Hamd gunahları bağışlayan tevbeleri kabul buyuran Allah (c.c) Hazretlerinedir.SalÂt ve selam alemlere rahmet olarak gonderilen peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav) efendimize , O’nun temiz ,pak Ehl-i Beytine ve şerefli ashabınadır.Kim O’na tabi olursa kıyamet gunune kadar guzelliklere hÂiz olacaktır.
Allah(c.c) şoyle buyurur:
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ الزمر:53.
De ki: "Ey haddi aşarak nefislerine karşı israf etmiş olan kullarım! Allah'ın rahmetinden umid kesmeyin. Cunku Allah, butun gunahları bağışlar. Şuphesiz ki O, cok bağışlayıcıdır, cok merhamet edicidir.
وَأَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفاً مِّنَ اللَّيْلِ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّـيِّئَاتِ ذَلِكَ ذِكْرَى لِلذَّاكِرِينَ هود:114
Gunduzun her iki tarafında ve gecenin sacaklarında (gunduze yakın olan saatlerinde) namaz kıl! Muhakkak ki, iyilik kotulukleri giderir. Bu ise, duşunebilenlere bir oğuttur.
Ey okuyucu dostum!
Hepimiz hata yaparız.Hepimiz gece gunduz işlediğimiz gunahların bağışlanmasına muhtacız.Allah’ın (c.c) biz kullarına gunahları bağışlatıcı bir cok sebeb hazırlaması yuce Rabbimizin rahmetindendir.Mu’min kul bir gunaha duşecek olsa Allah(c.c) rahmeti ve mağfireti ile o kulunu kuşatır.Fakat butun bunların yanında Butun noksan sıfatlardan munezzeh olan Rabbimiz , biz kullarına imanı ve şirkten uzak durmayı şart koşmuştur.Cunku kufur ve şirk bağışlanmaya engeldir.
إِنَّ اللّهَ لاَ يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَن يَشَاءُ وَمَن يُشْرِكْ بِاللّهِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلاَلاً بَعِيداً النساء:116
Şuphesiz Allah kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışında dilediğini bağışlar. Allah'a ortak koşan, muhakkak ki, derin bir sapıklığa duşmuştur.
GUNAHTAN BAĞIŞLANMA YOLLARI
Ey sevgili kardeşim!
Bu bolumde sana Allah’ın (c.c) rahmetinden umit kesmeyip Allah’ın (c.c) rahmetine ve bağışına koşman icin Allah’ın (c.c) gunahları bağışlamasına sebeb olarak ihsan ettiğinden bir kısmını aktaracağım.
وَسَارِعُواْ إِلَى مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ آل عمران:133
Rabbinizin bağışına ve genişliği goklerle yer arası kadar olan, Allah'tan gereği gibi korkanlar icin hazırlanmış bulunan cennete koşun!
1.İSLAM :
قُل لِلَّذِينَ كَفَرُواْ إِن يَنتَهُواْ يُغَفَرْ لَهُم مَّا قَدْ سَلَفَ الأنفال:38
O kÂfirlere de ki: Eğer bu işe son verirlerse daha once yaptıkları bağışlanacak. Yok yine karşı koymaya başlar, isyana donerlerse, onceki ummetlere uygulanan kurallar kendilerine de uygulanacak. (Artık o ilÂhî uygulamayı beklesinler.)
Amr b. As’dan (r.a) rivayet edildiğine gore Peygamberimiz (sav):
مسلم.
Bildim ki İslam kendisinden oncekkileri yok eder.(Muslim)
2.ALLAH (c.c) YOLUNDA HİCRET :
Kufur diyarından İslam diyarına goc etmek demektir.
ثُمَّ إِنَّ رَبَّكَ لِلَّذِينَ هَاجَرُواْ مِن بَعْدِ مَا فُتِنُواْ ثُمَّ جَاهَدُواْ وَصَبَرُواْ إِنَّ رَبَّكَ مِن بَعْدِهَا لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ النحل:110
Sonra şuphesiz Rabbin, eziyet edildikten sonra hicret eden, sonra cihad eden ve sabreden kimselerin yardımcısıdır. Bunlardan sonra Rabbin elbette cok bağışlayıcıdır, cok merhametlidir.
.
Şuphesiz ki hicret kendisinden oncekileri yok eder.
3.HACC-I MEBRUR :
Şuphesiz ki Hacc kendinden oncekileri yok eder.
Ebu Hureyre’den (r.a) rivayet edildiğine gore Peygamberimiz (sav):
البخاري
Kim Allah rızası icin hacc yapar da kotu soz ve fasıklık yapmazsa sanki anasından doğmuş gibi doner.(Buhari)
4.EZAN ESNASINDA DUA ETMEK :
Sa’d’den (r.a) rivayetle Peygamberimiz (sav) :
مسلم
Kim ezanı işittiğinde , “Ben ortağı olmayan ve bir olan Allah’tan başka ilah olmadığına , Muhammed Mustafa’nın (sav) Allah’ın kulu ve elcisi olduğuna şahitlik ederim.Allah’tan Rabb olarak , Muhammed Mustafa’dan (sav) rasul olarak ve İslam’dan din olarak razı oldum.”derse gecmiş gunahları bağışlanır.(Muslim)
5.”AMİN” KELİMESİNDE MELEKLERLE MUVAFFAKİYET ETMEK :
Ebu Hureyre (r.a)’dan rivayetle peygamberimiz(sav) :
بخاري ومسلم
İmam “amin” dediğinde siz de “amin” deyiniz.Cunku kimin “amin” demesi meleklere tevafuk ederse gecmiş gunahları bağışlanır.(Buhari ve Muslim)
6.” سمع الله لمن حمده”KELİMESİNDE MELEKLERE MUVAFFAKİYET ETMEK :
Peygamberimiz (sav) şoyle buyurmuştur :
بخاري ومسلم
İmam “ سمع الله لمن حمده ”dediği zaman sizde ” اللهم ربنا لك الحمد “ deyin.Cunku kimin bu sozu meleklere tevafuk ederse gecmiş gunahları bağışlanır.(Buhari ve Muslim)
7.YANILMAKSIZIN KILINAN İKİ REKAT NAMAZ :
أحمد
Kim guzel bir şekilde abdestini alır daha sonra icerisinde yanılma olmadan iki rekat namaz kılarsa gecmiş gunahları bağışlanır.(Ahmed b. Hanbel)
8.HACERUL ESVED VE RUKNU YEMANİYE DOKUNMAK :
İbni Omer (r.a)’dan rivayetle Peygamberimiz (sav) :
أحمد
Şuphesiz ki Hacerul Esved ve Ruknu Yemani’ye dokunmak gunahları siler.(Ahmed b. Hanbel)
9.ZİKRULLAH İCİN TOPLANMAK :
Sehl b. Hanzala (r.a)’dan rivayetle Peygamberimiz (sav) :
أحمد
Bir topluluk zikrullah icin toplanır ve sonra bu şekilde ayrılırsa onlara :”Bağışlanmış olarak kalkınız.” denir.(Ahmed b. Hanbel)
Enes (r.a)’dan rivayetle Peygamberimiz (sav) :
أحمد
Bir topluluk Allah’ı zikir icin oturunca onlara gokten bir munadi şoyle der : “Bağışlamış olarak kalkınız.” (Ahmed b. Hanbel)
10.HASTALIK :
Ebu İmama (r.a)’dan rivayetle Peygamberimiz (sav) :
الحاكم
Bir kul hastalandığı zaman Allah(c.c) meleklerine şoyle buyurur : “Ben kulumu kaydettim.Eğer onun ruhunu kabzedecek olursam onu bağışlarım.Eğer ona sıhhat afiyet verecek olursam o zaman gunahsız olarak ayağa kalkar.”(Hakim)
Hz. Aişe (r.a) dan rivayetle Peygamberimiz (sav) :
البخاري
Mu’min rahatsızlandığı zaman koruğun demirin pasını tamizlediği gibi gunahlardan temizlenir.(Buhari)
UKUBATI GERİ CEVİRME SEBEBLERİ
Sevgili kardeşim!
Mu’min bir gunah işlediğinde bunun cezasına şu 10 başlıkla engel olabiliriz ;
1.Allah Teala’nın bağışlamasını umarak nasuh bir şekilde tevbe etmek.Cunku tevbe eden kişinin gunahı yok gibidir.
2.Allah Teala’ya istiğfar etmek.
3.İşlenen gunahlara kefaret olması icin guzel amellerde bulunmak.Rabbimiz
( إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّـيِّئَاتِ هود:114) Şuphesiz ki hasenat (iyilikler) seyyiatı (gunahları) goturur. (hud 114)
4.Mu’min kardeşlerine dua etmek.
5.Amellerinin sevablarından Mu’min kardeşlerine hediye etmesi.
6.Ahirette Peygamberimizin (sav) şefaatine nail olmak.
7.Allah’ın (c.c) dunyada ; sevdiği kimseleri , ailesini , malını bir musibete ducar etmesi.
8.Kabir hayatında kabrin sıkması ve kabir azabı gunahlara keffarettir.
9.Allah’ın (c.c) kıyamet gunu sıkıntılarına ducar etmesi .
10.Merhametlilerin en merhametlisi olan Allah’ın (c.c) merhametine nail olası.merhametine nail olası.
Kim bu 10 hususta bir hataya duşerse kendinden başkasını kınamasın.Cunku Allah (c.c) kutsi hadiste şoyle buyurur :
مسلم
CEHENNEMDEN KURTULMA SEBEBLERİ
Allah (c.c) af , mağfiret ve rızasını kazanması icin kullarına ihsan ettiklerinin yanı sıra kullarına cehennemden azad olması icin yollar gostermiştir.
( زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ آل عمران:185 ) Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa o, gercekten kurtuluşa ermiştir.(Âl-i imran 185)
Bunların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz :
1. 3 TANE COCUĞUNU KAYBEDEN VE BUNA SABREDEN :
الطبراني
Kim uc tane cocuğunu defnederse Allah (c.c) ona cehennemi haram kılar.(Taberani)
2. 3 TANE KIZ COCOĞUNU İSLAM ESASLARINA UYGUN BİR ŞEKİLDE YETİŞTİRMEK :
البيهقي
Kim 3 tane kız cocuğunu İslam esaslarına uygun ve guzel bir şekilde yetiştirirse yetiştirdiği kız cocukları onun icin cehennemden ortudur. (Beyhaki)
3. GIYABINDA MUSLUMAN KARDEŞİNİ SAVUNMAK :
أحمد
Kim gıyabında mu’min kardeşini korursa Allah Teala’ya o kişiyi cehennemden azad etmesi haktır. (Ahmed b. Hanbel)
4. 40 GUN İLK TEKBİRE YETİŞMEK SURETİYLE CEMAATE TABİ OLMAK :
الترمذي
Kim 40 gun ilk tekbire yetişerek cemaatle namaza devam ederse Allah Teala o kişiye iki kurtuluş verir:
1.Cehennemden kurtuluş.
2.Nifaktan kurtuluş. (Tirmizi)
5.GUZEL AHLAK :
الحاكم
Kim kolaylaştırıcı , musamahakar ve yumşak huylu olursa Allah (c.c) ona cehennemi haram kılar. (Hakim)
6.SABAH VE İKİNDİ NAMAZLARINA İTİNA GOSTERMEK :
مسلم
Guneş batmadan ve doğmadan once namaz kılan cehenneme asla girmez.(Muslim)
7.CİHADIN TOZU
أحمد.
Bir mu’minin kalbine Allah(c.c) yolunda toz karışmaz ki Allah (c.c) o kimseye cehennemi haram kılar.(Ahmed b. Hanbel)
CENNETİ KAZANMAK İCİN GEREKLİ OLAN VECİBELER
Allah(c.c) şoyle buyurur :
جَنَّاتِ عَدْنٍ الَّتِي وَعَدَ الرَّحْمَنُ عِبَادَهُ بِالْغَيْبِ مريم:61
O cennet, RahmÂn (olan Allah)ın kullarına gormedikleri halde vadettiği "Adn" cennetleridir.
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلاً الكهف:107،
İman edip salih ameller işleyenlere gelince, onlar icin Firdevs cennetleri konak olmuştur.
Bu vecibelerden bazılarını şu şekilde sıralayalım :
1.KELİME-İ ŞEHADET GETİRİP MUCİBİNCE AMEL ETMEK :
بخاري ومسلم
Bir kul ; “Ben şahitlik ederim ki şeriki olmayan tek olan Allah’tan (c.c) başka ilah yoktur.Hz. Muhammed (sav) O’nun kulu ve elcisidir.Hz İsa (as) O’nun kulu ve elcisidir , Meryem'e atmış olduğu kelimesi ve O'ndan bir ruhtur.Cennet , cehennem haktır.”derse Allah (c.c) onu yapmış olduğu amele gore cennete girdirir.
2.ESMA-İ HUSNA’YA İMAN ETMEK , EZBERLEMEK , GEREĞİNCE AMEL ETMEK :
متفق عليه
Allah (c.c) ın yuzden bir eksik , doksan dokuz tane ismi vardır.Kim onu ezberler ve gerektirdiği şekilde amel ederse cennete girer.(muttefekun aleyh)
3.HER NAMAZIN AKABİNDE AYETEL KURSÎ OKUMAK :
النسائي
Kim her namazın akabinde Ayetel kursî okursa olum dışında hicbir şey onun cennete girmesine engel olmaz.(nesai)
4.MULK SURESİNİ OKUMAK :
الطبراني
Kuran’da otuz ayetlik bir sure vardır.Sahibine destek olur ve onu cennete girdirir.Bu sure Mulk Suresi’dir.(Taberani)
5.SADAKA :
أحمد
Kim Allah (c.c) ın rızasını umarak bir sadaka verirse o sadak sebebiyle o kişi muhurlenir ve cennete girdilir.(Ahmed b. Hanbel)
6.YETİMİ BARINDIRIP GOZETMEK :
البخاري
Ben ve yetime bakıp gozeten kişi cennete (işaret ve orta parmağını birleştirip sonra ayırdı.) bu şekildedir.(Buhari)
7.İNSANLARA AZ SORU SORMAK :
أبو داود
Kim bana insanlara soru sormayacağına dair soz verirse ben de ona cenneti soz veririm.(Ebu Davud)
8.DİLİ VE NAMUSU HARAMA DUŞMEKTEN KORUMAK :
البخاري
Kim bana namusu ve dili hususunda garanti verirse ben de ona cenneti garanti veririm.(Buhari)
9.SEVGİLİ BİR DOSTU VEYA EVLADI KAYBETMEDE GOSTERİLEN SABIR :
البخاري
Allah Teala hadis-i kutside şoyle buyurur:”Dunyada bir kulumun sevgili bir dostunun ruhunu kabzetmiş isem bunun karşılığında o kuluma mukafatım cennettir.(Buhari)
10.KADINI KOCASINA İTAAT ETMESİ :
Kadın beş vakit namazını kılarsa , Ramazan’da orucunu tutarsa , namusunu korursa ve kocasına itaatkar olursa cennetin hangi kapısından isterse girer.(ibni habban)
ابن حبان
1KADININ ADET HALİNDE İKEN VEFAT ETMESİ :
أحمد
Allah (c.c) yolunda cihad şehadettir , taun şehadettir , boğularak olme şehadettir , karın ağrısında olmek şehadettir , adet halinde iken olmek şehadettir.O kadını cocuğu yatağı ile cennete taşır.(ahmed b. hanbel)
12.KİBİR , HAİNLİK VE BORCTAN UZAK DURMAK :
الترمذي
Kim kibir , hainlik ve borctan uzak olarak olurse cennete girer.(tirmizi)
13.ADALETLİ DEVLET BAŞKANI , KALBİNDE MERHAMET OLAN KİŞİ ,VE KALABALIK EV AHALİSİNE SAHİP OLUP İFFETİNİ KORUYARAK GECİMİNİ TEMİN EDEN KİŞİ :
مسلم
Cennet ehli ; adaletli devlet başkanı ,bir muslumana veya yakınına yumşak kalpli ve merhametli davranan kişi , kalabalık ailesi olmasına rağmen iffetini koruyarak gecimini temin eden kişidir.(Muslim)
14.HAYVANLARA MERHAMETLİ DAVRANMAK :
بخاري
Bir adamın yolda susuzluktan yeri yalayan bir kopeği gordu ve ayakkabını su icecek şekilde yapıp kopeğe ayakkabısı ile su icirdi.Allah (c.c) bu sebele onu cennete girdirdi.(Buhari)
15.YOLDAKİ EZAYI KALDIRMAK :
مسلم
Dunyada yolda eza veren bir ağacı kesmiş olan bir adamı cennette o ağacın uzerinde gordum.(Muslim)
16.KOLAYLIK TANIMAK :
مسلم
Bir adam oldu ve cennete girdi.Ona nasıl cennete girdin diye soruldu.O da şoyle dedi :”Ben insanlara satiş yapardım ve bana borcu olan kişinin ye kolaylık tanırdım.Bu sebeble bağışlandım.”
17.ALLAH (c.c)’TAN UC DEFA CENNETİ İSTEMEK VE ALLAH’A UC DEFA CEHENNEMDEN SIĞINMAK :
ترمذي
Kim Allah’tan (c.c) uc defa cenneti isterse cennet şoyle der : “Ey Allah’ım ! Onu cennete girdir.” Kim Allah’a (c.c) uc defa cehennemden sığınırsa cehennem şoyle der : “Ey Allah’ım ! Onu cehennemden koru.”(tirmizi)
KURTULUŞ İCİN DİĞER SEBEBLER
1.DEVAMLI ABDESTLİ OMAK VE HER ABDEST ALMADA İKİ REKAT NAFİLE NAMAZ KILMAK:
عن أبي هريرة أن رسول الله قال لبلال رضي الله عنه: قال: ما عملت عملاً أرجى عندي من أني لم أتطهر طهوراً في ساعة من ليل أو نهار إلا صليت بذلك الطهور
Ebu Hureyre’den (r.a) rivayetle Rasulullah (sav) şoyle buyurmuştur :
“Ey Bilal ! Kendisinden en umutlu olduğun amelin hangisidir?Cunku ben cennette senin ayak sesini duydum.”Bilal (r.a) cevaben : “Hicbir amelim yok ama ben gece gunduz ne zaman abdest alsam akabinde iki rekat namaz kılarım.”dedi.
2.AŞURE VE AREFE GUNLERİNDE ORUC TUTMAK :
عن أبي قتادة قال: قال رسول الله: مسلم
Ebu Kutade (r.a) dan rivayetle peygamber efendimiz (sav) şoyle buyurmuştur :
Arefe gunu oruc tutmak gecmiş ve gelecek iki seneye keffarettir.Aşure gunu oruc tutmak ise gecmiş bir seneye keffarettir.(Muslim)
3.MUSLUMANI RAHATLATMAK İCİN ALIŞ-VERİŞ SOZLEŞMESİNİ TEK TARAFLI İPTAL ETMEK :
Ebu Hureyre’den (r.a) rivayetle rasullullah (sav) efendimiz şoyle buyurmuştur :
عن أبي هريرة قال: قال رسول الله: أبو داود
Kim bir Muslumanı rahatlatmak icin alış-veriş sozleşmesini tek taraflı iptal ederse Allah da (c.c) o kişinin gunahlarını affeder.(Ebu Davut)
Allah (c.c) tan gunahlarımızı bağışlamasını murad ederiz.Salatu selam Muhammed Mustafa (sav)’e Âline ve ashabınadır.
Tercume ve derleyen : Mahmud Sami AKGUN
AlıntıdıR
KaynaK: Firasetnet