KAHRAMANMARAŞ
GENEL BİLGİLER
Yuzolcumu:14.327 km²
Nufus: 1.002.384 (2000)
İl Trafik No: 46
Doğu Akdenizde bulunan Kahramanmaraş, dondurması ile unlu bir ildir. Kahramanmaraş, mağraları Eshab-ı Keyf Kulliyesi, yaylaları ile onemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
İLCELER
Kahramanmaraş ilinin ilceleri; Afşin, Andıran, Cağlayancerit, Ekinozu, Elbistan, Goksun, Nurhak, Pazarcık ve Turkoğlu'dur.
Muzeler
Kahramanmaraş Muzesi ,
Adres: Azerbaycan Bul. Yenişehir Sok. No: 43 - Kahramanmaraş
Tel: (344) 223 44 87
Kaleler
Kahramanmaraş Kalesi
Kentin ortasında, yığma bir tepe uzerinde bulunan kale Hitit, Roma ve Osmanlı donemlerinde kullanılmış ve ceşitli devirlerde onarımlar gormuştur.
Hurman Kalesi
Afşin'in Marabız koyunde Hurman cayının kuzeyindeki sarp kaya ustundedir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak tekniğinden Bizans doneminde inşa edildiği sanılmaktadır. İcinde su ve yiyecek depoları, asker barınakları, kilise vardır.
Kopruler
Ceyhan Koprusu
Eski Kahramanmaraş - Goksun yolunda, Ceyhan Irmağı uzerindeki koprunun 16. yy.da yapıldığı sanılmaktadır.
Camiler ve Kulliyeler
Taş Medrese
Kahramanmaraş Ulu Cami yanında bulunan Taş Medrese, Dulkadirli AlÂuddevle Beyin kızı adına yaptırılmıştır.
Kahramanmaraş Ulu Cami
Ekmekci Mahallesinde bulunan camideki kitabede Sultan Kansu Gavri zamanında Dulkadirli AlÂuddevle tarafından kurulduğu yazılıdır. Ahşap catısı ve ahşap sutunları ile, 11. yy. ahşap cami orneklerinin ozelliğini taşımaktadır.
Hatuniye Cami
Kurtuluş Mahallesinde bulunan cami 1519 yılında yapılmıştır.
Elbistan Ulu Cami
Osmanlılar tarafından 16. yy.da yaptırılmıştır.
Eshab-ı Kehf Kulliyesi
(Yedi Uyurlar) Afşin'in 8 km. batısında yuksek bir sırt ustundeki yapılar topluluğu 12. yy.dan kalmıştır. Cami, Kervansaray, Ribat ve planları belirlenemeyen bircok kucuk yapıdan oluşmaktadır.
Mağaralar
Eshab-ı Keyf Mağrası
Afşin ilcesindedir. Roma'lı yedi gencin 200 yıllık uykudan sonra uyandıklarına inanılan mağaradır.
Dongel Mağarası
Kahramanmaraş-Kayseri yolu uzerendedir. Şehir merkezine uzaklığı 57. km dir. Mağara cevresi prehistorik devirde iskan edilmiştir. Dongel Mağarasının icerisinden Dongel Cayı buyuk bir cağlayan yaparak akmaktadır. Yanında ayrıca Genclik Spor İl Mudurluğu kampı bulunmaktadır.
Bulut Deliği Mağarası
Pazarcık ilcesinin guneybatısında bulunan Bulut Deliği Mağarası gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. İceride son derece guzel sarkıt, dikit ve sutun damlataşları vardır.
NE YENİR
Kahramanmaraş'ta kulturel değerlerin bir oğesi de yemek ve tatlılardır. Kış icin tarhana, bulgur, doğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır.
Tarhana, eşkili corba, doğmeli mercimekli corba, yoğurtlu doğmeli corba, Maraş pacası gibi corbalar; simit koftesi, kısır koftesi, icli kofte, somelek kofte, suluyağlı kofte, eşkili kofte, yoğurtlu kofte, yavan kofte, eşkili aya koftesi gibi kofte ceşitleri; keşk aşı (doğme aşı), Maraş pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve cokelekli borek, bayram coreği gibi pilav ve borekler yoreye ozgu yemeklerdir.
Tatlı olarak unlu Maraş dondurmasını unutmamak gerekir. Fıstık ezmesi, un sucuğu, pestil sucuğu, hapısa yorenin bilinen diğer tatlılarıdır.
NE ALINIR
Ağac oyma tekniği ile yapılmış eşyalar, dovulerek işlenmiş bakır malzemeler, sim ve sırma işleri, yemeni adı verilen deriden yapılmış geleneksel ayakkabılar ve postallar Kahramanmaraş'tan alınabilecek ozgun hediyelik eşyalardır. Yine unlu Kahramanmaraş kırmızı biberi, tarhanası, fıstık ezmesi, un sucuğu ve pestil sucuğu, buyuk emek verilerek elde yapılan bakır işleri Kahramanmaraş'ta yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilecek mamullerdendir.
Osmanlı Doneminden kalan buyuk Kapalı Carşı, Mazmanlar Carşısı, Demirciler Carşısı, Bakırcılar Carşısı ile Yer altı Carşısı, Cinili Carşı ve ceşitli pasajlar bu alışverişlerin yapılabileceği yerlerdir.
YAPMADAN DONME
Eshab-ı Kehf, Dongel Mağarası ve Kahramanmaraş Kalesini gormeden,
Kahraman Maraş dovme dondurması yemeden,
Tarhanasını tatmadan,
Sim sırma, ağac oyma, el işi bakır eşyalar ile kırmızıbiber, tarhana almadan,
Kahraman Maraş postalı ve yemenisi giymeden
...Donmeyin.

turizm.gov.tr den alıntı yapılarak duzenlenmiştir
__________________