Bugun bircok fırka, grup var. Hepsi doğru olan biziz, otekiler yanlış yolda diyor. Hangisi doğru yoldadır? Bunu nasıl biliriz?
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
[Tirmizi’nin bildirdiği] (Ummetim 73 fırkaya ayrılır, 72’si Cehenneme gider, yalnız bir fırkası kurtulur. Bu fırka, benim ve Eshabımın yolunda gidenlerdir) hadis-i şerif, 72 fırkanın Cehennemde azap goreceğini fakat, Cehennemde sonsuz kalacağını bildirmiyor. Sonsuz kalmak, imansızlar yani kÂfirler icindir. 72 fırka, Cehennemde itikadlarının bozukluğu kadar yanar. Yalnız Ehl-i sunnet Cehennemden kurtulur. Bunlardan kotu iş yapanların gunahları tevbe veya şefaat ile affolunmadı ise, bunlar da gunahları kadar Cehennemde kalırlar. (3/38)
Ehl-i sunnet itikadına uymayan bozuk, sapık inanclara bid’at ve dalalet yolları denir. Ehl-i sunnet Âlimlerinin bildirdiğine uymayan, her mana yanlıştır. Cunku her sapık, Kur’ana ve hadise uyduğunu iddia eder. Kısa goruşu ile, bunlardan yanlış manalar cıkarır, doğru yoldan kayar. Allahu teÂlÂ, (Kur’an-ı kerimde verilen misaller, cok kimseyi saptırır, cok kimseyi de doğru yola iletir) buyurdu. (Bekara 26)
Ehl-i sunnet Âlimlerinin anladıkları manalar doğrudur. Cunku, bu manaları, Eshab-ı kiramdan ve TÂbiinden almışlardır. Kurtuluş yolunu, yanlış yollardan ayıran onlardır. Onların hidayet ışıkları olmasaydı, bizler doğru yolu bulamazdık. İslamiyet’i bozulmaktan koruyan onların calışmasıdır. Onlara uyan kurtulur. Onlara uymayan sapıtır, herkesi de sapıtmaya calışır. (m. 286)
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hangi grup, Hangi cemaat doğru nasıl anlarız!!!