es selam
arkadaslar marifetnameden aynen elle yazıyorum..yanlıslıklar ıcın ozur dılerım..
İNSAN KALBİNDEKİ KOTU AHLAKIN HAYVAN SURETLERİNE BENZEMESİ HECE HARFLERİYLE OLAYLARIN VE RUYALARIN YORUMLANMASI
ey aziz!marifet ehli diyorlarki:
alemde yaratılan butun hayvanların sekıl ve suretlerıın benzerlerı,ınsanda da mevcuttur.ınsandakı kotu ahlak hayvanlara benzemesının alemetıdır.bunlara soyle mısal vererek daha kolay anşasılmasını temın etmeye calısabılırz:
kibir kaplama benzer,saldırgan olan ınsanın suretı aslana,kıskanc olanın kurda benzer.bunun acık mısalı hz yakubun gordugu ruyadır...hz yakub cok sevdıgı oglu hz yusufu sevmesıını cekemıyen dıger ogulları tarafından kendısınden uzaklastırılmadan once ogullarının ona kurd lar gıbı saldırdıgını ruyasında gormustu..bunn ıcındırkı ogulları kardeslerı ıcın ( yusuf ıcın )
-onu bızımle gonder..dedıklerınde onlara
-onu kurdun yemesınden korkuyorum..demıs ve onu goturmelerıne engel olmaya calısmıstır.
( not bu kıssa ıle ayrıntılı bılgı yusuf suresınde ayrıntılı olarak anlatılmaktadır )
kalbınde ofke ve kını olanın suretıgı kopege.hılekar olanınkı tılkıye,aldatıcı olanınkı tavsana,kadınlık organına asırı duskunluge olanınkı merkebe,arkadan ılıskıde bulunannkı domuza,kadın sehvetınınkı koyuna,obur olanınkı ınege,tamahkar olanınkı karıncaya,kındar olanınkı deveye,cımrı olanınkı fareye,dusmanlık edenınkı yılana,uzen ve ıcıten ınsanın suretı akrebe,vesvesınkıde sarı arıya benzer,zevk halındekınınkıde kırmızı suratlı devenın suretıne benzer..
bu husus cok devam eder ve dıger huyların suretlerıde dıger hayvanların suretlerııne benzer.kotu huylardan bırıne galıp gelen kımse ( gonul ) kendısını o ruyada o hayvanın suretıne galıp gorur..
mesela kadınlık organına asırı duskunlugu olan..kendısını ruyasıda merkebe bınmıs olarak gorur,eger bu sehvete yenılırse ruyasında kendısını merkebın altında gorur.
bu ve buna benzer dıger huylarda bununla kıyaslanabılır ve anlasılabılır.kaınattakı mevcut varlıkların hepsı ınsanın dısında ve ıcınde sekıl bulmus ve duruma gore keyfıyet kazanmıstır.ahlakıını guzellestıren bır kalp,saf ve temız olmayan gonul ıse uyku halınde butun gecmısını ve gelecegını her seyını ruyasında gorur.
es selam
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Marifetnameden:ınsandakı kotu ahlakın hayvan suretlerıne benzemesi