Son yılların en gozde turizm merkezi olan ve yerel secimlerle birlikte mahalleye donuşturulen Alacatı’nın kapatılan belediyesine ait malların İzmir Valiliği’nce Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi tepkiye neden oldu.

Ceşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıc, yapılana anlam veremediklerini dile getirirken; Ceşme Turizm ve Otelciler Birliği (CEŞTOB) Başkanı Veysi Oncel, ilceye her yonden bir saldırı olduğunu soyledi.

"ANLAM VEREMİYORUM"

Konuyu incelediklerini ve mutlaka dava acacaklarını belirten, Alacatı Belediyesi’nin de son başkanı olan Ceşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıc, kararın ilcede turizmi bitireceğini ifade etti. Dalgıc, “Paylaştırma Komisyonu’nun camiyi Diyanet’e vermesine bir şey demem, okulun verilmesine de bir şey demem ancak tapusu Alacatı Belediyesi’nin uzerine olan 30’a yakın dukkanın Diyanet’e verilmesine anlam veremiyorum. Devredilen dukkanlar, tarihi binalar Alacatı Belediyesi’nce kimseden tek kuruş yardım alınmadan restore edilmiş yerler. Ceşme ve ozellikle Alacatı, Turkiye’nin en gozde turizm merkezleri. Ama bu karardan sonra artık en onemli din merkezi haline gelir. Bize de Ceşme Belediyesi olarak orayı Mekke’ye cevirmek kalır” dedi.

"CEŞME'NİN SUCU NE"

CEŞTOB Başkanı Veysi Oncel ise konu hakkında ayrıntılı bilgisi olmadığını dile getirerek ‘‘İlcedeki tum turizm işletmeleri kan ağlıyor. Hergun yeni bir sorunla uğraşıyoruz. Ceşmelinin para kazanacağı aylarda yapılanları anlamıyorum. Turizm işletmelerine suyu 10 liradan veriyorlar. Bununla uğraşırken bir de Alacatı mevzusu cıktı. Ceşme’nin sucu ne bu kadar yukleniyorlar” diye konuştu.

BARTHOLOMEOS'UN GEZDİĞİ KİLİSE

6360 sayılı kanunun yururluğe girmesinin ardından Diyanet’e devredilen taşınmazlar arasında Cumhuriyet’in ilanından bugune kadar ‘Pazaryeri’ adıyla cami olarak kullanılan eski kilise de bulunuyor. Alacatı Belediyesi’nce restore edilen kilise, Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından ziyaret edilmiş ve boylece dunyaca tanınmıştı. İbadethane belediye tarafından restore edilmesinin ardından Hıristiyan figurleri perde ile kapatılarak hem kilise, hem de cami olarak kullanılıyordu.

DİĞER DEVREDİLENLER

Sureyya Muzaffer Baskıcı Camisi’nin icinde bulunduğu 2 bin 100 metrekarelik alan.
Alacatı merkezindeki 3 bin 740 metrekarelik konut alanı.
Pazaryeri Camisi olarak kullanılan hem kilise, hem caminin bulunduğu 2 bin metrekarelik alan ve 11 dukkan.
Pazaryeri Camisi’nin yanındaki 2 bin 80 metrekarelik alan ve 11 dukkan.
Alacatı Meydanı’nda bulunan iki parsel halindeki 131 metrekarelik alan.
Eski Alacatı Belediyesi ve avlusunun bulunduğu 185 metrekarelik alan.

Kaynak