KAYSERİ
GENEL BİLGİLER
Yuzolcumu: 16.917 km²
Nufus: 1.060.432 (2000)
İl Trafik No: 38
Kayseri tarih boyunca Anadolu'nun onemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Ticaretin yanı sıra, gorkemli Erciyes Dağı ve gelişen kış turizmi potansiyeli ve lezzetli yemekleriyle gorulmeye değer bir orta Anadolu şehridir.
İLCELER:
Kayseri (merkez), Akkışla, Bunyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Ozvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar'dır.
Muzeler ve Orenyerleri
Muzeler
Arkeoloji Muzesi
Adres: Gultepe Mah. Kışla Cad.
No:2 - Kayseri
Tel: (352) 222 21 49
Etnografya Muzesi
Adres: Gavremoğlu Mah.
Huani Hatun Medresesi - Kayseri
Tel: (352) 222 21 48
Kayseri Muzesi Hakkında
Orenyerleri -
Kultepe - Karahoyuk Koyu Soğanlı - Yeşilhisar
Kultepe Oren Yeri: Kayseri-Sivas karayolunun 20. km.sinden, yolun 2 km. kuzeyinde yer alan yuksekliği 22 m. capı 500 m.yi bulan bir hoyuk tepe ile onun etrafını ceviren Karum adı verilen aşağı şehirden ibarettir. Dunyaca tanınan bu acık hava muzesi ilk olarak 1881'de dikkati cekmiştir. Yapılan kazılarda Kultepe'de, Asur, Genc Hitit, Roma-Pers ve Tabal Donemlerine ait eserler ve bulgular ele gecirilmiştir. Bu eserlerin en onemlileri Asur dilinde yazılmış civi yazılı tabletlerdir. Bunlar Anadolu'nun en eski yazılı belgeleridir.
Şehir Surları ve Kalesi: Cumhuriyet Meydanında bulunan Kayseri Surları ve Kalesi 3. yy. ortasında inşa edilmiş, 6.yy. ortasında da daraltılmış ve tamir edilmiştir. Kayseri şehrinin tarihi kalesi iki kısımdan ibarettir: dış sur ve burclardan meydana gelen dış kale ve ic kale.
İnanc Turizmi
Şehir merkezinde bulunan Ulu Cami, Gulluk, Han, Hacıkılıc, Kurşunlu ve Kale camileri kentin onemli camileridir. Merkezdeki Avgunlu, Cifte, Sırcalı, Şah Kutlu Hatun, Ali Cafer, Koşk kumbetleri ile Melik Mehmet Gazi ve Seyyit Burhanettin turbeleri onemli olanlarıdır.
Sahabiye Medresesi, Hunat Medresesi, Seraceddin Medresesi, Koşk Medresesi, Hatuniye Medresesi Kayseri'nin onemli medreseleridir.
Kayseri-Adana yolu istikametinde, Kayseri'ye 70 km. uzaklıktaki Erdemli vadisi icerisinde manastır, kiliseler ve kaya mekanları gorulmeye değerdir.
50'ye yakın kaya kilisesi ve mağaranın bulunduğu Soğanlı Vadisi onemli bir turistik merkezdir.
Han ve Kervansaraylar
Sultanhanı Kervansarayı: Kayseri-Sivas karayolunun 50.km.sinde bulunmaktadır. Selcuklu Sultanı 1. Alaattin Keykubat zamanında (1232-1236) yapılmıştır. Kervansaray kapı suslemesi ve ic mimarisi ile on plana cıkmıştır.
Karatay Kervansarayı: Bunyan İlcesi, Karadayı koyunde bulunan Kervansarayı 1255 yılında Selcuklu vezirlerinden Celalettin Karatay yaptırmıştır.Turbe ve sutunlarındaki kabartmalar Selcuklu taş işlemeciliğinin guzel orneklerindendir
Kara Mustafa Paşa Kervansarayı: İncesu ilcesinde bulunan ve camisi, medresesi otuz dukkanlık alışveriş yeri ile bir kulliye olan bu eseri, 1660 yılında Osmanlı vezirlerinden Merzifonlu Kara Mustafa Paşa yaptırmıştır.
Vezir Han: Şehir ici Kapalı Carşının yanında bulunan bu iki katlı han, Damat İbrahim Paşa tarafından 1727 yılında yaptırılmıştır. İlginc mimarisi ile dikkati ceken hanın ortasında bir ceşme vardır.
Bedesten: Kapalı carşının icinde bulunan bedestenin, uc buyuk kubbe ve kubbeciklerden meydana gelen tavan ortusu mevcuttur. 1497 yılında yaptırılmıştır.
Kapalı Carşı: Turkiye'nin dort buyuk kapalı carşısından biri olan ve dort giriş kapısı bulunan Kayseri Kapalı Carşısı, 1859 yılında halk tarafından yaptırılmıştır.
Kaplıcalar
Bayramhacı Kaplıcası: Kayseri'nin 65 km. batısında, Bayramhacı koyune 1,5 km. uzaklıkta yer alan kaplıcada 55 oda 140 yatak kapasitesi, iki erkek, iki bayan olmak uzere toplam dort havuzla hizmet vermektedir. Kaplıcanın 38ºC / 40ºC sıcaklığındaki suyun romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, solunum yolu ve kadın hastalıkları tedavisinde yararlı olmaktadır.
Tekgoz Kaplıcaları: Kayseri'ye 33 km. uzaklıkta Kocasinan ilcesi Yemliha kasabasında bulunan kaplıcada, biri erkek biri bayan olmak uzere iki havuz mevcuttur. Kaplıcanın 43ºC sıcaklığındaki suyu; romatizma, deri, solunum yolu, bobrek ve idrar yolları, kadın hastalıkları tedavisinde yararlı olmaktadır.
NE YENİR?
Pastırma ve Sucuk, Kayseri'nin meşhur mantısı (yağ, tepsi, vs) mutlaka tadılmalıdır
NE ALINIR?
Bunyan ve Yahyalı halısı ile unlu olan Kayseri'de pastırma ve sucuk alınması gereken yiyecek malzemeleridir
YAPMADAN DONME
Erciyes Dağında kayak, trekking yapmadan,
Erdemli ve Soğanlı Vadisindeki kaya kiliselerini gormeden,
Kapuzbaşı Şelalelerinde piknik yapmadan,
Kayseri Kalesi ve Tıp Tarihi Muzesini gezmeden,
Pastırma ve Sucuk tatmadan,
Yoresel El Dokuma ve Bunyan ya da Yahyalı halıları almadan,
...Donmeyin.
turizm.gov.tr den alıntı yapılarak duzenlendi
__________________
KAYSERİ Turizmi Hakında..Geniş Bilgi Ve Mekanlar
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- KAYSERİ Turizmi Hakında..Geniş Bilgi Ve Mekanlar