Kultur ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Sağlık icin Turkiye başlığı altında Turkiye’nin sağlıktaki potansiyelini butun dunyaya tanıtabilmek icin Sağlık Turizminin Tanıtımı İş Birliği Protokolu’nu yapıyoruz” dedi.

Bakan Numan Kurtulmuş sozlerini, “Bu vesileyle meşhur Turk hekimlerinin birer tanıtım yuzu olarak ozellikle yurt dışındaki sağlık etkinliklerinde kendilerinden istifade edilmesi ve boylece uluslararası alanda, sağlık tanıtım kampanyalarına ozel bir onem verilmesi bu iş birliği protokolumuz cercevesinde her iki Bakanlığında onemle uzerinde durması gereken alanlardır” şeklinde surdurdu.
Turkiye’nin en onemli turizm turlerinden sağlık turizminin dunyaya tanıtılması amacıyla Kultur ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında iş birliği protokolu imzalandı. Sağlık turizminin dunyadaki buyume hızının, Turkiye’nin turizm gelirlerine de yansıması icin Bakanlar Numan Kurtulmuş ile Ahmet Demircan arasında imzalanan “Sağlık Turizminin Tanıtımı İş Birliği Protokolu” ile uluslararası tanıtım kampanyalarında sağlığa ozel bir yer ayrılması hedefleniyor.
Kultur ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bakanlık toplantı salonunda gercekleştirilen protokol imza toreninde yaptığı konuşmada, ‘Sağlık icin Turkiye’ başlığı altında Turkiye’nin sağlıktaki potansiyelini butun dunyaya tanıtabilmek icin bu protokolu imzaladıklarını soyledi.
Dunyaca tanınmış Turk hekimlerinden, birer tanıtım yuzu olarak, ozellikle yurt dışındaki sağlık etkinliklerinde istifade edileceğini dile getiren Bakan Kurtulmuş, “Bu vesileyle meşhur Turk hekimlerinin birer tanıtım yuzu olarak ozellikle yurt dışındaki sağlık etkinliklerinde kendilerinden istifade edilmesi ve boylece uluslararası alanda, sağlık tanıtım kampanyalarına ozel bir onem verilmesi bu iş birliği protokolumuz cercevesinde her iki Bakanlığında onemle uzerinde durması gereken alanlardır.” dedi.

Turkiye turizmi bakımından onumuzdeki donemde iki onemli stratejik adımın atılmasını fevkalade onemli bulduklarına vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, bunlardan bir tanesinin pazarların ceşitlendirilmesi, diğerinin ise turizm alanındaki urun ceşitlendirilmesi olduğunu soyledi.
Turkiye’nin termal kaynaklar bakımından dunyada 7’nci, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer aldığının altını cizen Bakan Kurtulmuş, farklı boyutlarda 180 kaplıca tesisimizin olmasına rağmen bu alandaki buyuk potansiyelimizi yeterince değerlendiremediğimizi belirtti.
Bakan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Avrupalı ve Rus turistlerin dışında Turkiye’nin ozellikle dunya nufusunun onemli bir kısmını barındıran Uzak Doğu Asya ulkelerine acılması ve yeni, guclu orta sınıflara sahip olan Cin, Hindistan, Guney Kore ve Japonya başta olmak uzere, bu ulkelerde Turkiye’nin turizm potansiyelini artıracak calışmalar yapması onemli stratejik hedeflerimizden birisidir. Bir diğeri ise sağlık turizmi ile ilgili olan alandır.
Turkiye sadece deniz ve guneş turizminin otesinde, fevkalade buyuk kabiliyetleri, turizm potansiyeli olan bir ulkedir. Bunlardan birisi de sağlık turizmidir. Sağlık turizmi, kongre turizmi, kış turizmi, spor turizmi gibi ceşitli alanlarda turizm alanındaki urunleri de ceşitlendirmek icin gayret gosteriyoruz. Bu cercevede, Turkiye’nin sağlık alanında gelmiş olduğu potansiyeli goz onunde bulundurursak, sağlık alanında yapılacak iş birliğinin Turkiye’nin turizmine cok buyuk bir katkı sağlayacağına yurekten inanıyoruz.
Turkiye gunumuzde dunya olceğinde fevkalade onemli sağlık tesislerine sahiptir. Turkiye, artık dunyanın dort bir tarafından insanların, tedavi olmak icin tercih ettikleri bir destinasyon haline gelmiştir. Bunun fevkalade iyi bir şekilde tanıtılması gerekiyor. Medikal, termal turizmi ve ozellikle yaşlı bakım alanındaki Turkiye’nin potansiyellerini biliyoruz.
Termal alan yeterince değerlendirmediğimiz bir alandır. Termal kaynaklar bakımından dunya 7’ncisi, Avrupa 1’incisiyiz. İki turizm turu uzun sure kalmayı gerektiriyor. Bunlardan biri termal turizmdir. Hastalar en az 10-15 gun burada kalıyor. Ayrıca termal kaynaklardan yararlanmak icin gelen turistlerin yuzde 80’i de yanında bir refakatci getiriyor. Dolayısıyla bu alan onemli bir alandır. Bunun icin de fevkalade ciddi bir iş birliğini inşallah gercekleştireceğiz. Turkiye’de farklı boyutlarda 180 kaplıca tesisi var. Bu buyuk potansiyeli goz onunde bulundurduğumuzda, maalesef yetersiz olduğumuzun gostergelerinden birisidir.”
“Sağlık Hizmetlerimizi Yıl Boyunca Surdurebilecek Potansiyele Ulaşacağız”
Dunya nufusunun yuzde 3’unun sağlık hizmeti almak icin başka ulkelere gittiğine dikkati ceken Bakan Kurtulmuş, şoyle devam etti:
“Bunun da fevkalade buyuk bir potansiyel olduğunu gormemiz gerekiyor. Bizim bu alandaki butun calışmalarımızı, uluslararası standartlara sahip bir sağlık hizmetini mutlaka ortaya koymak yonunde yapmamız lazım. Boyle bir kalitemiz var ancak bu kaliteyi biraz daha artırmamız lazım hem medikal hem termal hem de yaşlı bakım alanlarında. Aynı zamanda bunun butun yıl boyunca surebilecek bir etkinlik haline getirilmesi onemlidir. Bundan sonraki surecte bu alanlara dikkat edeceğiz ve bizim mutlaka uluslararası standartlarda var olan bu sağlık hizmetlerimizi yıl boyunca surdurebilecek potansiyele ulaşacağız.”
Avrupalılar Sağlık Hizmeti İcin Turkiye’ye Geliyor
Turkiye’de artık yapılamayacak hicbir ameliyatın, hicbir tıbbi mudahalenin olmadığını bildiklerini ifade eden Bakan Kurtulmuş, bunun fevkalade sevindirici olduğuna vurgu yaparak, “Bizim cocukluk ve genccliğimizde cok ağır olmayan hastalar bile yurt dışına gidip tedavi imkanları ararlardı. Milli gelirleri bizden cok yuksek olan Avrupa ulkelerinden bile şimdi turistlerin sağlık, tedavi, ameliyat amacıyla Turkiye’ye geldiklerini ve sağlık hizmeti almakta olduklarını biliyoruz. Dolayısıyla bu alanda yapılacak olan calışmaların fevkalade değerli ve onemli olduğu acıktır.” dedi.

Sağlık Diplomasisi Cercevesinde İş Birliği
Onumuzdeki donemde turizm sektorunun en hızlı gelişen dalının sağlık turizmi olacağını belirten Bakan Kurtulmuş, şunları soyledi:
“Bunun bir sağlık turizmi diplomasisi cercevesinde yerine getirilmesi lazım. Bu da hem kurumların potansiyelleri ve kabileyetlerini iyi kullanabilmeleri hem de kurumların aralarındaki iş birliğinin artırabilmesine bağlı olduğunu duşunuyoruz. Bir sağlık diplomasisi cercevesinde hem Sağlık Bakanlığımız hem Kultur ve Turizm Bakanlığımız iş birliğini cok yuksek seviyelere cıkaracaktır.”
Turkiye’nin Sağlıktaki Potansiyeli Tanıtılacak
Sağlık turizminin geliştirilmesi icin bir taslak eylem planı hazırlandığını sozlerine ekleyen Bakan Kurtulmuş, “Bu programın takip edilebilmesi icin yine iş birliğimizi devam ettireceğiz. Ama esas onemli olan ‘Sağlık icin Turkiye’ başlığı altında Turkiye’nin sağlıktaki potansiyelini butun dunyaya tanıtabilmek icin bir Sağlık Turizmi Koordinasyonu Kurulu’nun calışması ve bu bağlamda da Sağlık Turizminin Tanıtımı İş Birliği Protokolu’nu bugun bunun icin yapıyoruz.” dedi.
Marka Değeri Şehirler Uzerinden Artırılacak
Turkiye’nin tanıtımı icin yapılması gereken en onemli hususlardan birisinin Turkiye değerinin, markasının coğaltılması, artırılması ve guclendirilmesi olduğuna da vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, konuşmasını şoyle surdurdu:
“Bu anlamda da tanıtımda surekliliğin esas olduğunu hepimiz biliyoruz. İstikrarın sağlanabilmesi icin surdurulebilir bir marka değerinin oluşmasının fevkalade onemli olduğunu biliyoruz. Bunun icin Sağlık Bakanlığı hizmetlerinin yurt dışında tanıtılması onemlidir.
Bu vesileyle, meşhur Turk hekimlerinin birer tanıtım yuzu olarak ozellikle yurt dışındaki sağlık etkinliklerinde kendilerinden istifade edilmesi ve boylece uluslararası alanda, sağlık tanıtım kampanyalarına ozel bir onem verilmesi bu iş birliği protokolumuz cercevesinde her iki Bakanlığın da onemle uzerinde durması gereken alanlardır. Ayrıca medikal, termal ve ileri yaş tıp turizmi ile ilgili olarak belli merkezlerimizi daha da guclendirmemiz lazım. Ankara, İstanbul, Antalya, Afyon Denizli gibi merkezlerin yanına yeni merkezler katabilmemiz ve boylece bu alanlarda da cok guclu bir şekilde şehirlerimiz uzerinden bu marka değerini artıracak calışmaları ortaya koyabilmemiz lazım.”
Yurt dışında gercekleştirilecek tanıtım fuarlarında da sağlık turizminin tanıtılmasında Sağlık Bakanlığı ile birlikte hareket edeceklerini aktaran Bakan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:
“Ayrıca yurt dışında gercekleştirilen bircok turizm etkinliğinde, ozellikle fuar etkinliklerinde Sağlık Bakanlığımızın stant acması, yine tanınmış doktorlarımız başta olmak uzere, onemli tanıtım yuzleriyle birlikte bu fuarlarda yer almasının sağlanması icin Bakanlık olarak uzerimize duşen her turlu sorumluluğu yerine getireceğiz. Turkiye’nin bu uc alandaki; medikal, termal ve ileri yaş bakımıyla ilgili alanlarda cok kısa bir sure icerisinde bir dunya markası olması, sağlık icin insanların Turkiye’yi daha fazla tercih ettikleri bir ulke haline gelmesi icin calışacağız, cabalayacağız. Her iki Bakanlık da kendi hedefleri bakımından calışmalarını ortaya koyacak. Bizim 2023 sağlık turizmindeki hedefimiz 100 bin yatak kapasitesine ulaşabilmektir. Şu andaki seviyemiz 57 bin yatak kapasitesidir. Muazzam bir potansiyelimiz var.”
Somali’de yaşanan patlamaya da değinen Bakan Numan Kurtulmuş, Turkiye’nin kardeşlik ve dostluk gorevini yerine getirdiğini soyledi. Sağlık Bakanlığı ve sağlık calışanlarına teşekkur ederek, “Somali’de yaşanılan buyuk insanlık dramının, insanlık sucunun hafifletilmesi icin ilk andan itibaren gosterdiğiniz ustun gayretler Turkiye’nin dunya mazlumlarının yanında hemen yer alabilme kabiliyetini gostermeniz bakımından sizin şahsınızda butun Sağlık Bakanlığı calışanlarına teşekkurlerimi ve tebriklerimi ifade etmek istiyorum. Turkiye’nin gucunu, iyi niyetini, kabiliyetlerini gostermesi bakımından onemli bir calışmaydı.” dedi.
Bakan Kurtulmuş, ayrıca “Deniz Baykal’a Allah’tan acil şifalar diliyorum. İnşallah en kısa sure icerisinde bu durumu atlatarak sağlığına kavuşur.” diyerek Baykal’a da gecmiş olsun dileklerini iletti.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise, Turkiye’nin sağlık turizminde buyuk bir potansiyeli ve hedefleri olduğunu vurguladı ve şunları soyledi:
“Protokol, bizi sağlık turizmindeki buyuk hedeflere ulaştırmanın ilk adımı olacak. Sağlıkta donuşum reformlarını, sağlıkta gelişim ve kalite donemiyle yeni bir faza taşıyoruz. Gerek alt yapı gerekse insan kaynağı olarak dunyanın sayılı sağlık merkezlerine sahip bir ulke olma yolunda Turkiye emin adımlarla ilerlemektedir. Sağlık ‘Yeni Turkiye’nin lokomotif sektorlerinden biri olacaktır.”
Uluslararası hastalara hizmet veren sureci kolaylaştıracak calışmaları olduğuna da değinen Bakan Demircan, “İngilizce, Rusca, Fransızca, Arapca, Almanca ve Farsca olmak uzere altı dilde hizmet veren cağrı merkezimiz var. Bu hizmetler sayesinde sağlık turizminin ulke uzerinde gelişmesini sağlayacak adımları hızlıca atmış olacağız. 40’ı aşkın ulkedeki Tanıtma Muşavirlikleri ile sağlık turizminin tanıtımına vereceği destekle 2023 hedeflerimizi kolaylıkla yakalayacağımıza inanıyoruz.” dedi.
Turk Hekimleri Tanıtım Yuzu Olacak
Kaliteli, teknolojik ve rekabetci sağlık hizmeti anlayışı ile dunyada ‘Sağlık icin Turkiye’ algısı oluşturması amaclanan tanıtım protokolu cercevesinde, medikal, termal ve ileri yaş turizmi alanlarında, her iki Bakanlığın da hazırlayacağı gorsel ve işitsel tanıtım materyalleri ilgili mecralarda paylaşılacak.
Ankara, Antalya, İstanbul, Denizli, Afyon ile İzmir oncelikli olmak uzere, sağlık turizmi alanında dunyada etkin basın-yayın organları, blogger, acenta ve sigorta şirketlerinin de iki Bakanlık tarafından Turkiye’de ağırlanması sağlanacak. Turkiye’de gercekleştirilen başarılı sağlık operasyonlarının dunyaya anlatılacağı iş birliği calışması, uluslararası turizm fuarlarında Sağlık Bakanlığına stand acma imkÂnı sunacak.
Turkiye’nin dunyaca tanınmış hekimlerinin ise, sağlık turizmi icin duzenlenecek yurt dışı etkinliklerde, adeta birer tanıtım yuzu olarak, ulkemizde gercekleştirilen başarılı operasyonları anlatmaları sağlanacak. Turkiye’nin turistik değerleri ile geleneksel Turk misafirperverliğinin one cıkartılacağı tanıtım calışmalarının hedefinde Turkiye’yi dunyada bir sağlık destinasyonuna donuşturmek var. Bakanlar duzeyinde imzalanan “Sağlık Turizminin Tanıtımı İşbirliği Protokolu”nun hedef kitlesi ise, Korfez Arap ulkeleri ile komşu ulkeler oncelikli olmak uzere, dunya ulkelerinden ziyaretciler.

http://www.turizmaktuel.com/haber/tu...rinine-cikiyor