17 Ağustos 2000 akşamı, İngilizce dilde yayın yapan orijinal "National Geographic" kanalı, NASA'nın 1967-1972 yılları arasında yuruttuğu "Apollo Ay Programı"nı anlatan "To The Moon" (Ay'a Doğru) adlı bir belgesel film yayımladı. Ay'a gidiş seruveni cocukluğumdan beri hep ilgimi cekmiştir, bu nedenle ekranda ne zaman dunyamızın uydusu uzerine bir belgesel gorsem mutlaka kaydederim. Bu filmi de daha başlar başlamaz kaydetmeye başladım.
"To the Moon"da, Apollo ay programına emeği gecmiş bir suru astronot ve bilim adamı tek tek konuşup o gunlere ilişkin anılarını yÂdetmekteydi. Şimdiye kadar hic ekrana gelmemiş olan bir dizi yeni uzay cekimi de bu belgesel kapsamında ilk kez izleyicilere sunuluyordu.
Astronotları buyuk bir keyifle izlerken, filmin bir bolumunde ekrana Profesor Faruk El Baz geldi ve anılarını anlatmaya başladı. El Baz, NASA'da uzun yıllar boyunca stratejik gorevler almış Mısırlı Musluman bir bilim adamıdır ve kendisi o donemde de Apollo ay programının en onde gelen yoneticilerinden biriydi. Halen hayatta olan bu dindaşımız, unlu Cape Caneveral uzay ussunde "ucuş yoneticisi" olarak Apollo astronotlarının başarıları icin bolca ter dokmuştu.
26 Temmuz 1971 tarihinde fırlatılan Apollo 15, gunumuzde tum bir Apollo programının en riskli ucuşu olarak anımsanıyor. El Baz, belgeselde bu riskin nedenini "aşırı yuk" olarak acıklıyordu. Hani Ay belgesellerinde sık sık gorduğumuz, uydumuzun yuzeyinde hoplaya zıplaya ilerleyen bir otomobili vardır ya, işte o arac ilk kez 15 numaralı ucuşla Ay'a goturulmuştu.
"Apollo 15 seferinde televizyon kameraları, otomobil ve bir suru deney arac-gereci vardı. Saturn 5 roketine daha once yapılan dort seferin toplamından daha fazla yuk yuklemiştik" diyordu El Baz, kendisiyle yapılan o soyleşide. "Ve cıkabilecek aksaklıklardan da cok korkuyorduk. Apollo 1 denemesinde uc astronotumuz yanarak olmuştu, Apollo 13'un ekibini guc bela dunyaya geri getirmiştik ve kamuoyunun bir daha boyle bir felakete tahammulu yoktu."
Ucuş anına saatler kala, Faruk El Baz geminin uc astronotu, komutan David Scott, yardımcıları James Irwin ve Alfred Worden ile son kez kucaklaşır ve komutan Scott'a aynen şu sozleri soyler: "Sana İngilizce bir Kur'an-ı Kerim getirdim. Bu bizim dinimi-zin kutsal kitabıdır. Bunu yolculuk boyunca sık sık okuyun. İnanıyorum ki Yuce Allah sizleri her turlu tehlikeden koruyacaktır." Scott, El Baz'a teşekkur ederek Kur'an'ı yanına alır. Bir kac saat sonra da Apollo ucuşlarının en riskli anlarından biri olan fırlatma işlemi sorunsuz bir bicimde gercekleşecektir. Arac dort gunluk bir yolculuktan sonra Ay'a ulaşır. Yol boyunca Kur'an'dan pasajlar okuyan ekip uyeleri, yanlarında goturdukleri ağır kargoyu Ay yuzeyine rahatca indirir, unlu "Rover" ile pudrayı andıran yuzeyde cocuklar gibi gule oynaya gezinip bu eşsiz anları filme alırlar. Sonra da otomobili ve televizyon kameralarını (ve muhtemelen Kur'an'ı da) Ay'da bırakarak donuş yoluna cıkarlar. "Muhtemelen" diyorum, cunku izlediğim belgeselde bu bolum pek acık değildi. Apollo ucuşlarında astronotların kargolarının cok onemli bir bolumunu rahat havalanabilmek icin ay yuzeyine terkettiklerini bildiğimizden, durumdan boyle bir mantıksal cıkarım yapıyoruz.
Sonucta, Scott ve adamları, tum bir Apollo programının belki de en sorunsuz ucuşunu tamamlayıp, Florida'dan ayrılışlarından tam 295 saat 12 dakika sonra dunyaya geri donerler. Tıpkı ucuş yoneticileri Faruk El Baz gibi uc astronottan ikisi bugun hÂl hayatta (Ucuş ekibinden James Irwin ise 8 Ağustos 1991'de kalp krizinden oldu) ve izlediğim belgeselde o gunlere tanıklık ediyorlardı.
* * *
Reha Muhtar'ın haberi
El Baz'ın anılarını videoya kaydettiğim donemde, bu ilginc olayı kamuoyuna aktarabileceğim herhangi bir basın-yayın organında gorevli değildim. Ancak, o gunlerde henuz Show TV'de gorev yapmakta olan Sayın Reha Muhtar'ı aradım. Reha Bey haberle cok ilgilendi, verdiğim goruntuleri kullanarak kendisinin sağ kolu durumundaki deneyimli muhabir Fatih Polat'ın ozenli kurgusu eşliğinde ozel bir haber hazırlattı. Ve bunu gectiğimiz yılın başlarında Show ekranlarından milyonlarca izleyiciye sundu. Bu şekilde Turkiye kamuoyu da İslÂm-bilim ilişkileri uzerine "palavrasız" bir haber izlemiş oldu.
Biz Muslumanlar icin derin bir duygusal boyutu olan bu olayı, gazetemiz Yeni Şafak'ta sizlerle biraz daha detaylı bicimiyle bir kez daha paylaşmayı istedim. Bundan sonra bu tur sohbetler acıldığında insanoğlunun Ay'a bir Kur'an goturduğunu ve ilahi mesajın orada da yankılandığını rahatlıkla anlatabilirsiniz. Biliniz ki bu defaki enformasyon, Batılılar'a karşı kompleks yuklu hasta bir hayÂl gucu-nun urunu değildir. Hatırlatayım, kaset hÂl bende!
alıntıdır http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/20...tarih1901.html
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kur'an-ı Kerim AY'a Nasıl Gitti?