S. 5126 gibi.)
Hadisin Tenkidi: Yıllarca inanc sistemlerini inceledim bunlardan başka İlahı’nı cehenneme layık gorenine hic rastlamadım. Putperestler dahi, taptıkları putlarına boyle bir şeyi yakıştırmazlar, tercumeyi yapan İbrahim CANAN, asıl metinde gecen cehennemin icine ifadesini tam tercume etmeyerek, (belli ki, ifade ona da ağır gelmiş) cehennemin uzerine ifadesini kullanmış. Halbuki asıl metinde “aleyhe” değil, ifade “fiyhe” yani “icerisinde” şeklindedir.
Bunlar, Allah’ı tecsim ederek ona ayak isnat ettiler ve bu ayağı da cehenneme koydular. Cennet icin ise doldurulmak uzere imtihansız halk yaratılacağını iddia ettiler. Cehennemin boşluğunu Allah’ın ayağıyla, Cennetin boşluğunu ise hic dunyaya gelmemiş halkla doldurmak oylemi! Allah, bunların bu kufrunden munezzeh ve yucedir. Allah’a ayak isnat etmeleri teşbih değil tecsimdir. Zira cehennem cisimdir ve cisimlerin doldurulması ancak cisim ile olur.
Allah’ın, cehennemi neyle dolduracağına dair Kur’an’dan mealen:
- Eğer Rabb’in dileseydi insanları tek bir ummet yapardı. Oysa, işte ihtilaf edip durmaktadırlar. 11/118
- Ancak Rabbının merhamet ettikleri, (Bu ihtilaftan) istisna teşkil ederler. Zaten Allah, onları bunun icin yaratmıştır. Ve boylece, Rabbının “muhakkak cehennemi hep cin ve insanlarla dolduracağım” sozu yerine gelmiş olacaktır. 11/119
- Dileseydik, herkese hidayetini verirdik, (herkesi doğru yola getirirdik). Fakat (hikmetim uyarınca) benden (cıkan) şu soz gercekleşecektir: “mutlaka cehennemi, cinlerden ve insanlardan bir kısmıyla tamamen dolduracağım.” 32/13
Gorulduğu gibi, cehennemin doldurulması konusunda uydurdukları hadis Kur’an’a ters duşmektedir.
*** Hz. Ebû Hureyre r.a. Anlatıyor: “Resûlullah a.s.v. buyurdular ki: Sizden biri kardeşiyle dovuşunce yuze vurmaktan sakınsın.” (Buhari, Itk 20, Muslim, Birr, 112, (2612). )
Muslim’in ifadesinde şu ziyade var. “... Zir Allah Âdem’i kendi sûretinde yaratmıştır.” ( K.S. 3483 Cilt 10 Baskı 1990)
*** Yine Ebu Hureyre r.a. Anlatıyor: “Resûlullah a.s.v. Buyurdular ki: Allah’u teala hazretleri, Hz. Adem a.s.mı kendi sureti uzere ve boyunu da atmış zira olarak yaratınca:.... (K.S. 3382 C.10 S.177 B.1990, alıntısı Buhari, İstizan 1, Muslim, Cennet 28 (2841) ).
*** İbnu AbbÂs r.a. Anlatıyor: Resûlullah a.s.v. Buyurdular ki : Bu gece Rabb’imden bir (melek, elci olarak) geldi. -Bir rivayette ise şoyle demiştir: “Rabbim bana en guzel bir surette geldi” -ve : Ey Muhammed.” dedi.
“Buyur Rabbim, emrindeyim.” dedim.
“Mele’i A’la (da bulunanların) nelerde yarıştıklarını biliyor musun" dedi.
“Hayır” dedim. Bunun uzerine elini omuzlarımın arasına koydu. Hatta onun serinliğini goğuslerimde hissettim.......” (K.S. 4668 C.13 B 1992 alıntı: Tirmizi, Tefsir SÂd, (3231,3232) ).
*** Hz. Ubey İbnu Ka’b r.a. Anlatıyor: Resûlullah a.s.v. Buyurdular ki: “Hakk’ın musafaha ettiği ilk kimse Omer’dir. İlk selam verdiği kimsede o olacaktır.” (K.S.6012 C.16 B. 1993) Alıntı İbn!i Mace 104.
[COLOR="Red"]Hadislerin Tenkidi: Allah’a insan şeklin de suret iddia ettiler, oyle bir benzerlikten dolayı yuze vurulmamasını tavsiye ettiler. Aslında istedikleri saygı gayreti değildir. Allah’ın yuzu ile insanın yuzunun aynı olduğunu vurgulamak icin yuze vurulmamasını tavsiye etmişlerdir. Allah’ın eline serinlik atfetmeleri de tecsim vurgulamasıdır, aynı şekilde Allah’ın Omer ile tokalaştığını ve onun elinden tutup cennete koyduğu iddiası da apacık tecsimdir. Allah’ı tecsim etmek yani cisim saymak apacık kufurdur.
Ayrıca Omer’i Peygamberimiz dahil tum Peygamberlerden ve Muslumanlar dan ustun olarak rivayet etmeleri, karışıklık cıkarma amaclı bir yalan uydurmasıdır, yoksa Omer’i sevdiklerinden falan değildir.
*** Hz. Ebu Hureyre r.a. Anlatıyor: Resûlullah a.s.v. buyurdular ki:
“Uzumu Kerm diye isimlendirmeyin. “Vay şu dehrin mahrumiyet ve husranına” diye kahırlı soz soylemeyin. Zira Allah’ın kendisi dehr (zaman) dir.” (K.S. 5938 C.16 B.1993 Alıntıları, Buhari Edep 101, Muslim Elfaz 516, (2246, 2247), Ebu Davud, edeb 81 (4974), Muvatta, Kelam 3.(2.984).)
Hadisin Tenkidi: Allah hicbir şekilde zaman olarak tavsif edilemez, zira zamanın kendisi yaratıktır. Gecer ve noksanlaşır, bağlı olduğu olaya ilişkin tukenir. Yoktan var edilmekte ve vardan yok edilmektedir. Dun yok olmuştur, yarın yaratılmakla yoktan varlığa gelecektir. Var iken yok olan, yokken var olan hicbir şekilde İlah olmaz, zira bu hususlar noksanlık ve acizliktir. Allah ise hicbir şekilde zamanın bu ozelikleriyle noksan ve aciz değildir. Zira Allah noksan sıfatlardan munezzehtir.
Zaman konusunda Kur’an’dan mealen:
-İnsanın uzerinden, henuz kendisinin anılan bir şey olmadığı uzun bir sure gecmedi mi. 76/11
Gorulduğu gibi zaman gelip gecici bir şeydir, Allah zaman olarak tavsif edilemez, hadis diye iddia ettikleri Kur’an’a aykırıdır.
*** Sahiheyn (Buhari ve Muslim) ve Tirmizi de Ebu Hureyre’den gelen diğer bir hadiste Resûlullah şoyle buyurmuştur:
Allah TeÂla hz.şoyle buyurdu: “Ben, kulumun benim hakkımdaki zannına goreyimdir.” (K.S.5849 C.16 B.1993 alıntıları Buhari, Tevhit 35, Muslim, Zikr 1, (2675), Tirmizi, Zuht 51, (2389) )
Hadisin Tenkidi: Kullar, Allah hakkında iyi veya kotu zanda bulanabilirler. Bir kimsenin Allah hakkında iftira en kotu zanda bulunması mumkundur, o taktirde iddia ettikleri hadise gore Allah kotudur manası cıkar ki, Allah’ı oyle bir şeyden tenzih ederiz. Allah kullarının zannına gore değil, kendi zatına goredir. Zan kendi başına hakikatten hicbir şey ifade etmez. Bununla ilgili olarak Kuran’da şoyle bildirilmiştir. Mealen:
-Onların coğu zandan başka bir şeye uymuyorlar. Zan ise gercekten hicbir şey kazandırmaz. Muhakkak ki Allah onların ne yaptıklarını bilir.10/36
-Allah’ı gereği gibi bilemediler. Halbuki Kıyamet gunu yer, tamamen O’nun avucu icindedir, goklerde sağ elinde durulmuştur. O, onların ortak koştuklarından uzak ve yucedir.39/67
-Allah’a yalan uydurandan daha zalim kim olabilir? Onlar Rab’lerine sunulacaklar, şahitler de: “İşte Rab’lerine karşı yalan soyleyenler bunlardır.” diyecekler. İyi bilin ki Allah’ın laneti zalimlerin uzerinedir. 11/18
-Bak nasıl Allah’a yalan uyduruyorlar. Apacık bir gunah olarak bu yeter. 4/50
Gorulduğu gibi uydurdukları hadis, Kur’an’a aykırıdır ve Allah’a karşı bir iftira ve isyandır.
*** İbnu’l -Museyyib, Ata İbnu Zeyd el- Leysi, Ebu Hureyre r.a. den naklen anlatıyor: Resûlullah’a atfen mahşerde iclerinde munafıkların da olduğu halde (yalnız) bu ummet kalacak, derken Allah Tebareke ve Teala onlara evvelce tanıdıklarından başka bir surette tecelli edecek ve:
-Ben sizin Rabb’inizim, diyecek. Onlar (Allah’ı tanımadıkları icin)
“Biz senden Allah’a sığınırız! Rabbımız geldiği zaman biz onu tanırız” diyecekler. Bunun uzerine Allah Teala hazretleri (karşılarında) onların tanıdıkları suretiyle tecelli edecek ve : “Ben sizin Rabb’inizim” buyuracak. Onlarda:
“Evet, bizim Rabbımız sensin” diyerek ona tabii olacaklar......" (K.S.5072 C.14 B.1992 alıntılar Buhari, Rikak 52, Ezan 129, Tevhit 24, Muslim, İman 299, (182), Tirmizi, Cennet 20, (2560) ) (Sahih-i Muslim,Ahmed Davudoğlu, Sonmez neşriyat A.Ş. C.2 299/665 )
Hadisin Tenkidi: Birinci seferki, Allah’ın tecelli ettiği iddialarında, Allah’ın kendisine uygun gelmeyen ve munafıklar iclerinde olduğu halde tum Muhammed ummetinin onu tanımayacakları bir surette tecelli ettiğini iddia etmeleri, Allah’a bir saygısızlığı ifade eder. Zira Allah’ın, hem muminler, hem de munafıklar tarafından reddedilecek, (haşa O’ndan) cirkin bir surette tecelli ettiğini iddia etmişlerdir. Oyle ki, inancı ve ameli ne olursa olsun Allah’ı kimse beğenmemiş demektedirler. Ayrıca bu hususu vurgulamak icin rivayet yalanlarına munafıkları da dahil etmişlerdir. Ayrıca, Allah’ın suretten surete şekil değiştirme ile tecelli edip gorunduğunu iddia etmeleri tecsimdir. O tecsim edilmekten yani yaratıklara benzetilmekten onlarla bir sayılmaktan munezzehtir.
*** İbnu-l Museyyib, Ata İbnu Zeyd el-Leysi, Ebu Hureyre r.a. Den naklen anlatıyor: Resûlullah’a atfen, insanlar Resûlullah a.s.v.’e “ Ey Allah’ın Resulu: Kıyamet gunu Rabb’imizi gorecek miyiz?” diye sordular. O da: “Siz bulutsuz dolunay gecesinde Ay’ı gormekte şupheye duşer misiniz?” diye cevap verdi. Onlar :
“ Hayır! Ey Allah’ın Resulu.” diye cevap verdiler. Bunun uzerine:
“Şunu bilin ki siz Rabb’inizi boyle goreceksiniz.... (K.S. 5072 C.14 Alıntılar Buhari, Rikak 52, Ezan 129, Tevhit 24 Muslim, İman 299, (182), Tirmizi, Cennet 20, (2560) )
*** Ebu Zerr r.a. anlatıyor: “Resulullah a.s.v. a’ “sen Rab teala yı hic gordun mu?” diye sordum. “Nurdur, ben O’nu nasıl gorurum” buyurdular.” ( K.S. 5159 C.14 alıntılar, Muslim, İman 291.(178): Tirmizi, Tefsir, Necm,(3278). )
Hadislerin Tenkidi: Son hadiste Allah’ın gorulmeyeceğini tahdis etmeleri, goruleceği hususunda tahdis ettikleri evvelki diğer iki hadisle celişkilidir. Zaten metotlarının ana temellerinden biride budur. Bir konuda bir hadis rivayet ederken o hadise aykırı bir veya birden fazla hadis, tahdis etmeye ozenle gayret gosterirler, boylece celişkili hadisleri işlerine geldiği yerde kullanmak, hem de zihinleri iyice karıştırmak icin bunu yaparlar.
...:::Alıntıdır:::...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- ...:::Uydurma Hadisler Bolum 1:::...