يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَىٰ ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Dinimize gore Cuma haftanın en onemli gunudur. Şartlarını taşıyan Muslumanların bu gunde bir araya gelerek Cuma namazı kılmaları farzdır. Hutbemizin başında okuduğumuz Cuma suresinin 9. ayeti kerimesinde Yuce Allah (c.c.) mealen "Ey iman edenler, Cuma gunu namaz icin ezan okunduğu zaman, hemen Allah'ın zikrine (namaza) koşun. Alış verişi bırakın, boyle hareket ederseniz sizin icin daha hayırlıdır" buyurur. Hz. Peygamber (s.a.v), Mekke-i Mukerreme'den Medine-i Munevvere'ye hicret ederken, Ranuna denilen mevkiye geldiğinde, Cuma namazı farz kılınmış ve peygamberimiz ilk Cuma namazını burada kılmıştır.
Cuma gununun fazileti de, Sevgili Peygamberimizin (s.a.s.) hadislerinde şoyle ifade edilmektedir: "Guneşin doğduğu gunlerin en hayırlısı Cuma gunudur." “Gunlerinizin en faziletlisi Cuma gunudur. Bu sebeple o gun bana cokca selÂt-u selÂm getiriniz; zira sizin selÂt-u selÂmlarınız bana sunulur.” “Bir kimse guzelce abdest alarak cuma namazına gelir, hutbeyi sessizce dinlerse, iki Cuma arasındaki işlediği gunahları bağışlanır.” Bir başka hadislerinde de: “Beş vakit namaz kendi arasında, Cuma namazı diğer Cuma namazına kadar, Ramazan diğer Ramazana kadar Buyuk gunah işlenmedikce aralarındaki gunahlara keffarettirler.”
Cuma namazı, Muslumanların kaynaşmalarını sağlamak acısından, buyuk bir onem arz etmektedir. O halde kılınan Cuma namazı ile, duaların kabul edileceği mubarek saatiyle; ceşitli konuların Muslumanlara duyurulduğu hutbesiyle; Muslumanlar icin bugun mustesna bir gundur. Muslumanlar olarak bu mubarek Cuma gunune ozel onem vermeliyiz. Bunca guzelliğin kendisinde toplandığı Cuma namazına iştirak etmek icin, azami gayret sarf etmeli, buyuk bir titizlik gostermeliyiz.
Cuma gunu bizim icin cok onemli olduğu ve adeta bir bayram gunu kabul edildiği icin bu gunde, maddî ve manevî temizliğe her zamankinden daha fazla onem vermemiz gerekir. Cuma gunu boy abdesti almak, tırnak kesmek, dişleri temizlemek, temiz elbiseler giymek, başkalarını rahatsız etmeyecek guzel kokular surmek sunnet olan davranışlardır. Mu’min, boyle değerli ve onemli bir gunun manevî havasına girmeli, dua ve tovbesini bu gunde saklı olan icabet saatine denk duşurmeye calışmalı, camiye erken gitmeli, hutbeyi dikkatle dinlemeli; ayrıca Kur’an okumalı ve tefekkur etmelidir. Resûlullah’a cokca salÂt-u selam getirmeli ve samimi bir kalp ile Yuce Allah’a dua ve istiğfarda bulunmalıdır.
Peygamberimiz (s.a.s.)'in, bu konudaki bir hadisi şerifiyle bitirmek istiyorum. "Cuma gununde oyle bir zaman dilimi vardır ki, (duasını) o zaman dilimine denk getiren Musluman'a, Allah istediğini verir."
Kaynak
__________________