Limak Holding Turizm Koordinatoru Kaan Kavaloğlu, Hollada ve Avrupa pazarındaki guncel durumdan, Rusya'dan Turkiye'ye operasyonlara başlayan Biblio Globus'un Turk tur operatorlerine Turkiye turizmine olası etkilerine ve dovizdeki yukselmenin sektore ve ekonomiye etkilerine kadar pek cok konuda TurizmGuncel'e acıklamalarda bulundu.

Avrupa’da artık cok buyuk yuzdeli artışlar gormenin hayal olduğunu belirten Kaan Kavaloğlu, Yunanistan ve Mısır gibi ulkelerde ortaya cıkan konjonkturel durumlar nedeniyle Turkiye’ye ekstra paksların olabildiğini kaydetti. " Avrupa’da taşlar yerine oturdu" diyen Kavaloğlu, ozellikle Hollanda ve Beneluks pazarlarında cok buyuk değişiklikler beklemediklerini ancak buna rağmen yuzde 3 - 5 bandında artışlar olmaya devam edeceğini belirtti.

AVRUPA'DAKİ TUR OPERATORLERİ RİSKLİ KOLTUKLARINI TURKİYE'YE KAYDIRDI
Kavaloğlu, "Ozellikle Beneluks pazarlarında geleneksel tur operatorleri birer birer yok oluyor. En son Oad’ın da batmasının ardından, bu bazda satış yapan sadece Neckerman kaldı. Onlar da kendi sayfalarından satış yapmaya calışıyorlar. Dolayısıyla şu anda iş online kanallarda. Hollanda ve Belcika’daki ucak gucunu de goz onunde bulundurursak, ben cok buyuk artışlar olabileceğini duşunmuyorum. Gecmişe donuk yaşanan artışların nedeni de, Avrupa’daki tur operatorlerinin riskli koltuklarını Turkiye’ye yonlendirmesiydi. Yoksa Turkiye’ye donuk bir kapasite artırımı soz konusu değil." değerlendirmesini yaparak şu noktaların altınız cizdi:

THY, SUN EXPRESS SEFERLERİNİ ARTTIRDI

"Ancak Almanya’ya baktığımızda, Ekim – kasın aylarında gelen rakamlar cok iyi değildi. Bunu da pazarda onemli bir hacme sahip bir tur operatoru ile ucak şirketinin batmasıydı. Onun yerine de yeni oyuncular devreye girmiş durumda. Ozellikle Corendon’un Bat Avrupa pazarında sağladığı kapasiteyi cok olumlu goruyorum. Bu, Antalya ve Turkiye icin cok olumlu bir adım oldu. Pazarda oluşan boşluğu doldurmaya calışıyor. Bunun yanı sıra THY’nin de yaptığı cok olum var. AKTOB olarak THY Yonetim Kurulu Başkanı Hamdi Topcu ile yaptığımız goruşme neticesinde THY, Sun Express ile Sabiha Gokcen uzerinden cok buyuk bir koltuk kapasitesini hayata gecirdi. Bu, Turk turizmi acısından buyuk bir gelişme."

TEMMUZ VE AĞUSTOS'TA FİYATLARIMIZ İSPANYA'YI AŞTI

"Turkiye’de fiyatlar artık rakip ulkelerin dengi veya altında değil. Onların uzerine cıktı. Geciş periyotlarında (mayıs, haziran, eylul ve ekimde)hala fiyat avantajımız suruyor. Temmuz ağustos’ta Turkiye’de fiyatlar, İspanya’nın da uzerine cıktı. Dolayısıyla bu donemde satış anlamında zorlanıyoruz. Mesela, 4 kişilik bir ailenin tatil parası 4,500 – 5,000 Euro’yu buldu ve “Almanya’da bu paraya insanlar ikinci el araba alıyor” şeklinde espri yaptı bazı arkadaşlarımız. Turkiye’nin fiyat avantajı yavaş yavaş kayboluyor ve bunu, servis ile dengelemeye calışıyoruz. Onumuzdeki yıllarda bu da dengeye oturacaktır."

BATI AVRUPA BİZDEN KOLAY VAZGECMEZ

"Biz bir hata yapmadığımız surece Batı Avrupa pazarı bizden vazgecmez. Cunku 3,5 – 4 saatlik ucuş mesafesinde olan bir destinasyonuz. Sabah evinden cıkan tatilci oğleden sonra denize giriyor. Bizim kadar guzel olan başka destinasyonlar da var ama ucuş mesafeleri uzun, sundukları olanaklar bizimki kadar iyi değil."

2014'UN NASIL GECECEĞİNİ RUSYA PAZARI BELİRLEYECEK

"2014 yılının nasıl olacağını Avrupa pazarı belirlemeyecek. 2014 yılının nasıl olacağını tamamen Rusya belirleyecek. Rusya’da faaliyet gosteren Turk bayraklı operatorleri Mısır’dan zarar ediyorlar. Bir Rus operatorunun kar edebilmesi, 12 ay operasyon yapabilmesine bağlıdır. Rus muşteriye biz sadece 7 ay tatil imkanı sunabiliyoruz. Bunun diğer 5 ayını muhakkak Mısırla tamamlamaları gerekiyor. Şunu da eklemek gerekir. Biz Mısır’dan, sırf ulkenin konjonkturunden dolayı, pazarlama bile yapmadan 300 – 400 bin fazladan Rus muşteri aldık."

"Rusya’da yeni bir oyuncu var, Biblio Globus. Biz otellerimizde Biblio ile calışmıyoruz ama, başarılı olmalarını da istiyorum. Buradaki mesele şu: Biblio Globus Turkiye icin yeni pakslar mı yaratacak, yoksa var olan Turk otelcilerinin pakslarını mı calacak. Yani, Biblio Globus ilave bir pazarlama calışması yurutmezse, bu tur operatorunun Turkiye’ye hicbir faydası dokunmaz."

TURİZM KRİZDEN ETKİLENMEZ

"Biz bu ulkede ne krizler gorduk. Şuradan birkac sene oncesine kadar biz her yıl bir kriz atlatıyorduk. 2013’te yaşadığımız Gezi olayları daha kucuk bir kriz değildi. Bu anlamda şu anda yaşanan siyasal krizin de sektoru olumsuz etkileyeceğini duşunmuyorum. Biz artık efsunlandık. Teror olaylarından cok sık yaşandığı yıllarda bile Cekirdek muşteri Turkiye’yi terk etmedi."

DOVİZLERDEKİ YUKSELME STABİL BİR EKONOMİYİ TERCİH EDERİM

"Gecen yıl yaşanan tum olumsuzluklara rağmen yılı karlılığımızı artırarak kapattık. Doviz yukseldiğinde biz artı bir karlılık yapıyoruz. Ben hem şahsım, hem de Limak adına kurların stabilize olmasını daha cok arzu ederim. Bu tip fahiş yukselişler, ani duşuşleri de beraberinde getirir. Biz Limak olarak Euro kurunu 2,70’ten hesaplayarak butcemizi oluşturduk. Pariteyi ise 1,35 olarak aldık ve doğrusunun da bu olduğunu duşunuyorum. Ulkede dovizin yukselmesi turizmciler acısında olumlu bir gelişme gibi gorulebilir ama genel olarak dovizdeki bu dalgalanmanın faydalı olduğuna inanmıyorum ben. Stabil bir ekonomi daha onemli sektor icin."

Kaynak